7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Szőnyegek egy modern otthonban – milyet válasszunk?

A bútorok nagyon fontos részei az otthon berendezésének, azonban legalább ilyen sokat számítanak a részletek is, mint amilyenek például a lakástextilek. A szőnyegek, kárpitos bútorok, függönyök és ágytakarók nagymértékben tudják befolyásolni az összképet, ezért érdemes komolyabb gondot fordítani a kiválasztásukra. A színen és a mintán kívül azonban a méretet is érdemes aprólékosan meghatározni, különösen, ami a szőnyegeket illeti.

Mekkora legyen a szőnyeg?

Sokan követik el azt a hibát, amikor a szőnyegeket elhelyezik, hogy a padlón az üres, kihasználatlan helyek kitöltését veszik alapul. Az az igazság, hogy a szőnyegeket nem így kell lerakni; az a jó, ha kicsit beérnek a körülöttük lévő bútorok alá. Ha tehát van némi hely a kanapé, illetve a TV állvány között, akkor ne az legyen a mérvadó, hogy mekkora erre az üres helyre pont férjen el a szőnyeg, hanem nyugodtan érjen be a szőnyeg a kanapé alá. Ezzel a technikával egy kicsit összefüggőbbé tehetjük a teret. A szőnyeg mérete tehát nyugodtan legyen nagyobb, mint a rendelkezésre álló hely.

A szőnyegek egyébként nagyítják a teret - ugyanaz a helyiség sokkal nagyobbnak tűnik, ha a padló nem fedetlen. Ha jól választod meg a színt, akkor erre rátehetsz még egy lapáttal: kis helyiségben inkább a világos szőnyegeket részesítsd előnyben, a sötéteknek van egy "összenyomó" hatásuk is.

Színek és minták

A következő fontos kérdés a szőnyeg színe, mintája, valamint a szálak hosszúsága. Színben és mintában a szőnyeg igazodjon a helységhez, amiben elhelyezzük, így igazán szép és harmonikus, átgondolt összhatást érhetünk el. Jó tipp, ha egy semlegesebb színvilágú helyiségbe élénk szőnyegeket, függönyöket és díszpárnákat helyezünk el – ezek adnak egy hangulatot a helyiségnek, egyedivé teszik.

Hosszú vagy rövidszálú szőnyeget válasszak?

Ami a szálhosszt illeti, manapság nagyon divatosak a hosszúszálú szőnyegek, de jó tudni, hogy ezek nem mindenki számára ideálisak.

Ahol háziállatok, illetve kisebb gyerekek vannak, könnyen azt vehetik észre, hogy a hosszúszálú szőnyeg gyakorlatilag takaríthatatlan, nagyon megnehezíti a tisztaság fenntartását. A gyerek szőnyegeket ezért inkább rövidszárú kivitelben vásárolhatjuk meg, és ugyanígy háziállatok mellé is inkább rövidszálú szőnyeget célszerű venni, amit könnyű tisztítani, ha valamilyen baleset éri.

A fotó forrása: Ilija Erceg / Shutterstock.com

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok