28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Mik azok a stabilcoinok, és mire használhatók?

A stabilcoinok – nevükből is kifolyólag – olyan kriptopénzek, amelyek értéke valamilyen fiat valutához vagy árucikk hez kapcsolódik, és követi annak árváltozásait. De mégis miért van szükség arra, hogy ezek a tokenek bármit is lemásoljanak? Mire jó az, hogy valamit átviszünk a digitális térbe, és 1:1 arányban megalkotjuk ugyanott?

Az első stabilcoint még 2014-ben hozták létre, ami azt jelenti, hogy a Bitcoin elindulását követő 5 éven belül már igény mutatkozott egy ilyen jellegű kriptopénz iránt. A dollár árfolyamához kötött Tether aztán további stabilcoinok alapjául szolgált.

A legelterjedtebb ilyen jellegű kriptopénzek – a Tetherhez hasonlóan – szintén a dollár árfolyamát másolják, ami nem véletlen, figyelembe véve, hogy jelenleg a világkereskedelem legnagyobb hányada ebben a valutában zajlik. De ismerünk olyan stabilcoinokat is, amelyek az euróhoz vagy a japán jen hez kapcsolják saját árfolyamukat – sőt, olyanok is akadnak, amelyek egészen más megközelítést alkalmaznak. Ha esetleg úgy érzed, hogy te is inkább stabilcoinban tartanád a pénzed, a Bitcoin Prime platformján kedved szerint válogathatsz.

A fiat pénz alapú stabilcoinok lényege alapvetően az, hogy minden egyes token mögött egyetlen egység áll abból a valutából, amelyet képvisel. A felhasználók tehát 1 dollárért vásárolhatnak 1 tethert, és ugyanúgy 1 tether ért cserébe 1 dollárt kapnak, ha visszaváltják a pénzüket.

Miért van szükség a stabilcoinokra?

A kriptovaluták világa a hagyományos pénzügyi infrastruktúrára való rákapcsolódás tekintetében egy cudar környezetnek számít. Ennek oka egyszerű: a számtalan csalást és átverést látva egyetlen bank sem nyújt szívesen szolgáltatásokat olyan vállalatoknak, amelyek esetében csak gondolat szintjén is felmerülnek a kriptopénzek.

Ha például egy tőzsde így nem tud ügyfeleitől banki utalásokat fogadni, a felhasználók el vannak vágva az egyenlegük feltöltésének lehetőségétől. Itt jönnek képbe a stabilcoinok.

A stabilcoinok kibocsátói rendszerint olyan szabályozott vállalkozások, amelyek komoly banki kapcsolatokkal rendelkeznek, és lehetővé teszik bárki számára, hogy megvásárolhassák az adott tokeneket.

Ezek aztán a tőzsdei tárca címére könnyedén továbbíthatók, és készen állnak arra, hogy kereskedhessenek vele.

Fontos érv a stabilcoinok mellett más kriptovalutákkal szemben, hogy azért is számítanak közkedveltnek a tőzsdék és egyéb kriptoszolgáltatások közötti utalások tekintetében, mivel a vagyon mozgatása során a felhasználónak nem kell vállalnia az árfolyam hirtelen elmozdulásával járó kockázatot.

A stabilcoinok egy másik fontos felhasználási területe az okos szerződésekben rejlik. Azt tudjuk, hogy a két fél számára nem a legmegfelelőbb opció az, hogy olyan pénznemekben végezzenek elszámolásokat, amelyek értéke egy óra alatt is rengeteget változhat.

Ezekre nyújtanak megoldást a stabilcoinok, amelyek az okos szerződésekbe is könnyedén beépíthetők. Ezáltal a dollár, az euró, de az arany is olyan tulajdonságot kaphat, amelyet hagyományos banki körülmények között nem lehet bárki számára megvalósítani: programozható vá válik.

Az okos szerződések nemcsak a pénz gyors és automatizált mozgását teszik lehetővé, de manapság már nagyon fontos szerepet játszanak a különféle decentralizált kölcsönzési, befektetési, biztosítási piacok folyamataiban is.

Milyen stabilcoinokat ismerünk?

1.   Fiattal fedezett stabilcoinok

A fiat fedezettel rendelkező stabilcoinok a legelterjedtebbek, közülük is a dollár számít a legnépszerűbb mögöttes eszköznek. Az összes stabilcoin közül ők számítanak a legstabilabbaknak, igyekeznek a lehető legpontosabb mértékben követni a mögöttük álló fiat valuta árfolyamát.

Jellemző rájuk, hogy ez nem mindig sikerül száz százalékosan, az árfluktuáció mégis minimális. Alapvetően elmondható róluk, hogy a rövid távú árfolyam-ingadozás tekintetében veszélytelennek számítanak, mégis nem árt körültekintően jár el a piacon, néhány stabilcoin esetében ugyanis felmerült már annak a gyanúja, hogy valójában nem is áll mögötte annyi valódi tartalék, mint amennyit a kibocsátója a piacra dobott.

Fontos, hogy csak olyan stabilcoint vásároljunk, amelynek kibocsátója megbízható és / vagy a mögöttes eszköz tartalékait független ellenőrző szerv is ellenőrzi.

2.           Nemesfémmel fedezett stabilcoinok

Olyan tokenekről van szó, amelyek értéke egy nemesfém, jellemzően az arany árfolyamától függ. Mivel az árucikk fizikai tárolását valakinek végeznie kell, az ilyen kriptopénzek kibocsátói centralizált szervezetek.

Az egyik legnépszerűbb ilyen kibocsátó a Paxos, akik a PAX Gold aranyalapú stabilcoin révén biztosítanak aranykitettséget. Fontos, hogy az arany itt valóban megtalálható a Paxos széfjeiben, csak a felhasználónak nem kell annak tárolásával törődnie.

Az ilyen típusú stabilcoinok azért nagyon hasznosak, mert a részvénypiacok zuhanása esetén jó biztosítékot jelentenek a hagyományos befektetők számára is.

3.           Algoritmus által szabályozott stabilcoinok

Olyan stabilcoinok, amelyek mögött semmilyen fedezet nem áll, mindössze a piac legegyszerűbb elve alapján működnek. Amennyiben az árfolyamuk csökken, az algoritmus lecsökkenti a kibocsátás ütemét, amennyiben pedig növekszik, úgy felgyorsítja azt. Ezzel biztosítja, hogy a beállított érték (általában 1 dollár) folyamatosan fent legyen tartva.

Hol vásárolhatok stabilcoinokat?

A stabilcoinok jellemzően egy ügyfél-azonosítással egybekötött regisztráció után megvásárolhatók azok kibocsátóinál – a Tether esetében ez a Tether, az USDC esetében a Circle, a PAX Gold esetében pedig a Paxos. Szintén lehetőségünk van arra, hogy kriptotőzsdéken keresztül vásároljuk meg azokat – a Binance, a Coinbase, a Kraken, de az összes nagy kriptotőzsde lehetővé teszi a stabilcoinok fiat valuta ellenében történő megvásárlását.