8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

ISO 14001 – szabványos környezetvédelem

A vállalatirányításra vonatkozó szabványok jellemzően a cégek optimalizált működését hivatottak elősegíteni. A kor szellemének megfelelően egyes szabványok mára a környezetvédelemre és ökológiai lábnyomra is figyelmet fordítanak. Szabványosítás egy zöldebb jövőért.

Környezetközpontú vállalatirányítás

Bátran mondhatjuk: a vállalatok palettája rendkívül sokszínű. Működésükre és felépítésükre ugyanúgy igaz ez, mint a tevékenységi körökre. Ami azonban ezekben a cégekben szinte profiltól függetlenül azonos, az az, hogy működésük során különféle természeti erőforrásokat használnak fel. Ez a használat pedig sajnos jellemzően együtt jár bizonyos fokú környezetszennyezéssel. A bolygónkat érintő környezeti változások napi témát jelentenek a nagy nemzetközi szervezeteknél is, melyek gyakorlati szinten is igyekeznek fenntarthatóbbá tenni a gazdasági működést.

Ennek egyik fontos lépcsőfoka az, hogy a céges kultúrákba is bevezetik a zöldebb attitűdöt. Ennek megfelelően a vállalatok is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a tevékenységükből fakadó káros környezeti hatások csökkentésére. Mára lényegében alapelvárás, hogy a cégek megfeleljenek a környezetvédelmi előírásoknak. Ebben természetesen nincsenek magukra hagyva, hiszen jól definiált irányítási rendszerek és szabványok segítik az ökológiai lábnyom csökkentését. E keretrendszerek egyik legjobb példája az ISO 14001 szabvány.

Szabványcsaládok a környezetért

Az ISO 14001 szabvány egy nagyobb szabványcsalád része, melyek úgynevezett környezetirányítási rendszerekkel (KIR) foglalkoznak. Ezek célja, hogy a vállalatok tevékenységeit olyan módon optimalizálják, hogy az a lehető legminimálisabbra csökkentse a környezetre gyakorolt negatív hatásokat. Ez nagyrészt a károsanyag kibocsátás és a természeti erőforrások túlzott felhasználásnak korlátozását jelenti, ám természetesen ettől árnyaltabb a kép. A környezetvédelemre sok más egyéb előírás és törvény vonatkozik.

Az ISO 14001 szabvány tanúsítása és a keretrendszere szerinti működés azt is segíti, hogy a cég összhangba kerül az említett környezetvédelmi előírásokkal. Az szinkronizáció mellett ugyanakkor az is fontos, hogy a szabvány alkalmazása során a cég felismerje a fejlesztési lehetőségeket. Az ISO 14001 szabvány alapvető szabályokat ír elő a környezetközpontú szemlélet kialakítására, de fontos, hogy teret hagyjon a fejlődésnek is. Ez pedig a céges működés során járható ki leginkább.

Tanúsított zöld attitűd

Az ISO 14001 szabvány tanúsítása és bevezetése nem csak a környezet, de a cég számára is különféle előnyökkel jár. Céges szempontból a legnagyobb vonzerőt a gazdaságosabb működés jelenti. Mivel a termelés és szolgáltatás összhangba kerül a környezettel, jóval optimálisabb folyamatok alakulnak ki. Ezek pedig időt és pénzt spórolhatnak a rendszert alkalmazó cégek számára. Amellett tehát, hogy csökken a környezeti terhelés és szennyezés a céges erőforrások felhasználása is javuló hatásfokot mutat majd.

Az ISO 14001 szerint működő cégek emellett nagyobb eséllyel indulhatnak a különféle pályázatokon és közbeszerzési eljárásokon, hiszen ezek is sok esetben előfeltételként szabják meg a környezettudatos működést. A szabvány alkalmazásával tehát környezet és vállalat kölcsönös előnyökhöz jut, ezzel is utat törve egy fenntarthatóbb jövő felé. Az út kijelölésre került, ideje, hogy egyre többen rálépjenek.

Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
További anyagok