8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Közel 100 éves a magyar szinkronstúdió

Mikor este bekapcsoljuk a kedvenc sorozatunkat és kiváló magyar színészek hangján élvezzük a történetet, nem is gondolunk rá, hogy közel egy évszázados, izgalmas története van a magyar szinkronstúdiók munkájának.

Mára már nem csak egy magyar szinkronstúdió van, hanem néhány nagy mellett, több kicsi is működik. A filmek és rajzfilmek magyar hangra ültetése mellett sokféle egyéb feladatuk is van, például reklámokhoz és hangos könyvekhez adnak hangfelvételt, de akár céges prezentációk profi hangalámondását is elvégzik. Honnan indult a magyar szinkron és hogyan működött az első szinkronstúdió hazánkban?

Hogyan kezdődött a szinkronizálás?

Az első hangosfilmet 1926-ban készítették és viszonylag gyorsan megjöttek a próbálkozások a szinkronizálásra. Az első világháború utáni időszakban felfutó amerikai filmgyártásnak köszönhetjük a szinkronizált filmek megszületését – bár az első szinkronizált film még cseppet sem úgy nézett ki, mint a mai szinkronstúdióban készült hangfelvételekkel ellátott kasszasikerek.

Egy amerikai vállalat 1931-ben egy párizsi filmstúdióban forgatta le a világ első szinkronizáltnak számító filmjét, de itt lényegében annyi történt, hogy egy néhány szereplős filmet forgattak újra többféle nemzetiségű és nyelvű szereplővel. Ez még nem volt igazi szinkronizálás.

Az első magyarul beszélő külföldi film

Sok előkészület történt, míg a külföldi filmek magyarul szólalhattak meg. Felismerve a filmek nemzeti nyelven való megszólalásának fontosságát, az országban új törvények születtek, amik segítették a szinkronizált filmek megszületését. Mind a szakembereket, mind pedig az átlagembereket megosztotta a szinkronizált filmek gondolata, ezért egy ideig húzódott is a folyamat.

Végül 1935-ben kezdődött meg a Négy és fél muskétás című német film szinkronizálása, ami az első magyar hangon megszólaló külföldi film volt a zseniális Lakner Artúr tolmácsolásában.

A magyar szinkronstúdió születése

Nem csak a színészek és nagyközönség ellenállásával kellett megküzdeni, de a szinkronizálás módszertanát ki kellett dolgozni. Hosszú ideig tartott, míg olyan megoldások születtek, amik segítségével már érdemes volt állandó szinkronstúdiót felállítani.

A szinkronizálás emellett költséges is volt. A korabeli technológiánál a hangsávot beleégették a filmtekercsbe, amit először le kellett kaparni és csak azt követően lehetett új hangsáv felhelyezésével integrálni a magyarul felvett szövegeket.

Mára már a szinkronstúdiókban digitálisan történik a hangfelvétel, a hangok keverése, vágása és szükség szerint javítása is. Emellett nem csupán a módszertan, hanem a piaci igények is 180 fokot fordultak, és a legtöbben csak szinkronizáltan vagyunk hajlandóak filmet nézni. A szinkronizálás pedig iparággá és művészetté nőtte ki magát.

Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok