20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
17°
Péntek
17°
2023.10.03. kedd, Helga
filter.hu filter.hu

Ideje megismerni a Bitcoint!

Napjainkban a híreket olvasva nagyon sok médiumban találhatunk Bitcoinnal foglalkozó információkat. Nagyon sokan foglalkoznak a kriptopiac helyzetével és jövőbeli kilátásaival. Ezen belül is a legnagyobb kriptopiaci szereplő kiemelt figyelmet kap. Ha szeretnénk megérteni, hogy miről van szó, érdemes az alapoktól kezdenünk a tanulást.

Mi az a Bitcoin?

A BTC egy decentralizáltan működő digitális fizetőeszköz. Működését nem irányítják központi szervezetek, államok vagy bankok. Egy olyan nyílt forráskódú rendszer, ami nincs senkinek a birtokában, viszont a fejlesztésében bárki részt vállalhat.

Több, mint tíz éve velünk van. Pontosabban a 2008-as bankválság után hozták létre. Fizikai megjelenéssel nem rendelkezik, viszont minden Bitcoin ügyletet teljesen nyilvánosan, központosított rendszerek nélkül, egy hamisíthatatlan főkönyvben vezetnek a hálózat tagjai. 

Ez a főkönyv az összes tranzakciót tárolja. A főkönyv másolatai pedig a hálózat minden gépén megtalálhatóak. Ezt hívják blokklánc-technológiának. Egy eddig nem látott biztonsági szint valósul meg a rendszer által, miután azzal gyakorlatilag hamisíthatatlanná, manipulálhatatlanná válik a kriptovalutákkal történő kereskedés.

Digitális aranyként is gyakran hivatkoznak rá. Ez nem véletlen, hiszen valóban az ősi befektetési eszköz tulajdonságai köszönnek vissza benne. A Bitcoin készletek csak limitáltan állnak rendelkezésre, és az infláció is rögzítve van. Ezen tulajdonságok miatt sok felhasználó véleménye szerint nemcsak kereskedésre használható, hanem hosszútávú befektetésre, értékmegőrzésre is kiválóan megfelel. Sokan egy esetleges hiperinfláció elleni menekülő eszközként gondolnak rá. 

Ki találta fel ezt a valutát?

A kriptovilágban járatosabbaknak a Satoshi Nakamoto név ugrik be, ha a feltalálóról van szó. Valószínűleg ez csak egy álnév. A valódi fejlesztőt, illetve valószínűleg fejlesztői csapatot nem ismerjük. Satoshi 2008-ban írt először az elképzeléséről, majd egy évvel később meg is jelent a kriptopénz létrehozására hivatott program is. Ezt követően meg is kezdődött a bányászat.

Az első ember, akit a valódi nevével beazonosíthatóan került kapcsolatba az eszközzel, egy Hal Finney nevű programozó volt. 2011 után Satoshi visszavonult a programozásból, és nagyrészt a közösség vette át a szerepét.

Hogyan születik egy Bitcoin?

A Bitcoin létrehozása egy különleges folyamat, a bányászat során megy végbe. A kriptobányászok speciális számítógépeik segítségével bonyolult matematikai műveleteket hajtanak végre, amivel egyrészt fenntartják a hálózatot, másrészt tevékenységükért időközönként új coinokhoz férhetnek hozzá. A Bitcoinok száma véges. Összesen huszonegy millió darabot lehet létrehozni belőle. Becslések szerint körülbelül százhúsz év múlva fogják kibányászni az utolsót.

Ha Bitcoint szeretnénk birtokolni, bányászatba is kezdhetünk, vagy vásárolhatunk is ebből a befektetésből.