10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Hogyan kell jól beállítani a kormányt a kerékpáron?

A megfelelő kormánybeállítás, ahogy az egész bicaj finomhangolása is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a bringázás valóban egy semmivel nem összehasonlítható élményt nyújtson. Ezektől az apró, szubjektív beállításoktól válik igazán hozzánk passzolóvá a drótszamár.

Mindenkinek a saját testi adottságaihoz van állítva a nyereg, a kormány stb. Ha valaki azt tapasztalja, hogy tekerés után fáj a válla, csuklója, dereka, háta stb., ott valószínűleg újra kell nézni az alkatrészeket, hogy biztosan minden a kellő méretre/szögbe van állítva. (Szinte biztos, hogy nem).

Ismerjük meg a kormány helyes helyzetét!

Teljesítmény vagy kényelem?

A bringa képessége, azaz teljesítménye akkor tud megmutatkozni igazán, ha a tulajdonosa kvázi magára igazítja. Egy túl széles kormány nehezebben irányítható, a túl keskeny miatt pedig összenyomódik a bringás felsőteste. Éppen ezért a makulátlan harmóniára kell törekedni a finomhangolásnál, hogy tényleg szinte mint a ló és lovasa, egy csapatként érjék el az áhított, kitűzött célt. 

Az alacsonyabban fekvő kormány viszonylag távol van a nyeregtől, ezért lényegében rá kell feküdni a kormányra, ha nagyobb sebességet szeretnénk elérni, mivel ebben a pózban a legkisebb a légellenállás. Szóval, ha a gyorsaság az elsődleges szempont, amit elvárunk a géptől, akkor a kényelemmel kapcsolatban kell kompromisszumot kötni. 

Mikor van jó helyen a kormány?

A kormány általában akkor van a megfelelő magasságban, ha némileg alacsonyabban van, mint a nyereg. A felsőtest és a karok 90°-os szöget zárjanak be egymással, és közben a felsőtest 45°-ban dől előre. A városi kerékpárokon és a kirándulásokhoz ennél picivel magasabbra kell állítani a kormányt, hogy jól lehessen irányítani. 

Országúti bicajoknál a nyereghez képest 5-15 centiméterrel alacsonyabban van a kedvező pozíció. A fokozatosság elve itt is érvényesüljön, bármelyik irányba is kell módosítanod a kormány magasságán, először csak néhány cm-t állíts! 

Új kormányra van szüksége, vagy a régin kell igazítani? Minden alkatrészt megtalál a Kerékpárwebshop.eu-n a kormány szereléséhez is!

A szélesség legalább olyan fontos, mint a magasság

Az ideális szélesség nagyjából megegyezik a vállszélességgel. Ez a pozíció a legkíméletesebb a csukló- és vállízületekhez. Ha ennél szélesebb, az sem feltétlenül probléma, mert bizonyos típusoknál jobb lesz tőle az irányíthatóság, vagy könnyebb lesz vele a trükköket végrehajtani. 

A keskeny kormány javarészt az országúti bicóknál fordul elő, vagy azoknál, akik ezzel szeretnék csökkenteni a légellenállást. Viszont érdemes figyelembe venni azt is, hogy ezzel a canga veszíthet a stabilitásából is. Az egyenes kormányokat fűrészeléssel lehet rövidebbre szabni, amennyiben ezt az alapanyag engedi.

Biciklizz minden nap!
Autós népharag
Biciklizz minden nap!
Autós népharag
Biciklizz minden nap!
Autós népharag
Biciklizz minden nap!
Autós népharag
További anyagok