14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
15°
Szombat
10°
2023.03.29. szerda, Auguszta
filter.hu filter.hu

A kerekesszékek jelentősége

A tartós betegséggel küzdő emberek gyakran a mozgásukban is korlátozva vannak. Az önálló helyváltoztatás képessége az alapvető szükségleteink részét képezi. Így a mozgásukban korlátozott embereket is megilleti az a jog, hogy amennyire csak lehet, önállóak maradhassanak.

Erre manapság számtalan alternatíva létezik a különböző méretű, színű és anyagú járóbotoktól kezdve a járókereteken és rollátorokon át a kerekesszékekig. Mindezek az eszközök természetesen nemcsak kivitelezésükben, hanem felszereltségüket tekintve is a lehetőségek széles spektrumát nyújtják.

A kerekesszékek stabilitása

Amennyiben a páciens olyan betegséggel küzd, amely komolyan akadályozza a mozgásban, már nem elég a járóbot és a járókeret, kerekesszékre van szükség. A beteg és idős emberek magas színvonalú életminőségének biztosítására a kerekesszékek nagy része ma már a legkülönbözőbb alkatrészekkel és a legkiválóbb kerekesszék tartozékokkal van ellátva, mint például ülőpárnákkal, különböző rögzítők és mellények stb. Ilyen jól felszerelt kerekesszékeket találsz a GyógyászatiShop.hu kínálatában!

A kerekesszékek a többi mozgást segítő termék viszonylatában is még jobban hozzájárulnak az idős emberek közlekedési lehetőségeinek fenntartásához. Stabilitást nyújtanak és ezáltal növelik szerettünk biztonságérzetét. Hiába vannak a járókeretek és rollátorok több ponton alátámasztva, a kerekesszékek megbízhatóságával semmi sem veheti fel a versenyt.

A kerekesszékek típusai 

A kerekesszékeknek van otthoni és utcai, kézzel vagy motorral hajtott, összecsukható vagy fix, párnázott vagy nem párnázott, akadálymentesített, nagy teherbírású, kis helyigényű és még számtalan különböző változata.

Kézzel hajtott kerekesszékek

A kézzel hajtott változatok többsége összehajtható, ami nagy segítséget jelenthet, ha kevés a hely a tárolásra, ha költözködnünk kell, vagy esetleg vendégségbe megyünk. A meghajtásuk minden esetben emberi erőkifejtést igényel. Ez történhet oly módon, hogy egy kísérő tolja hátulról vagy a beteg hajtja a két kerék révén. 

Léteznek egykezes meghajtást igénylő kerekesszékek is. Ez azoknak a pácienseknek lehet hatalmas segítség, akiknek valamelyik keze sérült. A kézzel hajtott változatok nemcsak sebességet képesek váltani, hanem kanyarodni is tudnak. Többségük könnyedén megbirkózik az útpadkákkal, apróbb kövekkel vagy a földön lévő egyéb akadályokkal. A láb- és kéztartók lehetnek le-, fel- vagy oldalra hajthatók is. 

Motorral hajtott kerekesszékek

Ezzel szemben a motormeghajtású kerekesszékeket elektromosság hajtja és az azokon található irányító eszközök révén vezérelhetők. Ezek a típusok mindenekelőtt a különösen gyenge, esetleg szívbetegséggel élő mozgáskorlátozott emberek számára jelenthetnek támogatást. Ugyancsak motormeghajtású kerekesszéket érdemes vásárolnunk, ha rendszeresen nagyobb távolságokat szoktunk megtenni. Ezek a kerekesszékek lehetnek hátsó, elülső vagy akár összkerékmeghajtású szerkezetek is.