28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Pénzügyi tippek lakásfelújításhoz

A lakásfelújítás költséges és időigényes folyamat, ezért sem mindegy, hogyan készülünk fel rá. Adunk néhány pénzügyi tippet, amit a lakásfelújítás előtt érdemes megfontolni.

Mérjük fel a pénzügyi keretet

Mielőtt lakásfelújításba kezdenénk, érdemes felmérni, hogy mekkora keretből tudunk gazdálkodni. Itt a saját megtakarításunkon kívül, más forrásra is lehet támaszkodni. Érdemes alaposan körbejárni a témát, hogy van-e aktuálisan elérhető bármilyen támogatás, jogosultak vagyunk-e kedvezményekre. 

Készítsünk költségvetést, kérjünk árajánlatot

Ha ez megvan, elkezdhetjük felmérni, hogy milyen nagyságrendű felújításra futja a költségvetésből. Ehhez utána kell nézni a munkadíjaknak és az anyagáraknak, sőt a legjobb, ha komplett díjkalkulációt kérünk a felújítás kivitelezőjétől. Árajánlatot több helyről is érdemes kérni, így lesz összehasonlítási alap. Természetesen nem mindig az olcsóbban dolgozó vállalkozó a jobb. Ha van rá mód, akkor ajánlott utánanézni – például ismerősöktől vagy internetes visszajelzések alapján –, hogy a kivitelezők mennyire megbízhatóak, milyen minőségben dolgoznak. 

Egy hozzáértő szakember abban is tud tanácsot adni, hogy milyen alapanyagokat, kellékeket érdemes választani, legyen az tetőcserép, nyílászáró, parketta vagy bármi egyéb. Lehet, hogy amit mi, laikusként elsőre kinéztünk, nem felel meg a minőségbeli kívánalmaknak, és hosszú távon ráfizetéses lenne. Ez máris módosíthatja a költségvetést.

Azzal is érdemes számolni, hogy mindig vannak előre nem látható költségek, ezért akármilyen pontosan is kalkulálunk, a végére mindig többe fog kerülni a felújítás. Ha túlszaladtunk a tervezett költségvetésen, és a vésztartalékokhoz már nem szeretnénk hozzányúlni, akkor egy szabad felhasználású kölcsön jelenthet megoldást a problémára.

Gondolkodjunk előre

Magyarországon nehéz szakembert találni, mert hiány van belőlük, és az építőipar felpörgése miatt rendkívül elfoglaltak, ezért csak hónapokkal később van szabad időpontjuk. A gyakorlat azt mutatja, hogy még ezekhez a hónapokkal későbbre adott időpontokhoz képest is rendszeresek a csúszások. Ez azt jelenti, hogy egyrészt előre kell gondolkodni, és még időben le kell foglalni a felújítást végző gárdát, mert hamar betelik a szabad kapacitás, másrészt nem érdemes kicentizni a felújítást, mert a megadott időponthoz képest is lehet egy-két hónap csúszás. Ha például nem akarunk belecsúszni a télbe, akkor alaposan fel kell mérni, hogy mit újítunk fel, és az mennyi időbe telik majd. Ha úgy adódik, lehet jobb várni, vagy két ütemben elvégezni a felújítást.

Mit érdemes felújítani?

A pénzügyi keret és az anyag- és munkadíjak tudatában már jól látszik, milyen felújítás fér bele, ám előfordulhat, hogy a lakásunkban több terület is felújításra szorul. Ilyenkor gyakran mérlegelni kell, melyik a fontosabb. Döntő érv lehet egy praktikus megfontolás, mert le kell választani az egyik helyiséget, de lehet vészhelyzet is, mikor higiéniai és egyéb aggályok merülnek fel, például szivárog a zuhanytálca, és a falak gyorsan penészesednek. De lehet, hogy szimplán esztétikai jellegű felújítást szeretnénk, csupán azért, hogy az amúgy is komfortos lakásunk még otthonosabb legyen.

Ezeken kívül egy hasznos fokmérő, hogy a felújítás segít-e spórolni a rezsin, vagyis hosszú távon visszahozza-e az árát. A hőszigetelés, a nyílászárók vagy a tetőcserepek cseréje, a fűtés korszerűsítése, a napelem vagy a napkollektor mind-mind hasznos felújítások és bővítések lehetnek, amikkel akár 20-30%-kal is csökkenhet a háztartás energiafogyasztása.

 

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok