26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

A motorcsónak jogosítvány megszerzésének lépései

A hajózásnak számos formája akad. Egyesek a vitorlázásnak hódolnak, mások a még nagyobb fedélzeteket szeretik. És vannak, akik a gyorsaságot, a vagányságot, illetve az extrém körülményeket. Ehhez pedig a motorcsónak jogosítvány megszerzését kell megcélozni. Ezt követően már mi magunk hajózhatunk a belföldi vagy a nemzetközi vizeken. Motorcsónakkal, yachttal vagy akár jetskivel. Ha szeretnéd tudni, mindehhez milyen lépéseken szükséges végighaladni, ez a bejegyzés neked szól.

A vízi jogosítványok egyedi rendszere

Először is érdemes tisztázni: a vízi jogosítvány megszerzése kissé komplikáltabb, mint a közúti. Itt nincs egyfajta egységes rendszer, ami az egész világon érvényes lenne. Ha megszerzed a „B" kategóriás autós jogosítványt, akkor lényegében bárhol is vagy, vezethetsz. Ez a hajók és motorcsónakok világában máshogy működik. Eltérő szabályok érvényesek a Balatonon, a Dunán vagy éppen a nemzetközi vizeken.

Motorcsónakra fel!

A motorcsónak jogosítvány számos lehetőséget kínál. A legmenőbb hajók kapitánya lehetsz, akár még jetskivel is mehetsz. A jó hír, hogy ebben az esetben a sikeres vizsgákat követően nem kell aggódnod, hol és mikor szállhatsz vízre. Elviheted ismerőseidet a Dunára, a Tisza-tóra vagy Európa számos belvizére. Mindezt lóerőkorlátozás nélkül.

Így szerezhetsz érvényes papírt a magyar és nemzetközi vizekre

Nézzük a legfontosabbat, avagy a motorcsónak vezetői engedély megszerzésének menetét lépésről lépésre. Miután kiválasztottad a megfelelő hajós iskolát, a következőkre lesz szükséged:

  • Alapvető feltételek: a tanulást akár már 17 évesen elkezdheted, de a gyakorlati vizsga feltétele a betöltött 18. életév. Szükséged lesz még az alapfokú iskolai végzettség igazolására és kishajó vezetésére szóló orvosi alkalmassági papírra. A többi nagyjából a szokásos: személyi igazolvány, 2 db igazolványkép és természetesen az adott képzés díjának befizetése.
  • Kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői engedély: a jogosítvány megszerzésével maximum 12 fő befogadására alkalmas és legfeljebb 20 méter hajótesthosszal rendelkező gépet vezethetsz Európa számos belvízén. Akár 14,7 kW teljesítményű elektromos hajón is vizsgázhatsz.
  • Elméleti és gyakorlati belvízi kisgéphajó tanfolyam: fontos, hogy elsajátítsd a megfelelő elméleti alapokat is. Így megtanulod a szakszerű vízi mentést és szinte mindent, ami jól jöhet egy kapitánynak. A gyakorlati oktatás pedig felkészít a váratlan helyzetekre is, hiszen a vizen gyakran azonnali, határozott döntéseket kell hozni.
  • Motorcsónak vizsga: ahhoz, hogy ne csak utasként szállj fel a motorcsónakra, a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont által szervezett elméleti és gyakorlati vizsgákon kell megfelelni.
  • Jogosítvány igénylése: A nemzetközi kedvtelési célú kishajó vezetői jogosítvány elvégzését igazoló, kártya formátumú jogosítványt személyesen a hajózási hatóság ügyfélszolgálatain igényelheted meg.

A Lazy Jack hajósiskola segítségével neked csak a tanulásra kell összpontosítani, a szükséges adminisztrációt elvégezzük. Az első lépéstől az utolsóig elkísérünk. Egy kis ízelítő a tananyagból: megismered a hajózás alapjait és szabályait, a szaknyelvet vagy éppen a horgonyzás menetét. Fontos, hogy valódi gyakorlati tudással rendelkező kapitányokat képezzünk, akik egy váratlan helyzetben is zsigerből tudják majd, mit kell tenniük.

Mennyibe kerül a motorcsónak jogosítvány?

A budapesti kisgéphajó tanfolyam (kedvtelési célú kisgéphajó vezető képzés) díja 99 990 Ft, míg a balatoni kisgéphajó tanfolyam díja 119 990 Ft. Ezek tartalmazzák az elméleti és gyakorlati oktatás díját egyaránt, viszont számolni kell még a hatósági vizsgadíjjal és a kártya kiállításának árával is. Ez legfeljebb pár tízezer forintos pluszköltséget jelent. 

Hajómotor

Ha már megvan a jogosítvány, szinte minden adott. Már csak motorcsónak kell, valamint hajómotor. A Ship Store kínálatában bátran válogathatsz a csónakmotorok, elektromos hajómotorok között, 2,5 lóerőtől akár 425 LE-ig.