17 °C, Budapest
17 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.25. szombat, Irén
filter.hu filter.hu

Huzatos ablakaink megmentője közel 70 éve született

Ezen a télen is sok fagyoskodást spórolt meg egy egyszerű gumiszalag, ami közel hetven éve gondoskodik róla, hogy otthonunkba zárhassuk a meleget. Ismerd meg a Tesa találmányát, aminek olyan sok meleget köszönhetünk!

Régi házakban mindenhol találni még eredeti, szépséges, ám annál rosszabbul szigetelő ablakokat. Akár pénzhiány miatt, akár mert nem lehet reprodukálni a régi ablakok formáját, sok lakásban maradnak az öreg ablakok – és velük a hideg. Ezeket az ablakokat tudja megmenteni egy olyan egyszerű találmány, amit közel hetven évvel ezelőtt dolgoztak ki egy Tesa nevű német cég zseniális szakemberei. Olyan jól sikerült a találmány, hogy a mai napig szinte változatlan formában használjuk.

Hogyan született az ablakszigetelő szalag?

Az első ablakszigetelő szalag, ami eredetileg a tesamoll nevet kapta, az ötvenes évek elején született meg. Akkoriban a háború után sok olyan ház volt, ami megrongálódott és a helyrehozására nem volt elegendő forrás. A Tesa mérnökei akkor találták ki, hogy szükség lenne egy olyan költséghatékony eszközre, ami mindenféle szaktudás nélkül lehetővé teszi a rosszul szigetelő ablakok javítását.

Elkezdtek kísérletezni egy öntapadó réteggel ellátott habszivacs szalaggal, és rövidesen megszületett az ablakszigetelő szalagok első generációja. Mivel a hideg mellett a Tesa terméke remekül zárta ki a hangokat és a port is, a tesamoll szalag nem csak az északi országokban lett népszerű, hanem világszerte is. 

Mai változatai

Ma már léteznek az eredeti tesamoll szalag elvét használó hasonló termékek, de még mindig a Tesa szalagjai a legjobbak a piacon. Az eredeti szalag habszivacs rétege is sokat fejlődött, hatékonyabb és formatartóbb lett. A mai szalagok akár 15 éves élettartamra is készülnek, így hosszútávú megoldást is nyújthatnak az ablakok szigetelésére.

A Tesa felismerte azt is, hogy a repedések, rések mérete nem egyforma, és olyan termékeket fejlesztett, amik profilformája és mérete alkalmazkodik az lezárandó rések méretéhez. De ez nem minden. Néhány éve már ajtó alatti réseket szigetelő szalagokat is gyártanak, amik rendkívül sokat tehetnek a rosszul záró, öreg bejárati ajtók hőszigetelésének javítása érdekében.

Kis befektetéssel rendkívül komoly fűtés megtakarítást érhetünk el. Érdemes megismerkedni a Tesa termékeivel, amik időtálló találmánynak bizonyultak.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok