14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
15°
Szombat
10°
2023.03.29. szerda, Auguszta
filter.hu filter.hu

Így lehet a tetőtéri ablakra szúnyoghálót rakni

A tetőtér sok kihívást hordoz magában, ezek egyike az ablak. A ferde falsík különleges megoldásokat kíván meg, és igaz ez a tetőtéri ablakra való szúnyogháló esetében is. Milyen megoldások érhetőek el és mit érdemes róluk tudni?

A tavasz közeledtével újra megindul a bogarak, rovarok, poloskák inváziója a lakásba. Ez alól a tetőtéri lakások sem jelentenek kivételt, de jóval nagyobb kihívás a tetőtéri ablakra szúnyoghálót rakni. Van azonban több jó megoldás is attól függően, hogy milyen tetőtéri ablakunk van.

Kávára szerelt tetőtéri ablak szúnyogháló

A leggyakoribb tetőtéri ablak fajta a középen billenő, ami az ablak felénél vagy modernebb változatánál a felső harmadban billenő tetőablakot jelent. Ezek az ablakok megtestesítik azt a problémát, ami miatt a tetőtéri ablakra szúnyoghálót csak bajosan lehet felrakni, nevezetesen azt, hogy a szúnyogháló miatt az ablak nyitása nem, vagy csak részben oldható meg.

Ezekben az esetekben a tetőtéri ablak belső kávájára szerelt, lehúzható, roló jellegű szúnyogháló tud jó megoldást nyújtani, mivel használaton kívül egyszerűen a tokjába csúszik vissza. Ez a tetőtéri ablak szúnyogháló fajta azért is előnyös, mert a háló legtöbb esetben egy sűrű szövésű, rendkívül tartós fém szövet, így élettartama jelentősen hosszabb a műanyag változatokénál. Hátránya, hogy a háló a kávára kerül, így némi helyet elvisz az ablak előtt a belső térből.

Ablakkeretre szerelt szúnyogháló

Ez a változat azoknál a modern tetőtéri ablakoknál alkalmazható, amik teljes egészében a tető külső síkjába nyílnak. Itt is a roló jelleggel lehúzható változat a megoldás, ugyanakkor a tetőablak nyitása jóval nagyobb mértékű lehet, mivel a káva mélysége nem határozza a maximális nyitási mélységet. Ez még egy indok, hogy megfontoljuk a tetősíkra nyíló tetőtéri ablak választását már építkezés során.

Rugalmas szúnyogháló

Egy harmadik, praktikus ám kevéssé tartós megoldás lehet a tetőtéri ablakra rugalmas anyagból készült szúnyoghálót tenni. Ez megnöveli az ablak nyitásának mélységét, ugyanakkor nem olyan tartós, mint a szövött fémszövetből készült, roló jelleggel felhúzható szúnyoghálók. Rögzítése általában egy tépőszalaggal történik, amivel az ablak nyitása után kell felerősíteni a szúnyoghálót.

 

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok