28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

A fültisztítás nem gyerekjáték

A fülviasz, vagy köznapibb nevén a fülzsír a hallójárat mirigyei által termelt kenőcsös anyag, amely elhalt hámsejteket, szőrszálakat, a fülbe jutó porszemeket és egyéb szennyeződéseket tartalmaz. Vagyis a fülzsír termelődése a test normális, védekező reakciója, hiszen ilyen értelemben a fülek beépített tisztítórendszerrel rendelkeznek.

A fülzsír kifelé halad a hallójáratból, ami különösen túltermelődés esetén okozhat némi kellemetlenséget. Esztétikailag sem nyújt bizalomgerjesztő látványt a fül peremén csillogó viasz, ám fizikai fennakadásokat is generálhat a túl nagy mennyiség. Szóval a házi fültisztítás mindenképpen jó ötlet, viszont az egy cseppet sem mellékes, hogy pontosan hogyan is történik mindez. Ugyanis a komoly gubancok kialakulásához bőven elegendő egy kis figyelmetlenség.

A fülpucoló pálcika árt vagy használ?

A fülzsír tulajdonképpen egyfajta védelmi rétegként is szolgál, tehát a teljes, túlzásba vitt eltávolításával további gondok bukkanhatnak felszínre. Ezért sem ildomos mindenféle alap nélkül a teljesen ártalmatlan viasztól megszabadulni. Sokan nyúlnak mechanikai megoldásként a fültisztító pálcikához, ami azonban az esetek jelentékeny százalékában sokkal többet árt, mint használ. A fül orr gégészet mindennapjaiban kifejezetten sokan azért tűnnek fel, mert túlzásba estek a fülpucoló alkalmazásával. A heves pálcikamozdulatok mindennek tetejében olyan mikrosérüléseket okozhatnak, melyek támogathatják a kórokozók megtelepedését, és így a fülgyulladás jóformán elkerülhetetlenné válhat. A fül külső bőrrétege nagyon érzékeny, amit védőrétegként burkol be a savas kémhatású fülzsír, ezzel távol tartva a betolakodókat. Gyakori hiba, hogy a pálcika ahelyett, hogy segítene a fölös viasztól megszabadulni, inkább még beljebb tolja a zsírt, ami nem egyszer fülzsírdugó kialakulásához vezet.

Akkor mi a jó megoldás?

Az egyszerű és nagyszerű meleg vizes mosakodás és törölközős áttörlés. Ez a leghatásosabb, egyúttal legkíméletesebb fültisztítási módszer.

Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
További anyagok