14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
15°
Szombat
10°
2023.03.29. szerda, Auguszta
filter.hu filter.hu

Merülj el benne! - Így segít a kádfürdő

Az év végi lelassulást többnyire aktív január követi. Az előző évről elmaradt feladatok, és az új év lendülete egyaránt okozhatja azt, hogy január végére úgy érezzük: elég volt! Számos módon relaxálhatunk ilyenkor, de talán az egyik leginkább kézenfekvő módszer egy kellemes kádfürdő. Lássuk, hogyan segíthet minket egy kád víz.

A stresszt elengedni nem könnyű, de rengeteget tehetünk a mindennapokban annak érdekében, hogy lazítani tudjunk. A gondokat elengedni nem könnyű, de fontos, hogy rendszeres időnként áldozzunk a relaxációra is testi- és lelki egészségünk érdekében. A hétköznapokban is sokat tehetünk ezért, hiszen egy-egy apró cselekedet (például egy nyugalomban elfogyasztott tea, egy nagy séta vagy egy kellemes fürdő) is elegendő lehet a nyugodt állapot eléréséhez és a feltöltődéshez.

Ráadásul manapság már könnyedén megtölthetjük kádunkat melegvízzel, hiszen akinek nem is áll rendelkezésére vezetékes melegvíz, az különféle tárolós bojlerekkel, akár villanybojler segítségével is hamar tele engedheti a kádat a lazításhoz szükséges vízzel.

Az izmaink ellazulnak, a vérkeringés fokozódik

Talán a leginkább kézenfekvő ok, amiért érdemes rendszeresen kádfürdőzni az, hogy segít ellazítani izmainkat. Az izmok ellazítása nem csak sportolás után fontos, de egy megfeszített, stresszes napot követően is jelentősen hozzájárul a relaxált állapot eléréséhez.

Ráadásul nem csak az izmok pihennek meg ilyenkor, fokozódik a vérkeringés is, ami kedvezően segíti szívünket, akár a stressz által magasba szökött vérnyomást is csökkentheti.

Egy kádnyi lehetőség

Ha szeretnénk a legtöbbet kihozni fürdőzésünkből, érdemes a meleg víz után hideg zuhanyt venni, amivel az ér- és nyirokrendszert egyaránt serkenteni tudjuk, mely végső soron hozzájárul az immunrendszerünk erősítéséhez is.

​​​​​​​Érdemes elmerülni a gyógynövények jótékony hatásainak ismereteiben is, ugyanis a meleg víz önmagában is kedvező hatását még tovább fokozhatjuk különféle gyógynövényekkel, illóolajokkal.

Az, hogy a hangulatunk mitől lesz igazán jó, egyénenként változó, de általánosságban elmondható, hogy a halk zene és a pislákoló gyertyafény kedvezően hat a kedvünkre, ezért érdemes a kádfürdő és az illatok mellett ezekkel is élnünk a tökéletesen relaxált állapot elérése érdekében.

A lehetőségek tárháza tehát egészen széles. Az első lépés, hogy kiismerjük saját igényeinket és megtudjuk, mik azok a tényezők, amik számunkra valóban kellemessé varázsolnak egy fürdőzést.

Akármennyire is jó érzés elmerülni a vízben és ezzel elengedni problémáinkat is, fontos, hogy ne engedjünk hosszan a meleg víz csábításának. Az egészségünk érdekében legfeljebb 20 percig időzzünk a vízben, melyet testmelegre, maximum 38 fokra melegítettünk.

Ez szép, igen!
Nem kellene
Ez szép, igen!
Nem kellene
Ez szép, igen!
Nem kellene
Ez szép, igen!
Nem kellene
További anyagok