14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
15°
Szombat
10°
2023.03.29. szerda, Auguszta
filter.hu filter.hu

Scrum master képzés: megéri elvégezni?

Az agilis projektmenedzsment ma már nem csak a szoftverfejlesztésben és a technológiai szektorban hódít, de más iparágakban is. Számos módszertan és keretrendszer segíti az agilis működést, de a legelterjedtebb egyértelműen a scrum módszertan. Nem csoda hát, hogy egyre nagyobb az igény a scrum masterekre és ennek megfelelően egyre több ilyen képzést lehet találni.

A cikkben körbejártuk, hogy mit takar pontosan a scrum master szerepkör, kinek és miért érdemes scrum masternek lenni, milyen egy jó scrum master képzés és egyáltalán: megéri-e elvégezni.

Scrum master - egyetlen szerepkör, megannyi szereppel

A scrum master feladata annak biztosítása, hogy a Scrum megfelelően működjön és a scrum csapat a lehető leghatékonyabb legyen. Mit is jelent ez a gyakorlatban? 

  • A scrum master felméri, hogy a csapat tagjai mennyire vannak tisztában és mennyire képesek alkalmazni az agilis és Scrum alapelveket
  • Felel a ceremóniák betartásáért, részt vesz a sprintek tervezésében, a napi meetingeken (stand-upok), segít a backlog finomhangolásábban, stb.
  • Segít a csapaton belüli, valamint a csapat és a projekt egyéb érdekcsoportjai közti kommunikációban
  • Elhárítja a hatékony munka útjában álló akadályokat

Egy jó scrum master segít túllendülni az elakadásokon, megoldani a problémákat. Agilis és lean szakértő, coach, facilitátor, tanár és ha kell mentor, egy személyben.

Miért érdemes scrum masternek lenni?

Az elmúlt években a Scrum népszerűségének növekedésével óriási lett a kereslet a scrum masterekre. A szerepkör előnye, hogy viszonylag gyorsan elsajátítható, sokkal gyorsabban, mint például a hagyományos projektmenedzseri, vagy egy seo szakértői szerepkör. Arról nem is beszélve, hogy scrum masterként sokkal előbb kaphatunk saját projektet, és komoly karrierépítési lehetőségek vannak a területen. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban pedig egy kiváló scrum master igen busás fizetésre is számíthat. 

Hogy lehet valakiből scrum master? 

Gyakori jelenség, hogy egy addig teljesen más pozícióban dolgozó munkatársat jelölnek ki az agilis átalakulás során scrum masterré. Ilyenkor teljesen természetes reakció, ha a munkatárs nem örül a kinevezésnek, összezavarodik és nem igazán tudja, hogy hogyan kezelje az új szerepkört. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a kollégát kellően felkészítsék.

De az is sűrűn előfordul, hogy valaki karrierváltást tervez, és emiatt szeretné kipróbálni a scrum masterkedést, ami egyáltalán nem lehetetlen. Bár előny, ha a pályázó a projekt szakterületén rendelkezik szaktudással, a scrum master szerepkör jellegéből adódóan nem alapfeltétel. 

De akkor mi szükséges ahhoz, hogy valaki scrum master legyen? Az agilis gondolkodás megismerése, az agilis projektmenedzsment alapjainak elsajátítása és természetesen egy jó scrum master képzés. 

Milyen a jó scrum master képzés? Hogyan válasszuk ki a kurzust? 

1. Nézzük meg, kik tartják a képzést! Rendkívül fontos, hogy az oktatóknak valós tapasztalata legyen az agilis működéssel és a Scrummal! További előnyt jelent, ha az oktató rendelkezik PMI-DASSM tanúsítvánnyal, így képes a PMI tematika szerint oktatni

2. Mennyire interaktív és gyakorlati a képzés? A scrum master szerepkör elsajátítására nem elég a hagyományos oktatási módszer, amikor diákról ismertetik a tananyagot. Olyan formátum szükséges, ahol a résztvevő valóban találkozhat gyakorlati problémákkal, ahol valóban ismertetik a megoldási lehetőségeket

3. Hány fővel indul a képzés? Kizárólag kiscsoportos képzéseken érdemes részt venni, hiszen így marad idő mindenkivel foglalkozni. 

4. Van-e lehetőség online elvégezni a kurzust, vagy kihelyezhető-e a kurzus? Előbbi azoknak szerencsés, akik távolabb élnek, utóbbi kifejezetten előnyös, ha egy vállalat szeretné a munkavállalóit képezni

5. Van-e lehetőség PSM I. vizsgafelkészítést kérni? A PSM I. az iparágban elismert standard  tanúsítvány, amely bizonyítja a Scrum elsajátításának alapvető szintjét és a scrum master szerepkör ismeretét

A scrum master képzések között különleges és rendkívül hatékony a Proman Consulting gyakorlati agilis képzése szimulációval, amely során a hallgatók egy életszerű folyamatban vehetnek részt, és konkrét helyzetszimulációkon keresztül tapasztalhatják és tanulhatják meg a scrum master szerepkör feladatait. 

Konklúzió

A megfelelően kiválasztott scrum master képzés tehát fantasztikus lehetőséget kínál mind karrierváltóknak, de azoknak is, akiket egy más pozícióból helyeztek ebbe a szerepkörbe. A gyors előrelépési lehetőségeknek és a magas fizetésnek köszönhetőn egyértelműen kijelenthető, hogy megéri elvégezni egy ilyen képzést.

 

Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
További anyagok