14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
15°
Szombat
10°
2023.03.29. szerda, Auguszta
filter.hu filter.hu

Szerencsejátékok – valóban megérik?

A szerencsejátékok ősidők óta részei az emberi civilizációnak. A mesés nyeremények ígérete, a könnyű pénz és a játékvilág atmoszférája csak úgy vonzza az érdeklődőket. Nincs ez másképp a digitalizáció hatására felállított online szerencsejátékék világával sem. De vajon tényleg megéri-e megtenni tétjeinket ezeken a platformokon?

Miért is játszunk pontosan?

Talán ez a legfontosabb kérdés, amit tisztáznunk kell magunkban, ha a szerencsejátékok szóba jönnek. Ha csupán a hatalmas nyeremény iránti vágy mozgat bennünket, akkor a szerencsejáték nem nekünk való. Nem csupán az élvezeti értéke vész így oda a dolognak, de egyenesen frusztráltak leszünk a folyamatos kudarcélménytől. Amikor kudarcról beszélünk ugyanis, az a célunk meghiúsulását takarja. Így ilyen mentalitással nem lesz túl eredményes a szerencsejáték számunkra. Azok, akik pusztán egy kis kiegészítést látnak benne, és a játék öröméért vesznek rész különféle fogadásokon – számukra sokkal gyümölcsözőbb lesz a szerencsejátékok világa. Legyen szó kártyajátékról vagy egy nyerőgép online verziójáról, elsősorban tudatosítanunk kell, hogy játékról van szó. Tehát ne úgy üljünk le a gép elé, hogy mindent felrakunk egy lapra. Nem fogjuk egy esete alatt kifizetni sokmilliós adósságunk a banknak, ez ezer évben egyszer jön be maximum. Szerencsejátékot játszani tehát csak a játékosoknak éri meg, akik viszont a munkát akarják pótolni vele, nekik nem.

Mi a helyzet a függőséggel?

A másik nagy buktató a hozzáálláson kívül a függőségi hajlam. Ezt sajnos nem zárja ki a játék élvezete, épp ellenkezőleg: egyenesen gerjeszti. Így muszáj nagyon kritikusnak lenni magunkkal szemben. Az sem árt, ha esetleg megkérünk egy objektív megfigyelőt, mondjuk egy kedves ismerősünket vagy barátunkat, hogy segítsen visszajelzéseivel. Muszáj már az első apró jelénél abbahagynunk ugyanis a játékot, ahogy a függőség tünetei felütik a fejüket. Egyértelmű tehát, hogy aki hajlamot mutat a szerencsejáték-függőségre, annak jobb, ha elkerüli ezt a világot. Ne hagyjuk, hogy a probléma eszkalálódjon.

A tökéletes játékosok

Ez alatt nem a legnagyobb nyereményeket bekasszírozó játékosokat értjük. Inkább arra az embertípusra utalunk, aki ideálisan tudja kezelni a szerencsejátékok világát. Csak és kizárólag ennek a típusnak érdemes tehát a belevágni a különféle fogadásokba. Ha nem ide tartozunk, jobban tesszük, ha jegeljük a dolgot. Tehát ez az embertípus az, aki egyrészt élvezi a játékot, azaz szórakozás kedvéért játszik, másrészt nem mutat semmilyen hajlamot a szerencsejáték-függőségre. Ő abba a kategóriába esik, aki józan határokat képes felállítani magának, a nyereményt pedig csupán egy kis plusznak könyveli el. Ne felejtsük: a szerencsejátékok világ nem tréfadolog. Legyen szó online vagy offline fogadásokról, könnyen megüthetjük a bokánkat. Abszolút nem szabad félvállról vennünk a dolgot. Viszont ha megfogadjunk a fentebb említett tanácsokat, akkor egy értékes és szórakoztató hobbira lelhetünk – ami olykor még pénzt is hoz a konyhára.