8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Mennyire népszerű valójában a sportfogadás Magyarországon?

A sportfogadás globális jelenség, amely évről évre egyre népszerűbb, és egyre növekszik azok száma, akik időnként fogadást tesznek egy-egy mérkőzésre. A sportrajongók így fejezhetik ki támogatásukat a csapatuk és a sportág iránt. Kedvelt hobbi azok körében, akik szeretnek kockáztatni és érezni a bizonytalanság kínálta adrenalint, miközben akár nagyobb nyereményt is elérhetnek.

A sportfogadás népszerűségének a növekedésével együtt egyre nagyobb összegek jelennek meg a szektorban. Különösen igaz ez egy nagyobb nemzetközi sportesemény idején, amikor azok is fogadnak egy-egy meccsre, akik egyébként nem vesznek részt a sportfogadásokban.

Általános jelenség tehát, hogy a sportfogadás egyre inkább elterjedt Európában. Szinte minden országban növekedés tapasztalható. Ezzel együtt a szolgáltatók száma is egyre inkább növekszik. A kérdés csak az, hogy ez hogyan érinti a magyar játékosokat.

Bár a magyar szerencsejáték piacot szigorú korlátozások jellemzik, mégis, a magyarok is élvezhetik ezt a világszerte elterjedt, sporttal kapcsolatos tevékenységet. A magyar szabályozás szerint a szolgáltatók esetén az állam fenntartja a lottójátékok, a sportfogadás és a lóversenyfogadás monopóliumát az általa ellenőrzött szolgáltatókon keresztül, mind offline, mind online.

Bár a szolgáltatókra szigorú előírások vonatkoznak, annak azonban nincs akadálya, hogy azok, akik szeretnének sportfogadást kötni, regisztráljanak egy külföldi oldalon és ott játszanak. Az egyetlen dolog, amire figyelniük kell a játékosoknak, hogy megbízható, törvényesen működő online sportfogadási oldalt válasszanak.

Az aktuális sportfogadási kínálatot, illetve a jelenleg megbízható sportfogadási szolgálatókat az olyan oldalakon lehet leginkább követni, mint az onlinesportfogadás.com. Ezeken megbízható naprakész értékelések, elemzések olvashatók annak érdekében, hogy a játékosok a legfrissebb információkkal rendelkezzenek. Ezek az oldalak ráadásul minden szempontból elemzik a szolgáltatókat, így innen választva minden játékos biztos lehet benne, hogy törvényes, a biztonsági szempontokat teljes mértékben betartó online sportfogadási szolgáltató oldalán regisztrálnak.

A magyar sportfogadási piacot tehát két dolog határozza meg. Az egyik a külföldi odalakon játszók aránya és fogadási szokásai. Másrészt azok, akik a magyar állam által engedélyezett oldalon teszik meg fogadásaikat.

Ennek megfelelően az európai trendek nagy hatással vannak arra, hogy mit történik Magyarországon. Hiszen a külföldi oldalak ezekre alapozva határozzák meg kínálatukat és szolgáltatásaikat, és olyan lehetőségeket kínálnak, amelyek népszerűek lesznek azokban az országokban, ahol nagy az online sportfogadás részesedése. Ez pedig azt jelenti, hogy ezzel azon országok piacát is formálják, ahol egyelőre kisebb az online fogadások részesedése.

Az Európai Szerencsejáték Szövetség (EGBA) adatai szerint számos más ágazathoz hasonlóan a járvány az európai szerencsejáték szektorban is a bevételek csökkenéséhez vezetett a korábbi évekhez képest. Emellett azonban az is jellemző, hogy felgyorsította az online szerencsejátékok már korábban is meglévő növekedési tendenciáját. 2021-ben Európa teljes szerencsejáték-piaci bevétele mintegy 87 milliárd euró bruttó játékbevételt ért el, ami 13%-os csökkenést jelent a 2019 előtti időszakhoz képest, de 7,5%-os növekedést jelent a 2020-as szinthez képest.

Az online szerencsejáték szolgáltatások esetében a legnépszerűbb termékek a sportfogadással kapcsolatos ajánlatok. Ezek Európában a teljes szerencsejáték piac mintegy 40%-át teszik ki. Ezen belül is két nagy ágazatot lehet megemlíteni. Az egyik a lóverseny fogadás, amely a tejes bevételnek a 13-át jelenti. A másik a sportfogadás, amelyek mintegy 27%-al járulnak hozzá az online szerencsejáték szolgáltatók bevételéhez.

Az EGBA az egyes piacok közötti különbséget is vizsgálja. Ez alapján elmondható, hogy jelentős különbségek vannak a különböző nemzeti szerencsejáték-piacok online részesedéseiben. Az adatok alapján Magyarország a középmezőnyben áll az európai szerencsejáték piacból való részesedésben. A teljes szerencsejáték piaci bevétel az országban körülbelül 800 millió euró, amely kevesebb, mint az 5%-a az európai piacnak.

Az élen természetesen az olyan részletesen szabályozott piacok állnak, mint Nagy Britannia, Spanyolország, Németország vagy éppen Olaszország. A többi országban változó a részesedés. Az azonban biztos, hogy a fenti négy országon kívül mindenhol 10-15 százalék alatti az online sportfogadás részesedése a teljes európai piacból.

Ha az egyes szerencsejáték típusok részesedését nézzük, akkor elmondható, hogy itthon a legnépszerűbbek a lottó játékok és a sportfogadás. Az utóbbi a teljes online szerencsejáték piac mintegy 35%-át teszi ki.  

Emellett izgalmas jelenség, hogy egyre nagyobb szerepet játszanak az e-sportok, és az e-sport fogadások is. Ez viszonylag új sportfogadási ágnak számít, de egyes várakozások szerint a nem is olyan távoli jövőben akár a teljes magyar sportfogadási piac mintegy 10%-át is kiteheti majd. Sokan már most úgy tekintenek rá, mint egy kiegészítés a hagyományos sportfogadások mellett. Ez is azt mutatja, hogy rengeteg lehetőség van ebben a fajta fogadásban. Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy mi lesz ennek a fogadási típusnak a jövője, az azonban biztos, hogy más most a legnépszerűbb fogadható sportok között található meg.

Összefoglalva elmondhatjuk tehát, hogy a magyar sportfogadási piac viszonylag stabilnak számít. Az európai összehasonlításban a részesedése átlagosnak számít. Ez egyben azt is jelenti, hogy bár népszerűnek számítanak a sportfogadások, mégis sokan hobbiként tekintenek rá, vagy éppen alkalmanként fogadnak, leginkább a nagy nemzetközi események idején.