9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Mi az a Tether (USDT)?

A Tether (USDT), ha rövidre szeretnénk venni a szót, azt mondanánk, hogy a piaci kapitalizáció szerinti legnagyobb stabilcoin, mely a kriptovaluták és a fiat pénz közötti átjárást próbálja biztosítani. De, ami azt illeti, a coin esetében sokkal többről van szó. Mielőtt viszont belevágnánk, és elmélyülnénk a Tether világába, ismerkedjünk meg a stabilcoinokkal, azok előnyeivel és hátrányaival.

Így mutat a stabilcoinok világa

A stabilcoinok, vagy ha úgy tetszik altcoinok olyan digitális valuták, melyek majdnem stabil árfolyamon vannak jelen a kriptók világában. Mindez pedig a mögöttes fedezetként letétbe rakott fiat pénznemeknek köszönhetően jöhetett létre. Ezt pedig úgy képzeljük el, hogy a stabilcoinok esetében a kibocsátó cégek birtokaiban van az adott coinnak megfelelő pénzösszeg. Ezen vállalatok pedig vállalják a felelősséget, hogy kivétel nélkül, egytől egyig, az összes stabilcoinhoz rendelkezésre áll a megfelelő fiat (dollár, euró, forint stb.) letét.

De mire is jó mindez? Nos, a stabilcoinok lényegében, ahogyan azt már említettük, egy folyosót képeznek a kriptovaluták és a mai, mindenki által ismert és használt pénzügy világa között. Előnyük többek között, hogy egy stabil környezet biztosítanak használóik számára, elkerülve ezzel a kripto piacokon jelen levő volatilitásokat. Ha pedig mindez nem lenne elég, egyszerűen és problémamentesen integrálhatjuk őket mindenféle fizetőrendszerbe anélkül, hogy a továbbiakban álmatlan éjszakáink lennének. Ezzel a lehetőséggel pedig nyilvánvalóan elég sokan élnek, hiszen már számtalan kisebb-nagyobb kripto tőzsdén is jelen vannak, így az esetleges árfolyam vérfürdő elkerülése érdekében egyszerűen átváltják szeretett kriptovalutáikat egy stabilcoinra.

Ha érdekli a kripto-kereskedés, akkor érdemes megnéznie a kezdőbarát platformokat, például a immediate edge.

A stabilcoinok sem estek messze a fájuktól, és többségük valamilyen okos szerződéseket, vagy tokenizálási lehetőségeket – például Ethereum blokkláncot - használnak. Lényegében tehát, ha valaki netalán arra szánná magát, hogy saját stabilcoint alapítson, először is nagyon fontos, hogy a mögöttes technológiával képben legyen. Mindemellett pedig az sem elhanyagolható, hogy a procedúra kivitelezéséhez szükség van egy cégre, mely megfelelő jogi háttérrel rendelkezik, és az sem árt, hogy olyan országban történik mindez, ahol a rendszer nem ellenzi az ilyesfajta történéseket.

… És így született meg a Tether

Az első, és ma már a legnagyobb stabilcoin, a Tether (USDT) az Omni Layer nevezetű, a bitcoin hátterét használó projekt útján jött létre. Kibocsátása egy privát vállalkozás dolga, melyet a tether.co weboldalon érhetünk el. Fejlesztői arra törekedtek, hogy a coin magára öltse a kriptovaluták gyorsaságát, egyszerűségét, de hogy kikerüljék az alapvető áringadozásokat, fiat pénzhez, avagy a dollárhoz kötötték árfolyamát. Az, hogy ez utóbbi vajon mennyire volt jó ötlet, egyelőre még elég kérdéses, és éppen ezért a projekt számos kritikát kapott az elmúlt időkben. Sőt, felmerült már a tether mögöttes fedezeti kérdése is, mivel sokan azt állítják, hogy az 1:1 átváltási arány a kriptovaluta és a fiat pénz között messze nincs jelen. A negatív hangulatot elkerülve ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy számos kereskedő és vállalat értékmegőrzőként tekint a coinra, és szorgosan fektetik megtakarításaikat USDT-be. A stabilitása miatt ugyanis egy kiegyensúlyozott valutáról beszélhetünk, és elképesztően nagy elfogadottsággal bír. Ennek köszönhetően már számos világhírű kripto tőzsdén, többek között a Coinbase-n is listázva van, ami valljuk be, nem egy mindennapos történet.

Most akkor van, vagy nincs?

A tether árfolyama tehát csak minimális mértékben változik, és mivel a tokenek napi szinten többször is új felhasználóra találnak, nagy likviditással rendelkezik. Jogi hátterét leszámítva, a coin múltját tekintve azt tisztázhatjuk, hogy megalapítása óta igencsak nagy rajongótábort sikerült összeszednie. 2014-ben egyébként, mikor még csak repesgették, hogy valamiféle stabilcoin fog útjára indulni, a tether a Realcoin token nevet kapta. Azóta, mint láthatjuk, egy jókora változáson ment keresztül, új nevet kapott, és egyre több token került forgalomba.

Volt itt már minden: egyszer például már kiderült az is, hogy a mögöttes cég hitelből próbálja biztosítani az USDT fedezetét, de aztán szépen kibújtak a pácból, és nagyobb sikerrel folytatták útjukat. Nemrégiben a vállalat már beismerte, hogy fedezete ismét csökkenésnek indult, és itt jön képbe a bizalmi kérdés, mely az egész projektre nézve elengedhetetlen: most akkor van fedezet, vagy nincs? Az biztos, egyáltalán nem egyszerű a válasz, és ha lehet, jobb nem belefolyni a jogi részletekbe, hiszen általában elég nehéz kilábalni belőlük. Mindenkinek szíve-joga, miben tartja megtakarítását, de természetesen ügyelnünk kell arra, hogy ismerjük az adott coin előnyét és hátrányát. Ha ugyanis kiderülne, hogy a tether mögött álló cég mégsem biztosított be elegendő dollárt, mindez dél felé indítaná a szektort, és egyre többen utalnák ki pénzüket a tőzsdékről.