14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
15°
Szombat
10°
2023.03.29. szerda, Auguszta
filter.hu filter.hu

Milyen típusú töltőkábelek, csatlakozók szükségesek az elektromos autózáshoz?

Elektromos autó vezetőjeként valószínűleg már túl vagyunk az alapvető tudnivalók megismerésén. A következő lépcső, hogy jobban megértsük ezt az egész villamos autózási területet, az a töltőkábelek világának feltérképezése, hiszen ezen keresztül kapja meg az elektromos gépjármű azt az energiát, amely hajtja.

Mode 2 és Mode 3 töltőkábelek

A Mode 2 típusból már több fajtával találkozhatunk. A legismertebb változata, amely háztartási aljzatba is dugható, 10 amper áramerősséggel rendelkezik, és elektromos személyautókhoz alapból adják vásárláskor. A 10 A-es áramerősség limitált, pont azért, hogy ha hirtelen kell otthonról tölteni az autót, kivitelezhető legyen.

Azonban hosszú távon ez nem lehet megoldás, és fokozottan oda kell figyelni arra is, hogy hosszabbítón, elosztón keresztül tilos csatlakoztatni a töltőt és védőföldeléssel ellátott konnektort kell mindig használni!

A Mode 3 töltőkábelt más néven utcai gyors- vagy villámtöltőnek is nevezik, mert ezek találhatók meg a nyilvános köztereken található töltőállomásoknál. A Mode 3 valójában egy köztes kapcsolat az elektromos személyautó és az utcai töltőállomás között.

Ez utóbbi töltőfeje Type európai szabvány típusú. Mivel nem minden autó tud csatlakozni ehhez a szabványhoz, ezért a Mode 3 töltőkábelnek lesz egy Type 2 - Type 2 csatlakozása az elektromos autók felé, illetve egy Type 2 - Type 1 csatlakozása, ha a villamos autó 2015 előtti gyártású vagy pedig, ha amerikai.

Az EautóTöltőkábel.hu-nál töltőkábelek széles választékával találkozhat, utcai töltés esetén a Mode 3 típussal.

Elektromos autók csatlakozói

A Type 1-es szabvány főleg ázsiai autómodellek esetén érvényes, Európában nagyon kevés Type 1 csatlakozású nyilvános töltőállomás található, így Európában a Type 2-es szabvány az elfogadott.

Kombinált töltési lehetőséget biztosítanak a gyártók az egyenáramú (DC) töltés esetén. Ilyenkor az autón általában egy külön csatlakozó aljzat található erre a célra. Ilyen kombinált szabványok a CCS, a CHAdeMO és a Tesla Supercharger. Ez utóbbi csatlakozók kizárólag a Tesla Model S autók 30 perces, 80%-os feltöltésére alkalmasak.

Csatlakozók otthon és köztereken

A legismertebb csatlakozó a háztartási aljzat. Itt a már említett Mode 2 típusú töltőkábellel van lehetőség az Ön személyautóját tölteni maximálisan 3,7 kW-tal. Viszont amíg szakember nem ellenőrizte le az otthoni elektromos hálózatot és az adott háztartási aljzatot, addig inkább javasolt egy olyan töltőkábel választása, amely alacsonyabb amper áramerősség mellett mindössze 2,3 kW-tal tölti az autóját. Így biztonságosabb lesz a töltés.

Ilyen háztartási csatlakozási lehetőségek számos nyilvános helyen is megtalálhatóak és ez minden autó számára elérhető megoldást jelenthet.

Amennyiben nagyobb töltőteljesítményt szeretnénk elérni, akkor válasszuk inkább az egyfázisú, kék ún. kempingcsatlakozót, amely 7,4 kW-tal fog töltenivagy ipari aljzatokhoz a piros háromfázisú kis és nagy méretű csatlakozókat, amelyek akár 22 kW töltésre is képesek.

Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
További anyagok