15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.26. , Emánuel
filter.hu filter.hu

A háttértárak funkciója és különféle típusai

Mik azok a háttértárak? Milyen funkciót hivatottak betölteni és miben rejlik a használatuk hozzáadott értéke? Illetve milyen típusú háttértárak beszerzésére és használatára volt lehetőség korábban, vagy mostanság?

Ezeket a kérdéseket fogjuk átvenni alaposabban is a bejegyzés keretei között. Remélhetőleg rámutatva arra, hogy funkciót és hasznosságot tekintve mennyire megéri a háttértárak hasznosítása.

Mire használatosak egyáltalán a különféle háttértárak?

Talán nem nehéz kitalálni, hogy a háttértárak a kisebb és nagyobb méretű fájlok, vagy az aktuálisan nem használt adatok és programok tárolását elősegítő praktikus hardver elemek. Minél fejlettebb típusokról van szó, annál nagyobb mennyiségű adat fér el a háttértáron.

Fontos még hozzátenni azt is, hogy a háttértárak nagy előnye az a képesség, miszerint hosszú ideig képesek megőrizni a tárolt adatokat. Méghozzá az olyan periódusok ideje alatt is, amikor a számítógép vagy a laptop éppenséggel kikapcsolt állapotban van.

Ma már egyébként az a jellemző, hogy az egyes háttértárak tároló kapacitásának mértékét rendszerint GB-ban szokás megadni.

A háttértárak kicsivel régebbi, ugyanakkor máig használható típusai

Először is a mágneses háttértárakat érdemes kiemelni, mint például a floppy lemez, vagy pedig winchester. Mind a floppy, mind pedig a winchester viszonylag kisebb kapacitású hajlékony lemeznek számít.

Tőlük valamivel korszerűbb opciónak számítanak az optikai háttértárak, mint például a CD, DVD, vagy a Bluray. Az optikai háttértárak közös sajátossága, hogy a felületükön vékony alumínium réteg található. Valamivel több adat fér rájuk, ráadásul könnyű őket cserélni is.

Fontos persze, hogyha a hasznaltlaptop.eu fejlett használt számítógépeihez akár a különféle háttértárolók korszerűbb opcióit is lehetőségünk van hasznosítani.

A különféle háttértárak fejlettebb és felhasználóbarátabb típusai

Bizonyára sokak számára lesz ismert a pendrive említése. Merthogy a kis helyen is elférő, picike és ütésálló pendrive igencsak praktikus eszköze a különféle adatok tárolásának. Különösen úgy, hogy a kompakt méretéhez egészen komoly tárolókapacitás társulhat.

A számítógépek és laptopok gyakorlatilag minden típusához csatlakoztatható pendrive típusok ugyanis akár 128 GB tárolását is képesek megoldani. Hozzájuk hasonlóan pedig még a memóriakártya az, amit korszerű háttértár címszóval érdemes megemlíteni.

A kártyához hasonló digitális tárolóeszköz a pendrive jellegéhez hasonlóan praktikusan illeszthető az elektronikai készülékekbe, akár telefonokba, kamerákba, MP3 lejátszókba vagy fényképezőgépekbe.

Szintén sok adatot tud őrizni, kis helyen is elfér, tehát még szállítani vagy tárolni sem nagy feladat. A háttértárak ilyesfajta sokszínűsége pedig nekünk felhasználóknak jelent plusz kényelmet és lehetőséget.