26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

5 hiba az induló vállalkozások hitelénél - ezeket ne kövesd el!

Egy vállalkozás elindításához számos összetevő egyidejű jelenléte szükséges. Az innovatív ötlet, a szaktudás, a piaci igény, és a megfelelő kapcsolatok mellett az anyagi háttér biztosítása is kritérium. Amíg ez utóbbi hiányosan áll az induló vállalkozás rendelkezésére, és a kezdeti nehézségek, akadályok száma is csak nő, az induló vállalkozásokat a motiváció, a lendület, a sikerességbe vetett bizalom és a pozitív hozzáállás lendíti tovább. A pszichológiai összetevőkkel ugyanakkor óvatosan kell bánni, hiszen könnyen elvihetnek bennünket a felelőtlenség, túlzott önbizalom irányába. Vegyünk sorra a következőkben 5 gyakori hibát, amit a lelkes kezdő vállalkozók, általában akaratlanul, de hajlamosak elkövetni a kezdő vállalkozói hitelek felvételénél, illetve magánál a cégalapításnál.

Egy ötlet, és semmi más?

Még az induló vállalkozói hitel felvétele előtt gondoljuk végig vállalkozásunk lehetőségeit, perspektíváit! Lehet nagyszerű az ötlet, de elképzelhető, hogy már mások is gondoltak rá. Az is lehet, hogy termékünk csak számunkra, illetve egy nagyon szűk csoport számára értékes, és nincsen rá valós, releváns piaci igény, illetve nem is valószínű, hogy indukálható lenne a későbbiekben.

Ha ezen a ponton azonban sikeresen teljesített az elképzelésünk, mérjük fel a versenytársak számát, erősségét, és gondoljuk ki, hogy mi miben nyújthatunk többet, értékesebbet! Miért döntenének a mi termékünk, szolgáltatásunk mellett a fogyasztók? Milyen hozzáadott értékkel rendelkezik a tevékenységünk?

Ezen felmérések után fogalmazzuk meg induló vállalkozásunk pontos célját, és kezdjünk el a számokkal is kalkulálni, hogy közelebb kerülhessünk az induló vállalkozói hitelfelvételhez.

Szaktudás

Amikor már tudjuk, hogy mit szeretnénk, vizsgáljuk meg szakmailag mennyire vagyunk hitelesek! Ha nálunk csak az ötlet van, de a szaktudásunk hiányos, mielőtt felvennénk bármilyen induló vállalkozói hitelt, gondoskodjunk a megfelelő szakértelemről. Ez nem csak a versenyképesség biztosítására, hanem még előtte az induló vállalkozói hitel elnyeréséhez is szükségszerű. Ugyanis a pénzintézetek többek között a szakmai hitelességet is megvizsgálják, mielőtt bárkinek is hitelt folyósítanának.

Az anyagiak felmérése

A pontos üzlettervek megfogalmazása után jöhetnek az anyagi igények. Sokan szeretnének a tanácsadókon spórolni, de valószínű, hogy többet nyerünk azzal, ha legalább a kezdeti fázisban megfizetjük a tanácsadói szaktudást. Nem csak a termelést, de a pénzügyi, hitelfelvételi, adózással, jogi tisztasággal kapcsolatos dolgokat illetően is. Keressünk fel pénzügyi, független hitel- és adótanácsadót, illetve kérjünk fel ügyvédet is, hogy a cégalapításnál ne keletkezzen extra költségünk anomáliák, hiányosságok miatt. Valamint hogy a cégünk számára legoptimálisabb induló vállalkozói hitelkonstrukciókat igényelhessük.

Amink már van: Aktuális tőke, fedezet

Az anyagiakhoz tartozik a már rendelkezésre álló tőke felmérése is. Ennek mértéke, bár nem minden esetben (elérhetőek kezdőtőke nélkül is igényelhető induló vállalkozói hitelek is), de gyakran meghatározó a megítélt induló vállalkozói hitel mértékét, feltételeit illetően.

Mérjük fel milyen ingatlanok, ingóságok, esetleg más financiális értékek vannak birtokunkban, melyek révén pozitív megítélésben részesülhetünk az induló vállalkozói hitel igénylésekor.

Hitelkérelem precíz összeállítása

Talán nem is gondolnánk, hogy mennyire fontos ez a banálisnak tűnő "részlet", akár egy próbának is felfogható, amit a hitelezőtől kapunk. Amennyiben sikeresen abszolváljuk az induló vállalkozói hitelkérelem összeállítását, vagyis kellő precizitással készítjük el, az jel a hitelező számára, hogy megbízhatóak vagyunk, fontos számunkra az, amit csinálunk, igényesek vagyunk a munkánkra (mely a siker feltétele is), valamint a törlesztésünket is hasonló pontossággal fogjuk teljesíteni.

A hitelintézet nem hagy minket egyedül ebben az esetben sem! A banki tanácsadó saját könyvelőnkkel együttműködve, precízen el fogja készíteni induló vállalkozói hitelkérelmünket.

Kezdő vállalkozóként nem egyszerű az innovatív ötletek lavinájában az ésszerűség és gyakorlatiasság talaján maradni. Nem is szabad szűk látókörűnek lenni, hiszen a világot mindig az újszerű gondolatok vitték előbbre. A hosszútávú sikeresség érdekében azonban érdemes megfontolni az elődök már bevált tanácsait is!

Hazai cikkek
Külföldi érdekességek
Hazai cikkek
Külföldi érdekességek
Hazai cikkek
Külföldi érdekességek
Hazai cikkek
Külföldi érdekességek
További anyagok