26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Népszerű a zöld hitel, de mennyi a törlesztője?

Elérhető az a zöld hitel - a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programjának keretében -, ami sokak számára jelenthet rendkívüli lehetőséget. A segítségével te is magas hitelösszeghez juthatsz, rendkívül alacsony kamattal.

De mennyi is az annyi?

A magyar hitelpiacon nincs kedvezőbb konstrukciójú lakáshitel az MNB Zöld Otthon program lakáshitelénél. Ez nem csoda, hiszen 25 évre igényelheted a maximum 70 millió forintot - és ami óriási előny: végig fix 2,5 százalékos kamattal. Mindezt nem adják “ingyen” - számos előírásnak meg kell felelned.

Előírás, hogy az új ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie a BB szintet. Vásárlás után az ingatlanban kell élned életvitelszerűen minimum tíz évig, és nem lehet sem bérbe adni, sem eladni ezen időszak alatt. Itt viszont nem előírás a gyermekek megléte vagy vállalása, akár egyedülállóként is belevághatsz a projektbe.

MNB NHP ZOP – szinte mindenkinek jó lehet

Zöld hitelt vállalkozások nem kaphatnak, ezért csak magánszemélyként igényelheted. Viszont, ahogy azt már fentebb is említettük, ellentétben a legtöbb állami kamattámogatott lehetőséggel, a zöld hitel kérelmezésekor nem előírás sem a gyermekvállalás, sem a házasság. Ezzel az igénylők köre is szélesebb lehet, senkit sem zártak ki belőle - írja az akolcson.hu zöld hitelekkel foglalkozó cikke. 

A magas nettó jövedelem elvárás

Amikor egy átlagos hiteligénylésről van szó, akkor a pénzintézetek általában 100 ezer forint nettó jövedelmet várnak el az ügyfelektől. De az is egyértelmű, hogy minél magasabb a felvett hitelösszeg, annál magasabb a törlesztőrészlet is - amihez kézenfekvő, hogy magasabb nettó jövedelem kell. 

Számolnod kell a Jövedelemarányos Törlesztési Mutatóval (JTM) - ami meghatározza azt a legmagasabb összeget, amit a nettó jövedelemből havonta a törlesztőrészletekre költhetsz. A zöld hitel alacsony, végig fix kamatozása azonban biztosíthatja azt, hogy a törlesztőrészletek is alacsonyabbak lesznek, így a havi elvárt jövedelem is alacsonyabb szinten lesz megállapítva. 

A zöld hitel azért kedvező, mert kisebb jövedelemmel is igényelheted, és rengeteget takaríthatsz meg az alacsony kamatozás miatt. 

A legkedvezőbb megoldást a zöld hitel és a kamatmentes CSOK hitel együttes igénylése jelentené

A hazai klímacélok az MNB Zöld Otthon programjának a segítségével teljesülhetnek. Már a program elindulása előtt a kormány kijelentette, hogy további támogatást ad a Családi Otthonteremtési Kedvezményére jogosultaknak azzal, hogy a CSOK-ra jogosultak zöld hitel mellé kamatmentesen kapják majd meg a CSOK hitelt.

A CSOK hitel kedvezményes kamata alapesetben három százalék, de ha zöld hitellel együtt igényeled, akkor így ez nulla százalék lesz. Egy dologra kell csak figyelned: a felvett hitelek összértéke nem haladhatja meg azt a 70 milliós összeghatárt, amit a Zöld Otthon programban meghirdettek. Szakértők véleménye szerint, ha a hitelek törlesztését egy átlagos hitelösszeg esetére és átlagos futamidőre számolnád ki, akkor akár így nyolc millió forintot is spórolhatsz.

Trendek
Tippek, trükkök
Trendek
Tippek, trükkök
Trendek
Tippek, trükkök
Trendek
Tippek, trükkök
További anyagok