12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.26. , Emánuel
filter.hu filter.hu

Az online rendezvény reprezentáció szerinti elszámolhatósága

Azt a világot éljük, amikor teljesen elfogadottá vált, hogy egyes rendezvényeket vagy például a felnőttképzési előadásokat is meg lehet valósítani online keretek között. Ezzel kapcsolatosan jogosan merülhet fel az a kérdés, hogy az online események juttatásait adózási szempontból hogyan szükséges kezelni.

Pár dolog, amit érdemes tudni a reprezentációs eseményekről

Az teljesen egyértelmű, hogy egy reprezentációs esemény megvalósítása napjainkban már személyes és online formában is megtehető, azonban annak a kérdésnek az eldöntése, hogy az eseményhez kapcsolódó vendéglátás a Szja tv. 3. § 26. pontja szerinti reprezentációnak számít-e, a rendezvény minden körülményének megvizsgálásával lehet csak megállapítani, miután ezeken a programokon a juttatást igazoló dokumentumokat taxatív módon nem lehet felsorolni.

A könyvvizsgáló szakértők véleménye alapján juttatásnak akkor számítana az online programokat kísérő reprezentáció, ha a munkáltató közvetlenül biztosítja dolgozója számára ezeket a juttatásokat. Abban az esetben, ha a munkavállaló saját maga rendeli meg az online rendezvényeken történő részvételhez kapcsolva az étel-ital szolgáltatást, akkor az nem tekinthető reprezentációs költségnek, így nem lehetnek ezek a költségek adómentesek, köszönhető ez annak, hogy nem teljesül az a követelmény, hogy a munkáltató biztosítsa a munkavállaló számára az esemény részvételéhez szükséges feltételeket.

A reprezentációs költségek adómentességével és a további szükséges feltételek teljesülésével kapcsolatban érdemes kikérni a témában jártas szakemberek véleményét.

Az online térben megrendezésre kerülő események további kötelezettségekkel is járnak, amelyekről jó tájékozódni, mivel azok figyelembevétele lehet szükséges az adómentesség megállapítása során.

Információk a reprezentációs költségek elszámolásáról

A juttatásnak minősülő reprezentációs költség, melyet az Szja tv. 70.§-a Egyes meghatározott juttatásként definiál, költségként elszámolhatóak. Ebbe a kategóriába tartoznak bele azok a rendezvények, amelyek a kifizető tevékenyégével összefüggően, adott cél miatt jönnek létre és vendéglátással járnak.

Nem minősül reprezentációs költségnek az a kiadás, mely az adott rendezvény lebonyolításával függ össze, így a helyszín biztosításával kapcsolatos vagy a műszaki feltételekkel összefüggő költségek sem számolhatóak el. Ezek a felmerülő költségek inkább a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő és e szerint elszámolható költség kategóriába tartoznak.

Összességében elmondható, hogy a reprezentációs költségek elszámolásának és adómentességének kérdésköre az online rendezvényeken történő részvétellel kapcsolatban további kérdéseket vethet fel jogosan bárkiben. A témában jártas szakemberek segítenek eligazodni ezekben a felmerülő kérdésekben, így tanácsos a véleményüket kikérni.