11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Kis szőnyegtörténet

Az emberben már a kezdetekkor igény merült fel arra, hogy szépítse környezetét. Az őskorig visszanyúlva a különböző állatbőrök nemcsak a ruházkodásban, hanem az “otthon” kialakításában is szerepet játszottak.

Voltaképpen a “szőnyeg” egyidős lehet az emberiséggel - persze, itt nem a shaggy szőnyegekre gondolunk. Ugyancsak a különböző bőrök voltak azok, amik feltekerve az ember útitársai voltak, hogy a vándorlás során legyen mire lehajtania a fejét.

Az első, valóban klasszikus szőnyegnek nevezhető darabot egy szibériai sírban találták; Pazyryk néven ismeri a történelem. Indiában a 12. század előtt már kézi csomózással készültek szőnyegek. Talán ezért is tulajdonítják nekik a szőnyegszövés tudományának elterjesztését. 

Európába aztán a Közel-Keletről kerültek az első szőnyegek, természetesen luxuscikként. A nagy hódítások, a hajózás, a tengeri világkereskedelmi útvonalak kialakulása gyorsabbá tette az áramlást, azonban hosszú évszázadokig még így is a gazdagok kiváltsága volt a szőnyeg. Közben Perzsiában létrejött a perzsaszőnyeg, amely a mai napig a legértékesebb szőnyegfajta. 

Később, a 17. században Angliában kezdtek el szőnyeget gyártani, majd a franciák jöttek a gobelinszőnyegükkel. Amerikában, Philadelphiában 1791-ben megalapították az első szőnyegszövő üzemet.

A szőnyeg anyaga

Először állatbőrből készült a szőnyeg, majd különböző természetes anyagokat használtak. A trópusi vidékeken a növényi szárakat, leveleket használták, a sivatagban az állatok szőréből gyapjút készítettek, majd ezt használták a szövéshez. Majd jött a kender, a len, a juta, sőt, néhol a selyem. Ebből igazán drága, főként imaszőnyegek készültek. Ezt festették, akárcsak később a többi anyagot. A mintát a különböző csomózási technikák szabták meg. Illetve az, hogyan, milyen körülmények között készült a termék. A korai, nomád törzseknél a gyapjúból készült szőnyegek többnyire keskenyek, szabálytalanok voltak. A falusi körülmények között készültek már nagyobbak voltak, hiszen a szövőszéket állandóra fel lehetett állítani.

A városi körülmények között készülő szőnyegek pedig kimondottan nagyok lehettek, hiszen ott már üzemi körülmények között készültek. Itt jutunk el a modern szőnyegekig. Ma már egy perzsaszőnyeg valódi kincs, aminek az anyagi értéke nagyobb, mint az eszmei. A tömeggyártásban készülő, színes, mintás, puha szőnyegek azonban bárki által elérhetők. Elég meglátogatni a dreamhome-depo.com webáruházat, és máris lehet válogatni a különböző szobaszőnyegek közül. 

Mintás kontra egyszínű

A kérdést mindenki maga dönti el. Befolyásoló tényező az enteriőr többi része, a színek, a fény, az egyéni stílus. Sőt, az sem mindegy, a lakás melyik részére kerül a kiszemelt darab. Egy konyhai szőnyegnek máshogyan kell viselkednie, mint hálószobai társának. Más a helyzet akkor is, ha kisállat van a lakásban, vagy ha valaki allergiás. Ami biztos, hogy a szőnyegválasztás sosem egyszerű és gyors folyamat.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok