6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Légy, aki csak lenni szeretnél!

Jelmezt viselni mindig jó móka, nem csak farsangkor. Hiszen álruhába öltözve bárki bőrébe belebújhatunk, ami szórakoztató kicsiknek és nagyoknak egyaránt, de a gyerekek számára még a tanulásra is tartogat lehetőségeket.

Az álruhák szerepe szerteágazó

A jelmezek viselése már a legrégebbi időkben is megjelent, amikor az eltérő foglalkozású emberek különböző fajta ruházatot kezdtek viselni. Ennek szerepe az volt, hogy kitűnjenek a többiek közül, felhívják magukra (és a szakmájukra) a figyelmet. Hogy mindenki tudja, hogy ki a földműves, a szakács, a tanító vagy éppen a pap a közösségben. Ma sincs ez másként, hiszen a különböző szakmák képviselői más és más egyenruhát viselnek.

Napjainkban nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is viselnek jelmezeket a különböző tematikus bulikon. Farsangkor vagy halloween alkalmával legalábbis mindenképp. De az egyéb ünnepeken is szívesen bújunk alkalomhoz illő jelmezbe. A gyerekek azonban szinte bármikor szívesen magukra öltenek egy-egy ruhát. 

A kicsik szempontjából nagyon fontos, hogy teret kapjanak a szabad játékra, melynek keretében egy sajátos fantáziavilágba csöppenhetnek. Ilyenkor szívesen játszanak szerepjátékokat, előszeretettel bújnak mások bőrébe. Az ilyen tevékenységek során lehetőséget kapnak a szociális képességeik fejlesztésére és a tanulásra is.

Ezek a legnépszerűbb jelmezek

Nincs olyan kislány, aki ne szeretne hercegnő, királylány vagy tündér lenni tiara vagy korona viselésének lehetőségével. Felnőttként is szívesen emlékszünk vissza az óvodáskori farsangokra, amikor a különböző mesefigurák - Hófehérke, Piroska vagy éppen Csipkerózsika - bőrébe bújhattunk. A Felicity a legkülönbözőbb típusú jelmezeket kínálja kicsiknek és nagyoknak, így nincs megvalósíthatatlan ötlet.

A kisfiúk imádják a szuperhősös jelmezeket, Superman, Pókember vagy Batman bakancslistás minden kissrác életében. A klasszikus lovag-, kalóz-, varázsló-, sheriff-, indián- vagy szerelőöltözékek is elő szoktak kerülni minden jelmezes bulin.

Mindig van alkalom az ünneplésre

Nem kell azonban egész évben a farsangot várni azért, hogy jelmezt ölthessünk magunkra. Szervezzünk álruhás összejövetelt mi magunk. Felnőttek és gyerekek egyaránt élvezni fognak egy ilyen egyedülálló bulit. A szervezés ugyan nem kis feladat, de az öröm, amelyet okoz, mindenért kárpótol majd minket.

Házibulit azonban rögtönözhetünk is és még vendégek sem kellenek hozzá. Miért ne ölthetnénk magunkra bármit, amit otthon találunk, hogy különböző szerepekben tündökölhessünk? A gyerekek biztosan imádni fogják az ötletet. A jelmezek megalkotásának pedig csak a képzelet (na meg az otthoni eszköztár) szabhat határt. Ha azonban nem szeretnénk bajlódni az elkészítéssel, ideje felfedezni a Felicity elképesztő jelmezkínálatát!

Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
További anyagok