Ezek a szép emlékek késztetnek bennünket ma is arra, hogy gyermekeinknek és unokáinknak is átadjuk a mézeskalácssütés hagyományát. Az ünnepi készülődés ugyanis nem lehet teljes ezen sütemény elkészítése nélkül, pláne, ha azt a család együtt készíti el. Építsétek meg a család mézeskalács-házikóját, amely az ünnepi asztal méltó dísze lehet.
Mézeskalácssütés
A mézeskalácssütés számos családnál vált hagyománnyá, és kifejezetten vidám együtt töltött időt jelent az adventi készülődésben. Ne engedd, hogy az év végi nagy eseményre való készülődés szinte elnyeljen, és ne tudd élvezni az adventi időszak örömteli hangulatát. Vedd rá a család minden tagját, hogy vegye ki a részét a sütés egyes fázisaiból vagy csak a mókás díszítésből.
Ez nem csak egy tevékenység, hanem az a tennivaló, ami összehozza a családot és igen értékes időt tölthettek el együtt az ünnepi hangulat fényében. A klasszikus recept szerint érdemes elkészíteni a karácsonyt megelőző 1-2 hétben. Ami azt jelenti, hogy időzítheted egy vasárnapi program gyanánt az adventi gyertyagyújtást követő órákra is.
Tippek
Az ajándékok és ünnepi termékek beszerzésénél jusson eszedbe a mézeskalács-kiszúró formák beszerzése is. Ha nem ragaszkodsz a hagyományos recept szerint készült finomsághoz, akkor bátran próbáld ki a mézeskalács muffint vagy a mézeskalács golyót. Ez utóbbit még sütnöd sem kell, tehát pár perc alatt, akár az utolsó pillanatban is elkészítheted. A darált kekszet csak keverd össze mézeskalács fűszerkeverékkel, puha vajjal, tejjel, majd formázz belőle kis golyókat és már eheted is. De természetesen ezeket is díszítheted kedvedre, például beleforgatható olvasztott fehér csokiba vagy darált dióba, tehetsz bele aszalt gyümölcsöt is.
Ahogy láthatod, a mézeskalács elkészítését és díszítését illetően csak a fantáziád szabhat határt. Ezt az ünnepi finomságot amellett, hogy jellegzetes karácsonyi csemege, akár az ajándékok mellé is teheted, vagy díszítheted vele az ünnepi asztalt és a karácsonyfát is.
Mézeskalács receptje
Szinte megszámlálhatatlan mennyiségű recept található a sütéshez, íme egy egyszerűbb fajta.
Hozzávalók:
Elkészítése: a száraz hozzávalókat keverjük össze egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a tojást, mézet és a szobahőmérsékletű vajat. Géppel vagy kézzel gyúrjuk össze, aztán a lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtsuk ki a tésztát és a tetszőleges formákkal szaggassuk ki. A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 180 fokos sütőben nagyjából 8-10 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek, cukormázzal díszíthetők.