9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

A CNC mozgásvezérlés szerepe az automatizálásban

Az automatizálás teszi lehetővé a precíziós mozgásvezérlést. Az iparban történő tömeggyártás során fontos tényező a pontosság, a megmunkálási sebesség, valamint a visszatérő gyártási folyamatok során a programok újbóli, gyors előhívása. Ezek összessége eredményezi a hatékony termelést.

A speciális alkalmazásokhoz szükséges alkatrészek gyártása jobban kihasználja a mozgásvezérlés pontosságát és megbízhatóságát, mint a legtöbb más tudományág. A CNC képes a precíziós mozgásvezérlésre, erről olvashat ebben a cikkben.

A precíziós mozgásvezérlés jellemzői

Amikor a digitális információ precíz fizikai mozgássá alakul, hirtelen elérhetővé válnak korábban megvalósíthatatlannak vélt alkalmazási területek, mint például a robotika, a dolgok internete (IoT), az ipari dolgok internete (IIoT), az akkumulátoros orvosi eszközök, adalékanyagok és protézisek gyártása. Ezen alkalmazások mindegyike nagy pontosságot igényel a gyártóberendezések vezérlésében. Ennek eredményeként a digitális információ fizikai mozgássá alakítása és az alkatrészek pontos elhelyezése ezeknél az alkalmazásoknál többet igényel, mint az adatok mozgásba való átvitelét.

A precíziós mozgásvezérlés léptető vagy szervo motorokat használ az aktív gépelemek helyzetének irányítására. A CNC megmunkálás az egyik legismertebb alkalmazás, amely a fejlett precíziós mozgásszabályozás előnyeit élvezi, de a 3D nyomtatás és az asztali gyártás is profitál a szűkebb tűrésekből. 

A derékszögű koordinátarendszerben működő robotok mozgásának vezérlésénél a CNC vezérlés alkalmas a PLC helyettesítésére. A CNC kevesebb költséggel képes a PLC-nél több feladatot megoldani, az ipar sok területén alkalmazható valamint szabadon konfigurálható.

A PLC-vel ellentétben bárki, aki CNC programozásban jártas, be tudja programozni az általános mozgási alkalmazásokat, beleértve a tengely- és motorvezérlést.

A CNC másik jellemzője a sokoldalú és hatékony mozgásvezérlés, a nagy sebesség és megmunkálási nyomaték, amelyet az előtolói tengelyek egymástól függetlenül történő vezérlésével érnek el. 

A mozgásvezérlés nemcsak olcsóbb és sokoldalúbb, mint más megoldások – sokszor gyorsabb is, akár teljes gyártósor irányítására is alkalmas. Ez utóbbi esetben a sebesség akár nagyságrendekkel is nagyobb lehet.

Ha alkatrészre van gyorsan szüksége a CNC berendezéséhez, nézzen szét a COWARE webáruházában, és akár 24 órán belül hozzájuthat egy cserealkatrészhez!

Összegzés

Az ipari automatizálás előremozdítja az Ipar 4.0-t. A precíziós mozgásvezérlés hozzáadásával nagy előrelépés tehető a 3D nyomtatás, a CNC megmunkálás, és a robottechnika terén.