26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Te tudod, mi az a fogerózió?

Talajerózióról már hallottál, de arról, hogy fogerózió is létezik, nem biztos. Azt pedig egyenesen hihetetlennek fogod tartani, hogy ez a probléma pontosan azokat érinti a leginkább, akik egészséges életmódot folytatnak.

Az egészséges életmód megbetegítheti a fogakat? 

Elég nonszensznek tűnik, hogy miközben tudatosan gyümölcsöket és gyümölcsleveket fogyasztasz, a fogaidban akaratlanul is kárt teszel. Miért? Mert annak ellenére, hogy élettani szempontból ezek rendkívül előnyös hatásokkal rendelkeznek, a fogaidat kémiailag károsíthatják.

Ebből a szempontból kimondható, hogy a gyümölcsök nem igazán tesznek jót a fogaid egészségének. A gyümölcsökben jelentős mennyiségben megtalálható savak elvékonyítják, elkoptatják a fog külső rétegét, a zománcot. Szinte észrevétlenül simává és áteresztővé teszik azt. A folyamat olyan alattomos, hogy már csak akkor veszed észre, hogy gond van, amikor a fogaid szokatlan módon érzékennyé válnak.

Milyen savas hatásoknak vannak kitéve a fogaid?

Savas hatást okozhatnak:

 • Savas italok és ételek - citrusfélék, alma, ecetes ételek, vitaminkészítmények, minden, ami szénsavas, legyen az ásványvíz vagy üdítőital. Még a 100%-os gyümölcslevek is veszélyeztetik a fogzománcot.
 • Gyomorsav - ez leggyakrabban a reflux betegség miatt fordul elő, de anorexia és bulimia esetén is számolni kell a jelenlétével.
 • Gyógyszerek szedése, drogok és az alkoholizmus is kiválthatja. 

A megelőzés érdekében félévente érdemes fogorvosi ellenőrzésen részt venni

Mivel a folyamat egy laikus számára nem látható, akkor is érdemes hathavonta egy fogászati szűrésen részt venni, ha éppen semmilyen panaszod nincs. A szakemberek már a legapróbb jeleket is észreveszik - ahogy a budapesti Jildent Clinique szakorvosai is -, és megteszik a szükséges lépéseket az eróziós elváltozások kezelésére.

Életmódbeli tanácsok, amelyeket érdemes megfogadnod

A fog eróziója lassítható néhány szabály betartásával, a helyes fogmosási technika elsajátításával:

 • Csak a főétkezések során fogyassz savanyú ételt, italt.
 • Ne tartogasd sokáig a szádban, hanem amilyen gyorsan csak lehet, nyeld le.
 • Mellőzd vagy legalább mérsékeld a szénsavas italok fogyasztását.
 • Az étkezés végén fogyassz magas kalciumtartalmú, semlegesítő ételt - ez lehet tej vagy sajt, mert ezek csökkentik az erozív hatást.
 • Evés után ne rohanj azonnal fogat mosni. Miért? Mert a sav miatt felpuhult fogzománcot te magad dörzsölöd le a fogaidról. Ha vársz, akkor a nyálban lévő foszfornak és kalciumnak lesz ideje remineralizálódni.
 • A savas hatás csökkentésében segíthet a nyálelválasztást fokozó cukormentes rágógumi rágása.
 • Használj remineralizáló szájápoló termékeket - szájvizet, fluoridos fogkrémet.
 • Válassz jól fogkefét - legyen puha sörtéjű és kis fejű.

Hitted volna, hogy még az sem mindegy, hogy milyen kész ételeket eszel? A szakemberek azt javasolják a fogerózió kockázatának csökkentésére, hogy ellenőrizd le a vásárolt ételeken, italokon is a savas összetevőket. Különösen figyelj a foszforsav (E338) és a citromsav (E330) jelenlétére.