8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Miért nyújt felejthetetlen élményeket a magyar vonatozás?

Manapság szinte divat lett szidni a hazai vasúttársaságot - és valljuk be, a kritikák nem teljesen alaptalanok. Aki ugyanis rendszeresen használja a tömegközlekedés eme formáját, az alighanem olyan tapasztalatokkal gazdagodik, melyeket jó eséllyel sehol máshol nincs lehetősége megszerezni.

Vegyük csak sorra, miért is jellemfejlesztő kishazánkban a vonatozást választani!

Menetrend - az mégis micsoda?

Nagy kár, hogy a pályaudvarokon lévő menetrendes táblákon nincs feltüntetve nagy betűkkel egy olyan kiírás, ami felhívja a gyanútlan utasok figyelmét arra, hogy az ott látható információkat kezeljék fenntartással. A rutinos vonatozók ezt persze már jól tudják, ám aki tapasztalatlan, az könnyen besétálhat a csapdába, és jóhiszeműen azt gondolja majd, hogy a szerelvény a kiírt időben érkezik. Aztán jön a kíméletlen igazság. 

A vonaton ugyanis valamilyen rejtélyes okból kifolyólag teljesen más időszámítás lép életbe - talán ezek a járművek képesek az időutazásra… visszafelé? Vagy csupán a sínek felett lassabban jár az óramutató, mint a peronon? Az igazságot senki sem tudja, ami viszont tény, hogy a vasúti idő sokszor nem kompatibilis a földivel. 

Közösségi eszmecsere - avagy kinek mi a szakterülete?

Ha az utazás során nem rekesztjük ki a külső zajokat fejhallgatóval, meglepően érdekes információkkal gazdagíthatjuk az általános műveltségünket. Idő bőven akad rá, pláne ha az alapvetően is 5 órás utat egy felsővezeték-szakadás miatti kényszermegállás megduplázza. 

Például gyorstalpaló képzésen vehetünk részt az ókori filozófiáról a bölcsészhallgató diákok jóvoltából, de akár elméletben azt is megtanulhatjuk, hogyan kell lebonyolítani az olajcserét egy autónál, vagy hogy mi az omlósra sült csirkemell titka. Mindez csak attól függ, hogy milyen utastársakhoz van szerencsénk a kocsiban. 

Hogyha pedig már úgy gondoljuk, hogy eleget tanultunk aznap, akkor kikapcsolódásként az út további részében olvasgathajuk a Bien.hu szórakozás rovatát is. 

Büfékocsi - mi szükség rá?

Bár manapság a hazai vonatokon elég ritka az étkezőkocsi, no de miért zavarná ez bármiben is a leleményes magyar utasokat? Hiszen épphogy kigördül a szerelvény az állomásról, a táskákból és hátizsákokból máris előkerülnek a májkrémes zsemlék, rántott húsos szendvicsek, aki pedig nagyon precíz, az kis dobozban hoz magával szeletekre vágott paradicsomot és paprikát is.

Az ülések közti kisasztalok hamarosan úgy festenek majd, mint egy gyorsbüfé kiszolgálópultja, a kocsit pedig áthatóan belengi a füstölt kolbász, főtt tojás, termoszos kávé és az almás pite jellegzetes illata. Ilyen gasztronómiai kánaánban mégis kinek hiányzik a túlárazott hamburger? 

Alkalmazkodás a hőmérséklethez - megszoksz vagy megszöksz?

Ami a vonatok hőmérsékletét illeti, egy rossz szavunk sem lehet, ugyanis a klímák általában ezerrel üzemelnek - télen, és a fűtés is kifogástalanul működik - nyáron. Itt az idő gyakorolni az önfegyelmet és próbálgatni a tűrőképességünket; ha ezt kibírjuk, mindent kibírunk!

Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
További anyagok