13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
10°
Holnapután
15°
Szombat
10°
2023.03.29. szerda, Auguszta
filter.hu filter.hu

Az Európa Konferencia Liga – Mi ez az új bajnokság az UEFA-tól?

Az idei szezonban egy új, harmadik európai klubfutball-verseny veszi kezdetét: az Európa Konferencia Liga. Vajon miért hozta létre az UEFA irányító testület az új versenyt, és hogyan fog működni? Olvass tovább, és megtudhat mindent, amit az Európa Konferencia Ligáról tudni kell.

Mi a lényege az Európa Konferencia Ligának?

A futballszurkolók talán elgondolkodnak azon, hogy miért van szüksége a klubjátéknak egy harmadik európai klubversenyre, hiszen az Európa Ligát már eddig is sokan gúnyolták a homályos nevezők és a végtelen számú mérkőzések miatt.

Az UEFA azonban egy másik közönségre és érdekeltek csoportjára gondolt, amikor az Európa Konferencia Ligát kitalálta: a kontinens kevésbé fényesen teljesítő országaira és csapataira. Az új torna célja: hogy azok a klubok és országok, amelyek nehezen jutnak be a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörébe, megízlelhessék az európai futballt.

És az Európa Liga helyzetén is javíthat, amelyet egyszerűsíteni kívánnak - erről bővebben alább.

Az UEFA szerint az Európa Konferencia Liga azt jelenti, hogy 55 tagországából 34 szerepel majd a három verseny valamelyikének csoportkörében. "Az UEFA új klubversenye minden eddiginél befogadóbbá teszi az UEFA klubversenyeit" - mondta Aleksander Ceferin elnök. "Több klubnak több mérkőzése lesz, és több egyesület képviselteti magát a csoportkörökben."

Mit kap az Európa Konferencia Liga győztese?

A győztes kvalifikálja magát a következő szezon Európa Ligájába, kivéve, ha a Bajnokok Ligájába a hazai versenyeken keresztül kvalifikálta magát. Az Európa Konferencia Liga bajnoka megkerüli az Európa Liga selejtezőkörét, és egyenesen a csoportkörbe jut. Ez a formátum követi az Európa Liga és a Bajnokok Ligája között már meglévő feljutási rendszert, amelynek értelmében az előbbi győztesei aranyérmet kapnak a legfelsőbb versenyre.

Kik kvalifikálják magukat az Európa Konferencia Ligába?

Az Európa Konferencia Liga a kisebb európai nemzetek kupagyőztesei és hazai bajnokságok második helyezettjei, a topbajnokságokban, például a Premier League-ben az Európa Liga-helyeken kívül végzett csapatok, valamint a Bajnokok Ligája és az Európa Liga selejtezőiben kieső klubok összessége.

Ha ez bonyolultnak hangzik, az azért van, mert az is. Az UEFA itt bontja le, hogy kik és hogyan jutnak be a versenybe. Angliának csak egy képviselője van az Európa Konferencia Ligában, amely az EFL-kupa győztes csapatának jut. Mivel azonban az EFL-kupa-győztes Manchester City helyette a Bajnokok Ligájába jutott, a helyet a Premier League hetedik helyén végzett Tottenham kapta meg.

Milyen formátumú a verseny?

Az Európa-konferencia-liga nagyjából úgy zajlik majd, mint a Bajnokok Ligája, csak a csoportkör és a legjobb 16 között egy extra fordulóval (és rosszabb csapatokkal). A csoportkörben 32 csapat vesz részt nyolc négyes csoportba osztva, a győztesek pedig egyenesen a legjobb 16 közé jutnak. A csoportmásodik helyezetteknek azonban nyolc olyan csapattal kell majd játszaniuk, amelyek a csoportkör után kiesnek az Európa Ligából. A csoportkör előtt pedig három selejtezőkör és egy rájátszás - ahol pl. Tottenham is szerepelt - szűkíti a résztvevők körét.

Mikor játsszák a mérkőzéseket, közvetítik-e a televízióban, és mikor lesz a döntő?

Az Európa Ligához hasonlóan az UEFA új versenyében is csütörtökön rendezik a mérkőzéseket.

A mérkőzések többnyire két kezdési időpontban, brit idő szerint 17:45 és 20:00 órakor (18:45 és 21:00 CET) kezdődnek majd, de lesznek kivételek. A BT Sport kizárólagos joggal rendelkezik az Európa Konferencia Liga mérkőzéseinek közvetítésére az Egyesült Királyságban. A döntőt május 25-én, egy héttel az Európa Liga döntője után, az albániai Tiranában rendezik.

Hogyan befolyásolja az új verseny az Európa Ligát?

Az Európa Konferencia Liga bevezetése jót tesz az Európa Ligának, mivel kevésbé lesz nehézkes és színvonalasabb. A 48 csapat helyett az Európa Liga csoportkörében 32 csapat vesz részt, nyolc négyes csoportra osztva - az UEFA másik két tornájához hasonlóan. Az Európa-konferencia-liga pedig mostantól a gyengébb csapatok közül néhányat, amelyek korábban az Európa Ligában indultak volna, elméletileg javítva ezzel az Európa Liga színvonalát. A Bajnokok Ligáját ez nem érinti.

Az új Európa Konferencia Liga által kínált lehetőségek más szemszögből: sportfogadások

Az új bajnoksága, nem csak azt jelneti, hogy több fogadási lehetőség lesz, hanem azt is, hogy olyan lapok, mint az casino online oldalak nyerőgépei közé akár újabb sport témájú játékok kerülhetnek. Visszatérve azon az alcímünkhöz, annyi bizonyos a sportfogadási lehetőségek nagyban kiszélesednek, hiszen több tucat új mérkőzés kerül megrendezésre a májusi döntőig. Utána pedig ott van még több teljes bajnokság. Mivel ebben a bajnokságban több olyan csapat vesz részt, amelyek egyébként nem kapják meg azt a rivaldafényt, amiben a Bajnokok Ligája, vagy a nagyobb nemzeti ligák csapatai kapnak, így nagy az esély rá, hogy néhány új kedvenc csapatot is találhat az, aki követi a mérkőzéseket.

Az Európa Konferencia Liga csoportjai:

·         A CSOPORT: Maccabi Tel-Aviv (Izrael), LASK (osztrák), Alashkert (Örményország), HJK (Finnország)

·         B CSOPORT: Flora (Észtország), Gent (Belgium), Anorthoszisz Famaguszta (Ciprus), Partizan Beograd (Szerbia),

·         C CSOPORT: ASRoma (Olaszország), Bödö/Glimt (Norvégia), CSZKA Szófia (Bulgária), Zorja Luhanszk (Ukrajna),

·         D CSOPORT: CFR Cluj (Románai), AZ (Hollandia), Jablonec (Csehország), Randers (Dánia)

·         E CSOPORT: Feyenoord (Hollandia), Maccabi Haifa (Izrael), Slavia Praha (Csehország), Union Berlin (Németország),

·         F CSOPORT: FC Köbenhavn (Dánia), PAOK (Görögország), Slovan Bratislava (Szlovákia), Lincoln (Gibraltár)

·         G CSOPORT: Tottenham (Egyesült Királyság), Rennes (Franciaország), Vitesse (Hollandia), Mura (Szlovénia)

·         H CSOPORT: Basel (Svájc), Qarabag (Azerbajdzsán), Kairat (Kazahsztán), Omonia (Ciprus)

Ahogy az látható magyar csapat nem vesz részt a bajnokságon, de azért ha megnézzük, hogy örmény, azeri, ciprusi és kazah csapatok vannak, láthatjuk, hogy érdekes meccsek lesznek, olyan játékosokkal, akiket eddig nem nagyon láthattál.