16 °C, Budapest
16 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.25. szombat, Irén
filter.hu filter.hu

7 érv, amiért jó napelemes háztartásban élni

Már nagyon régóta gondolkodsz azon, hogy napelemekkel szerelnéd fel otthonod, hogy ezzel csökkentsd háztartásod energiafogyasztását, de nem tudod, hogy hol is kezdj neki? Esetleg még nem vagy biztos a döntésben és szükséged van egy kis extra bátorításra? Cikkünkben összeszedtük a napelemek 7 legfontosabb előnyét!

Akár még 20 éve is nagy ritkaságszámba ment, ha valaki napelemekkel szerelte fel az otthonát, sőt az illetőt még csodabogárnak is nevezhették gyakran. Viszont aki manapság bármely magyarországi városban, legyen az kicsi vagy nagy, végigsétál egy lakóövezetben, lépten-nyomon napelemes házakkal találja szembe magát. Mitől szaporodtak el a napelemek ilyen mértékben az elmúlt 20 évben? Van 7 érvünk, amik biztos közrejátszottak a magyarországi zöldforradalomban… is…

1. Zöldebb környezet

Azt már évtizedek óta tudjuk, hogy a fosszilis tüzelőanyagok végesen állnak az emberiség rendelkezésére, így hamarosan új energiaforrás után kell nézni. Ráadásul a tüzelőanyagok elégetésével keletkező káros anyagok nagymértékben szennyezik a levegőt, a környezetet és az emberek egészségét is.

A napelemek károsanyag-kibocsátás nélkül képesek energiát előállítani, azaz kiapadhatatlan energiaforrásként üzemelnek. Ez azért nagyon fontos, mert így háztartásod évente több tonna károsanyagtól, főleg szén-dioxidtól tudja megkímélni a környezetet. Szerencsére ma már egyre többen váltanak napelemekre, így éves szinten már jelentősen csökken a szén-dioxid kibocsátás. A napelemek tehát nem csak az azonnali haszonszerzésre jók, hanem igazából a hosszútávú környezetei hatásaik miatt is érdemes mellettük voksolni, döntéseddel unokáid jólétéhez járulsz hozzá.

2. Alacsonyabb rezsiköltség

A környezetvédelem szép és nemes dolog, viszont az emberek többsége kiadásaik csökkentése érdekében váltanak napelemekre. Ezzel nincs is semmi baj. Egy átlagos 4 fős magyar háztartás villanyszámlája körülbelül 10 ezer forint. Napelemekkel ezt kiváltva tehát minimum ennyit lehet spórolni, de a dolog nem áll itt meg: ha a napelemek felszerelésével párhuzamosan a háztartásod energetikailag korszerűsíted, akkor ez a megtakarítás sokkal nagyobb is lehet. Érdemes lehet ilyenkor a gázkazánt hőszivattyúra cserélni, így már a fűtésszámlád is meg tudod spórolni a napelemekkel.

Egy havi szintű rendszeres megtakarítással már biztosabban lehet tervezni egy-egy családi nyaralást, vagy nem kell attól tartani, hogy miből fogsz tudni fedezni egy váratlan kiadást.

3. Megfizethető

Az egyik legyakoribb tévhit a napelemekkel kapcsolatban az, hogy hihetetlenül sok pénzbe kerülnek. Az igaz, hogy a technika hajnalán, az 1970-es években először nagyon magas volt a napelemek bekerülési költsége, de azóta eltelt már több mint 50 év! Egy egységnyi elektromos áramot pár dollárcentből könnyedén elő lehet állítani.

A napelemes rendszerek ára a méretétől függ, azaz ogy mennyi villamos energiát szeretnék vele megtermelni. Egy átlag magyar család szükségleteit kielégítő rendszer hozzávetőlegesen 1,5-2 millió forint. Első hallásra magasnak tűnhet az ár, azonban ha jobban belegondolsz, hogy mostanság mindenki 100 ezer forintos mobiltelefonokat, többszázezres laptopokat használ, sőt egy belépő kategóriájú autó is 3 millió forintnál kezdődik, akkor ez az egyszeri, 1,5-2 millió forintos összeg már nem is annyira tűnik magasnak.

4. A napelem kiváló befektetés

A fent említett példából kiindulva, egy 1,5 millió forintos napelemes rendszer megtérülési ideje körülbelül 10-12 év, ami nem is annyira hosszú idő. Ha belegondolsz, hogy egy családi házat az ember nem csak pár évre vesz, hanem ott tervezi leélni aktív éveinek jelentős hányadát, továbbá amint beüzemelésre kerül a rendszer, onnantól már nem is kell a sárga csekkekkel bajlódnod, és észben tartani a fizetési határidőket, máris jobb üzletnek tűnik, ugye?

Fontos még, hogy a napelemek felszerelése azonnal megnöveli az ingatlan értékét, jóval többel, mint amibe a rendszer került. Végül, de nem utolsósorban a napelemekkel felszerelt házak sokkal kelendőbbek hagyományos társaikhoz képest, így ha esetleg megválnál a családi otthontól, akkor sem kell amiatt aggódnod, hogy nem lesz, aki megveszi a házad.

5. Állami támogatást is igényelhetsz

Jó hír, hogy Magyarország bőkezűen támogatja azokat, akik új lakás vásárlásába, meglévő felújításába vagy új ház építésébe vágják a fejszéjüket. A babaváró hitel 10 millió forintos keretébe például egy 1,5 millió forintos napelemes rendszer bőven belefér. Ennek köszönhetően gyakorlatilag egy teljesen új napelemes rendszerhez fogsz tud ingyen hozzájutni.

A hitel mellett számos olyan támogatási csomag létezik ma Magyarországon, amelyet napelemes rendszerek telepítésére is fel lehet használni. Ezek a programok olyanokat juttatnak napelemekhez, akik mindig vágytak rá, de nem volt meg az indulótőke, sőt, olyanok is lehetőséget kapnak napelemes rendszerek telepítésére, akik eddig álmodni sem mertek volna róla, hogy egyszer napelemeket fognak használni.

6. A napelem extra bevételt is jelent

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a napelemek sokszor termelnek felesleget. Ezt a felesleget a szolgáltató egy 2007-es törvény értelmében köteles átvenni, ha a napelemes rendszer mérete nem haladja meg a 50 kW teljesítményt. Abban az esetben, ha a több energiát termel a napelemes rendszer, mint a fogyasztás, akkor hálózat gyakorlatilag ingyenes energiatárolási lehetőséget biztosít, és amit a fogyasztáson felül termel meg a rendszer, annak az értékét a szolgáltató megtéríti. Nyilvánvalóan ebből az összegből senki sem fog meggazdagodni, de az esetenkénti pluszjövedelem senkinek sem jön rosszul.

7. Folytonos ellátás

Szintén a tévhitek körébe tartozik az, hogy a napelemek megbízhatatlanok, mert csak verőfényes időben tudnak teljes hatékonysággal működni. Ma már a legszürkébb téli napokon is megfelelő hatásfokkal tudnak a napelemek működni ahhoz, hogy a háztartás soha se maradjon ellátatlanul.

Ehhez kapcsolódóan még egy tévhitet kell eloszlatni; mégpedig azt, hogy éjszaka nem termel energiát a napelem, mivel csak napfénnyel üzemel. Sokszor a holdfény vagy egy utcai lámpa is működteti a napelemeket, igaz alacsony intenzitással és az invertert nem indítja el.

Akkor sem kell attól tartanod, hogy a háztartásod áram nélkül marad, ha valami miatt még sem termelne elegendő energiát a napelem. A legtöbb esetben a napelemes háztartás továbbra is rá van csatlakoztatva az áramhálózatra, így onnan tud a háztartás vételezni áramot – általában a korábbi pontban már említett, feleslegesen termelt és betárazott energiát kapja vissza, így szinte minden esetben ingyen van.

Ha hibrid napelemes rendszered van, akkor ráadásul nem fognak érinteni a technikai hibák, vagy szélsőséges időjárási viszonyok miatt bekövetkező lakossági áramszünetek sem.

Érdemes komolyan megfontolni a napelemes rendszerek telepítését, ha szeretnéd te is élvezni a fenti előnyöket. Azonban nagyon fontos, hogy a telepítést kizárólag profi szakembergárdára bízd, hiszen ők a tervezéstől kezdve az engedélyeztetésen át egészen az üzembe helyezésig mindent kézben tartanak és átlátnak. Fordulj bizalommal a Sisolar csapatához, ha igazi profi szakemberekkel szeretnéd elvégeztetni a munkálatokat!

Ez szép, igen!
Nem kellene
Ez szép, igen!
Nem kellene
Ez szép, igen!
Nem kellene
Ez szép, igen!
Nem kellene
További anyagok