15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.26. , Emánuel
filter.hu filter.hu

A dísztárcsa nem csak az autó dísze

A könnyűfém-felnis autókon ugyan nincs, de a lemezfém-felnis járműveken bizony sokszor találkozunk dísztárcsával. Azonban a dísztárcsa nem csak esztétikai funkciókkal bír, nem csak azért van, hogy eltakarja a lemezt. Hanem véd is. Védi a felnit, a csavarokat és a kerékagyat a korrodálástól. Ma már nagyon sokféle tárcsával találkozhatunk, azt pedig mindig az egyéni ízlés és igény dönti el, hogy melyik is a legjobb. Érdemes itt is a jó minőséget keresni, hisz egy ilyen dísztárcsa hosszú évekre jó szolgálatot tehet.

dísztárcsák viszonylag korán megjelentek, hisz a festett fröccsöntött tárcsák könnyen, gyorsan és olcsón előállíthatók, nem csoda, hogy hamar népszerűek lettek. Az embereknek pedig mindig is volt igényük arra, hogy autójukat egyedi ízlésük szerint alakítgassák, és ez tükröződik abban is, hogy ki milyen dísztárcsát választ. Mint ahogy a nevében is benne van, a díszítés az elsődleges funkciójuk, de emellett nem szabad elhanyagolni azt sem, hogy a kosztól, a piszoktól, a kőfelverődéstől, a homok csiszoló hatásától, a nedvességtől és az oxidációtól is véd.

A dísztárcsa egyedivé tesz

Sokféle dísztárcsa van, a kínálat nagyon széles, a Fékmester autóalkatrész webáruház szakemberei kérdés esetén pedig segítenek a tökéletes tárcsa kiválasztásában. Persze nagyon kell figyelni arra, hogy a helyes méretet válasszuk ki. Vannak egyébként nyári és téli dísztárcsák, előbbiek a küllős tárcsák, melyekből szintén nagyon széles a kínálat, pontosan azért, hogy egyedivé tudjuk varázsolni az autónkat.

téli dísztárcsák szinte teljesen fedik a felnit, így biztosítva a védelmet a téli időszakban. Hisz télen a csapadék, a hó, a jég, a víz is károsíthatja a felnit, de nem csak ez. Hisz a havas utakat sózzák, hómentesítik, olyan anyagokkal szórják le, melyek mind érintkeznek aztán az autó kerekével, a felnivel. Fontos ilyenkor is a védelem, ebben pedig segít a dísztárcsa is.

Minőség, előkészület, felszerelés

Mint ahogy az is fontos, hogy jó minőségű, tartós dísztárcsát válasszunk, hisz az alacsony minőségűnél számtalan probléma adódhat. Így nem illeszthető pontosan, könnyen megreped és gyorsan mattul. Ezzel szemben egy jobb minőségű dísztárcsa rugalmas, könnyen, sok körömmel illeszkedik a felnihez, nem törik, nem reped meg, és nem veszít fényéből sem.

A dísztárcsa felszerelésénél pedig arra kell figyelni, hogy mindig tiszta felnire szereljük fel, ezen kívül pedig figyeljünk arra, hogy ne nyomja meg a szelepet a kerékben, és nem jó, ha túlságosan kiemelkedik a kerék síkjából. Ugyanígy a leszereléskor is óvatosnak kell lenni, nem egy ponton feszegetni, hanem több ponton fogni és így levenni, mert így biztosan nem reped, nem törik el. Sokszor találkozunk az utakon, az út szélén elhagyott, elveszített dísztárcsákkal. Ez annak köszönhető, hogy nem jól szerelték fel a tárcsát, és ha a mozgó járműről leesik a tárcsa, az bizony nem csak az autó tulajdonosának okoz bosszúságot, hisz nagyon kockázatos, akár balesetet is okozhat egy szabadon repülő, guruló dísztárcsa.

Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
További anyagok