28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Hogyan lehet átíratni az autópálya-matricát? Segítünk!

A használt autók piaca dübörög ebben az évben. Az eladásoknak és a vásárlásoknak köszönhetően sokszor felmerül a kérdés, hogy mi lesz a már megvásárolt, de még érvényes autópálya-matricával.

Jó tudni azt is, hogy a matrica átírására nemcsak a tulajdonjog átruházása miatt kerülhet sor, több másféle olyan eset is lehet, ami miatt ez szükségessé válik.

A magyar matricák 2021-ben is többféle típusúak, és ez 2022-ben sem változik, az árak ellenben igen. Inflációkövető módon fognak drágulni 2022. január 1-től.

Érvényességi idő alapján megkülönböztetjük a 10 napos, havi és éves matricákat, továbbá a megyei matricákat is. Ezek közül az éves és a megyei matricák érvényessége 2022. január 31. éjfélig tart. Természetesen egy 10 napos és egy havi matrica esetén is indokolt lehet az átírási igény.

Az átírás menete

Az autópálya-matrica átírása a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatának segítségével történik. Átírásra elsősorban rendszámcsere, lopás, totálkár, kategóriaváltoztatás, rendszám elírás vagy téves felségjel esetén lehet szükség.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tehát az illetékes az átírásban, telefonos ügyfélszolgálatunk elérhetősége: +36 (36) 587 500, www.nemzetiutdij.hu a weboldaluk címe, illetve emailt is írhatunk az ugyfel@nemzetiutdij.hu címre.

Az átírás folyamata nem bonyolult, de többféle dokumentumra, igazolásra vagy okiratra is szükségünk lehet az átírás okától függően, amiről fontos előzetesen tájékozódni. Az átírási díj összege 1 470 Ft.

Gépjármű tulajdonjog átruházása

Ha a gépjármű tulajdonjogát év közben átruházzuk, azaz hivatalosan eladjuk az autónkat, vagy a használatát lehetővé tévő jogviszony megszűnik, akkor lehetőségünk van másik gépjárműre érvényesíteni az autópálya matricát.

A forgalmi rendszám változás átvezetéséhez szükség lesz a matrica vásárlásakor kapott ellenőrző szelvényre vagy a nyugtázó értesítésre, illetve be kell mutatni az új jármű forgalmi engedélyét azért, hogy ezzel igazoljuk, hogy az a jármű, amire szeretnénk átíratni az autópálya matricát, ugyanabba a járműkategóriába tartozik, mint az eladott autó.

Szintén be kell még mutatni a jármű eladását igazoló, a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala által hitelesített okiratot vagy a használatot lehetővé tévő más jogviszony megszűnését igazoló okiratot, illetve azt a bizonyító erejű magánokiratot, amely igazolja, hogy az úthasználatot lehetővé tévő jogviszonya megszűnt.

Ha a két érintett gépjármű üzembentartója megegyezik, akkor az átírásból eredő forgalmi rendszám változás átvezetésének igazolásához az eredeti ellenőrző szelvényen túl elég a két érintett gépjármű forgalmi engedélyének bemutatása.

Járműkategória és felségjel módosítása

További esetek is vannak még, amikor szükségessé válhat az autópálya-matrica átírása.

Ha a matrica vásárlásakor rossz járműkategóriát választottunk ki vagy módosítani szeretnénk, akkor a szolgáltatási díjat és a különbözetet is meg kell fizetni az átíráskor.

A nem megfelelő felségjel esetén az ügyfélszolgálaton, a forgalmi engedély bemutatásával módosítható a matricaadatok. Ehhez is kell azonban a már megvásárolt matrica után kapott szelvény vagy nyugta, illetve visszaigazoló e-mail bemutatása, illetve a szolgáltatási díjat is ki kell fizetni.

Rendszámcsere

A matrica vásárlásakor előfordulhat, hogy elírjuk a gépjármű rendszámát. Legfeljebb 3 karakter eltérésig lehetőségünk van módosítani a rendszámot, de az átíráshoz szükség lesz a gépjármű forgalmi engedélyére és a matrica megvásárlását igazoló szelvényre vagy nyugtázó értesítésre, e-mailre. A szolgáltatási díjat ilyenkor is ki kell fizetni.

Lopás vagy totálkár

Sajnos előfordulhat egy gépjárművel, hogy ellopják vagy összetörik. A káreseménnyel járó procedúra nem egyszerű. Ahhoz, hogy az autópálya-matricát átírassuk viszont szükség lesz a rendőrségtől vagy a biztosítótól az eseményről szóló igazolásra, amit be kell mutatni a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatának.

Ők a szolgáltatási díj megfizetése után kiállítják az új jogosultság megvásárlását igazoló szelvényt. Azaz ugyanarra a díjkategóriára és érvényességi időre szóló érvényes matricánk lesz egy másik autóra.