24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Kompresszorok a kínálat két oldalán

A gázsűrítők a műszaki berendezések népszerű kategóriáját képviselik, hiszen számos szakmunkához és ipari folyamathoz nélkülözhetetlenek. A kínálat korábban jóval több típust tartalmazott, mára azonban két működési elv maradt a felszínen, ám ez is kellő lefedettséget biztosít.

A kompresszorok múltja és jelene

Ha definiálni szeretnénk, mi is egy kompresszor és pontosan mire való, viszonylag egyszerű dolgunk van. A kompresszor, vagy korábbi nevén gázsűrítő egy olyan gép, mely növeli egy gáz nyomását és csökkenti térfogatát, ergo sűríti azt, illetve a szállításáért is felel. A kompresszorok zárt rendszerre kötve is működtethetők, de a sűrített levegő közvetlenül is felhasználható, pl. autógumik fújásához, festési és tisztítási munkákhoz stb.

A gázsűrítők komoly múltra tekintenek vissza, de igazi fénykoruk a 20. század elejétől datálható. Az évek során számos típus bukkant fel a piaci kínálatban. A rájuk bízott feladat ugyanaz, ám a sűrített levegő előállításának módja és az ebből fakadó teljesítménybeli különbségek okán jól elkülöníthetők. Sok olyan modell fordult meg a kínálatban – csúszólapátos, axiális – melyek mára már nehezen, vagy egyáltalán nem elérhetők. A mai igényeket lényegében a két megmaradt típus is képes lefedni, így a dugattyús- és a csavarkompresszorok uralják a piacot.

A hobbisták sűrítője

Ha dugattyús kompresszorokról van szó, nagy általánosságban kijelenthető, hogy elsősorban a hobbifelhasználók számára ideálisak. A készülékek a lehető legegyszerűbb elven működnek, a levegő sűrítését egy vagy két dugattyú végzi. Ebből fakadóan a dugattyús kompresszorok kifejezetten költséghatékonyak, kedvező áron beszerezhetők és az említett felhasználói kör számára elegendő levegőt képesek előállítani a mindennapos használat során.

Ez az egyszerűség azonban a negatív irányban is megmutatkozik. Tekintve, hogy ezek a kompresszorok dugattyúkkal működnek, teljesítményük nem túlzottan nagy. Ez egyrészt vonatkozik az előállítható levegőmennyiségre is, másrészt pedig a működés szakaszosságára. A dugattyús kompresszorok hajlamosak túlhevülni, így a folyamatos levegőellátásra alkalmatlanok. Ám a hobbifelhasználók számára ez nem is akkora probléma. Az alacsony működtetési és fenntartási költségek miatt igen népszerű opciót jelentenek.

Az ipari nagyágyúk

A kompresszorok piacának másik halmazát a csavarkompresszorok alkotják. Ezek a készülékek már a belépő szintű modellektől is alkalmasak lehetnek ipari alkalmazásra, a felsőkategóriás verziók pedig már egészen komoly igénybevételnek és ipari követelményeknek is képesek megfelelni. A csavarkompresszorok esetén a levegő sűrítését két precízen illesztett, egymással ellentétesen forgó csavar végzi. Ez a működési elv jóval nagyobb teljesítményt és folyamatosságot garantál.

A csavarkompresszorok már egészen komoly mennyiségű sűrített levegő előállítására is képesek, tartályuknak köszönhetően tárolni is tudják azt, a működésükből fakadóan pedig a folyamatosság is biztosított. Mivel az ipari folyamatok számára ez utóbbi nélkülözhetetlen, a területen szinte kivétel nélkül csavarkompresszorok végzik a dolgukat. A legmodernebb készülékek már inverterrel rendelkeznek és mikroprocesszor felel a vezérlésükért, így az emberi tényezők is minimálisra csökkennek, míg a teljesítmény a maximum felé tendál.