15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.26. , Emánuel
filter.hu filter.hu

6 tipp, ami rutinos költözőknek is hasznos lehet

Minden költözés egyszerre jó és rossz élmény: az új hely iránti kellemes izgalom egyszerre van jelen a pakolás és a szállítás fárasztó, frusztráló tényezőivel. És a költözés sok minden félremehet: íme néhány tipp, ha szeretnéd megelőzni a problémákat!

1. Erős kartondobozok beszerzése

A legtöbb helyen kapható 3 rétegű kartondobozok általában meg is felelnek a célnak, amíg könnyebb tárgyakat vagy ruhákat kell szállítani. De a könyvek szállítása során vagy a teherautóban egymásra pakolt dobozok esetén érhetnek kellemetlen meglepetések: összenyomódhatnak, kiszakadhatnak vagy beázhatnak az esőben. Ha igazán biztosra szeretnénk menni, dolgozzunk vastag, 5 rétegű kartonból készült profi költöztető dobozokkal

2. Gondoskodjunk a parkolóhelyről! 

Komolyabb költözés teherautó nélkül nem fog menni, a teherautók pedig ma Magyarországon, különösen Budapesten, nem hajthatnak be korlátok nélkül akárhova: sok helyen 3,5 T felett ehhez külön behajtási engedélyre van szükség. 

Az engedélyt a fővárosban csak a BKK adhatja ki és 2-3 nappal előre kell igényelni. Okos döntés lehet, ha a kölcsönkért furgon helyett olyan költöztető céggel dolgozunk, ami a BKK regisztrált ügyfeleként könnyen meg tudja szerezni a szükséges papírokat: így biztosan nem ér minket kellemetlen meglepetés.

3. Használjunk matraczsákot

A matracok eljuttatása az új helyre külön kihívás: érthető módon nagyon nem szeretnénk, hogy a szállítás során az értékes ágybetétek megsérüljenek vagy akár csak összekoszolódjanak. 

A matraczsák egy speciális méretű, műanyagzsák, amely szárazon és tisztán tartja a matracot: nem kell aggódnunk a nagyméretű matrac mozgatásakor a sérülések miatt és garantáltan patyolattiszta marad. 

4. Spóroljunk időt a ragasztógéppel

Kevés annyira frusztráló, sok pepecseléssel járó része van a költözésnek, mint a kartondobozok összeragasztása, lezárása. Sokkal gördülékenyebbé válik a folyamat, ha ragasztógépet használunk!

Amennyiben egy nagyobb háztartást kell teljes egészében dobozokba csomagolni, egy ilyen géppel annyi időt takaríthatunk meg, ami bőven megéri a befektetett, pár ezer forintos összeget.

5. Nézzünk utána a költöztetést végző cég felelősségbiztosításának

Ha költöztető céggel dolgozunk, akaratlanul is felmerül a kérdés: mi történik, ha a segítőink valamit leejtenek, összetörnek esetleg megkarcolják a falat? Csakis olyan, megbízható szolgáltatóval dolgozzunk, akik a folyamat minden elemére vonatkozó, teljes körű felelősségbiztosítást kínál. Azaz ha valamit elrontanak, megkarcolnak, azért vállalják a felelősséget. Az olcsó ajánlatok a nem tervezett, biztosítatlan balesetekkel válhatnak a legdrágábbá.

6. A csomagolásban is lehet segítséget kérni 

A tárgyak összeválogatása, becsomagolása és kipakolása hosszadalmas, akár heteket igénylő munka. Vannak olyan esetek, amikor ez belefér az időnkbe, de kisgyermekes szülőként vagy sok utazással járó munka mellett, amikor az időnk és a nyugalmunk drága, jobb megoldás lehet, ha kiszervezzük. 

Ma már Magyaroszágon is vannak olyan szolgáltatók, ahol a költöztetés csomagolással együtt is ésszerű áron elérhető. Az ilyen esetekben csak átadjuk a lakás kulcsát a költöztető cégnek és minden másról ők gondoskodnak.

Reméljük, hogy sikerült érdemes tippekkel kiegészíteni a korábbi rutint: ezekkel a részletekkel együtt már igazán alaposan felkészülhetsz a költözésre

Ez szép, igen!
Nem kellene
Ez szép, igen!
Nem kellene
Ez szép, igen!
Nem kellene
Ez szép, igen!
Nem kellene
További anyagok