18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Így gondoskodjunk a kertben tartott kutyákról!

A kutyák legszívesebben mindig gazdájuk közelében lennének. Éppen ezért a kertben lévő kutyusokról sem szabad azt hinni, hogy elég nekik a zöld terület és a szabadság. Adunk néhány tippet, hogyan érdemes gondoskodnod a kertben tartott kedvencedről!

Alapvető kellékek a kutyák számára

Ahhoz, hogy a négylábúak biztonságban és kényelemben érezzék magukat, szükségük van egy elszeparált, megnyugtató alvóhelyre. Fontos, hogy ez a terület valóban védett legyen eső és szél ellen, valamint minden tekintetben a kutyádhoz legyen igazítva, különösen a méretet illetően.

A kutyáknak is szükségük van a kényelemre, és különösen télen a puha és meleg rétegekre. Egy pokróc vagy egy kutyafekhely remek megoldást nyújthat a hideg idők átvészelésére.

Fontos, hogy életvitelszerűen ne kössük ki vagy zárjuk be a kutyát a kutyaházába vagy a kennelbe. Ez egy kutya idegrendszerében és egészségében súlyos károkat okozhat.

Mire van szüksége egy kertben tartott kutyának?

Ha egy kertben tartott kutya mozgásigénye nincs rendesen kielégítve séták segítségével, ilyen esetben szökés, agresszió, frusztráltság és depresszió jelentkezhet nála.

A kutya semmilyen esetben sem csupán házőrző, hanem érző lény, akinek ugyanolyan gondoskodásra van szüksége, akár egy embernek. Azok az ebek, akik a lakásban gazdájukkal folyamatos kontaktban vannak, sokkal boldogabbnak érezhetik magukat, hiszen megélik a falka együttlétét.

A kertben tartott kutyákkal is elérhető az összetartozás és a gondoskodás élménye, sok játékkal, simogatással és minőségi együtt töltött idővel, sétákkal erősíthető a kötelék.

Mire figyeljünk oda, ha kertben tartjuk a kutyát?

Nyáron mindig gondoskodjunk friss és nagy mennyiségű hideg vízről kutyánk számára, míg télen is ügyeljünk, hogy a vizestál ne fagyjon be. Ha van lehetőségünk rá, az igazán kemény téli napokon biztosítsunk otthonunkban egy meleg helyet az eb számára.

Az egyik első számú lecke a kutyák számára az, hogy ne fogadjanak el idegenektől ételt. Sajnos sok rosszindulatú ember képes megmérgezni a számára nem szimpatikus egyedeket, ezért erre figyelj oda, ha a kerítésed könnyen megközelíthető.

Az ivartalanítás szintén fontos tényező, hiszen a hormonok túltengése mellett a daganatos megbetegedéseket is csökkentheti. Így nem kell aggódni, ha a kan kutyák elszöknek egy tüzelő szuka miatt, és fordítva sem várhatsz tucatnyi hódolót lány kutyádnál.

Mikor NE tartsunk kutyát kertben?

Örökbefogadás vagy vásárlás előtt mindenképpen tartsd szem előtt, hogy bizonyos kutyák életkortól, fajtától és idegrendszertől függően nem képesek hosszú távon kint lenni. Akár a szőrzetük hosszúsága és típusa miatt, vagy szimplán az egyed annyira ragaszkodó típus, hogy nem érzi magát jól gazdájától távol.

Kölyökkutyát és nagyon idős vagy beteg ebet semmiképp ne tarts kertben tartós meleg vagy hideg időben!

Válassz kutyusodnak kényelmes fekhelyet a Petissimo honlapjáról, és gondoskodj biztonságáról és egészségéről!

 

Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
További anyagok