13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Az értékesítés bárki számára megtanulható?

A rövid válasz: Igen. De talán jobb, ha kicsit árnyaljuk ezt. A kulcsszó ugyanis a tanulás. Nem születik mindenki értékesítőnek (ahogy szakácsnak, könyvelőnek, tanárnak vagy kőművesnek sem), de kellő alázattal és szorgalommal szinte bárki meg tudja tanulni ennek a szakmának a mesterfogásait.

Ebben a cikkben megmutatjuk, milyen alapokat érdemes elsajátítani akár autodidakta módon, akár egy tanfolyam segítségével, valamint hogy kiknek ajánlott ilyen irányba képeznie magát.

Negatív kezdeti tapasztalatok

Kezdőként rengeteg kihívással kell szembenézned, amik sokszor egy igazi érzelmi hullámvasutat indítanak el benned. Rengeteg hideghívás miatti szorongás, hebegő tárgyalás a nemektől való félelem miatt, kellemetlen szájíz az árazás kimondásakor, sok esetben az elvárásoknál alacsonyabb bevétel. Ezekkel a negatív dolgokkal szemben szinte eufórikus hangulatba tudsz kerülni, mikor jól sikerül egy tárgyalás, kapsz néhány biztató szót, sikerül az első szerződéseket nyélbe ütni. És lehet, hogy mindezt egy nap alatt megéled.

Szóval nem árt, ha megtanulod helyén kezelni ezeket a helyzeteket és felismered, hogy mindig jön egy másnap.

Szükséged lenne egy kis iránymutatásra, hogy mit érdemes tanulni? Képzéseket keresel, de még nem tudod, mi lenne a helyes irány? Nézd meg a SalesKurzus.hu weboldalát, és válogass a különböző szintű és hosszúságú képzések között, hogy megtaláld az igényeidnek leginkább megfelelőt!

Alkalmazottaknak

Ha szeretnél előrelépést elérni, vagy másik állás után kutakodsz, akkor bizony rád fér, hogy kitanuld a sales alapjait. Az értékesítőknek ugyanis első körben nem a terméküket, hanem magukat kell tudniuk eladni. Ez a tulajdonság pedig jól jöhet egy szakmai beszélgetésen, egy állásinterjún, de akár egy randin is.

Egyéni vállalkozóknak

Amikor kilépsz az alkalmazotti szférából, az egyik legnagyobb kihívás, hogy már senki nem ad neked egész napra munkát. Neked kell megkeresned azokat az ügyfeleket, akiknek szüksége van a termékedre vagy szolgáltatásodra. Ha nem akarsz beállni azoknak a népes sorába, akiknek az indulás után 3 éven belül tönkremegy a vállalkozása, akkor nem árt, ha megtanulod, hogyan add el magad anélkül, hogy bele kellene menned a sok esetben öngyilkos merénylettel felérő árversenybe. Tanuld meg az alapvető értékesítési technikákat, és virágoztasd fel az üzletedet mihamarabb!

Cégvezetőknek

Ha értékesítőkkel dolgozol, akkor nem árt, ha felismered egy-egy állásinterjún, hogy kik azok, akik tényleg értenek a szakmához és kik a nagydumások. Ezzel az ismerettel sokkal kisebb a rizikó egy új ember felvételekor, kevésbé kell attól tartani, hogy csak lejáratja majd a cégedet.

Értékesítőknek

Ha kezdő vagy, akkor értelemszerű, hogy képezned kell magad, hiszen ez az egyetlen út a hosszú távú és tartós sikerekhez. Amennyiben már régi motorosnak számítasz a szakmában, akkor biztosan tudod, hogy ez egy olyan terület, ahol folyamatos a tanulás. Igazodni kell az új trendekhez, és ki kell gyomlálni a rossz beidegződéseket.