2 °C, Budapest
2 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

A F1 szerelmesei idén sem maradnak élmények nélkül

A Forma-1 a világ legnépszerűbb és legnagyobb szabású gyorsasági autós sorozata, amelyet tízmilliók követnek hétről hétre a televízióban. Jelenleg javában zajlik a 2021-es F1 világbajnokság, sorrendben a 72. F1-es szezon, melynek 17. versenyét, az Amerikai Nagydíjat rendezték vasárnap. Nem volt kérdés, hogy Max Verstappen és Lewis Hamilton között fog eldőlni az első hely. A holland pilóta hatalmas küzdelem után első helyen végzett, ami a 6 éve tartó Mercedes-uralom megtörését is hozta futamgyőzelmek tekintetében. Ennek köszönhetően Max Verstappen 12 pontra növelte előnyét a világbajnoki összetettben öt futammal a világbajnokság vége előtt. A dobogó legalsó fokára Sergio Perez állhatott fel. Az első ötös sorát Charles Leclerc (Ferrari) és Daniel Ricciardo (McLaren) egészítette ki. A konstruktőri versenyben a Mercedes továbbra is vezet, ám 23 pontra csökkent előnyük a Red Bull-lal szemben. A bajnokság 3. helyéért továbbra is ádáz küzdelem zajlik a McLaren és a Ferrari között.

Nagyon izgalmas versenyben volt részünk, folytatás két hét múlva a Mexikói Nagydíjjal, viszont ahogyan az lenni szokott, ősszel, illetve decemberben nemcsak a valós, hanem a virtuális pályákon is szurkolhatunk kedvenc Forma 1-es versenyzőinknek, hiszen idén is elstartolt az F1 Esports Pro Series, vagyis a sportág hivatalos virtuális bajnoksága. A versenynaptár hasonló módon épül fel, mint tavaly, négy héten keresztül, három-három futamot láthatunk. Az előző évhez képest a hanoi, a montreali és a szuzukai pályákat a Portugál, az USA, valamint az Emilia Romagna Nagydíj helyszíne váltja fel.

A sorozat egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ugyanis a tavalyi szezon élő közvetítéseit 10,6 millió ember nézte a televízió készülékein, illetve a Forma-1 hivatalos Youtube csatornáján. A COVID-19 miatt számos országban továbbra is érvényben vannak az utazási korlátozások, ennek következtében a versenyzők a csapatuk gyárában vagy akár saját otthonukban is rajthoz állhatnak. Az események során a versenyzők a Codemasters és az EA által fejlesztett Forma-1 2021-es játékával játszanak. A tavalyi évben a Red Bull nyerte meg a csapatversenyt a Frederik Rasmussen-Marcel Kiefer párossal, akik idén szintén ugyanebben a felállásban mérkőznek meg ellenfeleikkel.

Azonban számunkra a legérdekesebb ebben a szezonban, hogy két magyar versenyzőnek is szurkolhatunk. Bereznay Dániel a McLaren csapatának tagja, amíg Sipos Patrik az Alpine-t erősíti. Sajnos nem indult jól a magyarok számára az idei virtuális F1-es bajnokság. Bereznay Dániel egyetlen pontot sem szerzett az F1 Esports Pro Series első három futamán, ráadásul az egyik versenyt ki is kellett hagynia. Sipos Patrik bemutatkozott a bajnokságban, de az első tízbe ő sem tudott bekerülni.  Remélhetőleg a második versenyhét futamain -amely október 27-28-án kerül megrendezésre- jobb eredményeket érünk majd el.

A rajongók szemében a Forma-1 világszerte a motorsport csúcsának számít a 2021-es F1 Global Fan Survey szerint. Nem meglepő tehát, hogy az F1 e-sport szintén óriási érdeklődést mutat. Az e-sport már tavaly is hatalmas népszerűségnek örvendett, amikor tavasszal az F1 2020-as idénye nem rajtolt el, viszont virtuális futamokat rendeztek. Az ESPN2 élőben közvetített napi 12 órában, Charles Leclerc pedig rögtön győzelemmel debütált. A pandémia nem csak ezt az amúgy is növekvő iparágat gyorsította fel, hanem minden online végezhető szabadidős tevékenységet. A múlt évben hatalmas mértékben nőtt az online szerencsejátékok népszerűsége is, melyek közül az egyik legtöbb érdeklődést az online fogadás mutat. A Szerencsejáték Zrt. a hazánkban is dinamikusan fejlődő sportág meghatározó támogatójává vált és e-sport fogadással bővítette sportfogadási piacait.

Száguldás
Cirkusz
Száguldás
Cirkusz
Száguldás
Cirkusz
Száguldás
Cirkusz
További anyagok