9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
11°
Szerda
2022.11.27. , Virgil
filter.hu filter.hu

1,3 millió Ft megtakarítás saját autó céges használatára kiküldetési rendelvénnyel

A kiküldetési rendelvény vezetése több szempontból is előnyös, azonban sokak fejében zavar van vele kapcsolatban. Milyen esetben kell kiküldetési rendelvényt használni? És hogy jön ide az útnyilvántartás? Cikkünkben kristálytisztává tesszük a fogalmakat és lehetőségeket.

Gyakran találkozunk olyan ügyfelekkel, akik összezavarodva érkeznek hozzánk könyvelőjüktől vagy adótanácsadójuktól: "Útnyilvántartást kell vezetnem vagy kiküldetési rendelvényt?" Még azok között is rengetegszer keverednek össze ezek a - céges autózásnál alapvető - fogalmak, akik nap mint nap használnak gépkocsit hivatalos utakra.

Mi az a kiküldetési rendelvény?

Azok a magánszemélyek, akik céges célból utaznak saját gépkocsijukkal, kiküldetési rendelvény vezetésével kifizettethetik munkaadójukkal a céges célból megtett kilométereket, anélkül, hogy cégautóadót kéne fizetniük. A munkavállaló mellett ráadásul a munkáltatónak is előnyös a kiküldetési rendelvény, hiszen így lehetősége van legálisan kifizetni a magánautó céges használatát ahelyett, hogy ezt "zsebből" fizetné.

És mit jelent az útnyilvántartás?

Ezzel szemben útnyilvántartást az vezethet, illetve annak éri meg, aki bér- és nyílt végű lízing konstrukcióval szerzett be céges személygépjárművet, nem magánszemély birtokolja azt. Egy másik eset, amikor egy egyéni vállakozó több, mint 500 kilométert vezet céges célból havonta, így jobban megéri neki a jövedelemszerző tevékenységéhez igénybe vett saját gépjárművének költségeit útnyilvántartás vezetésével igazolni és elszámolni. Továbbá a 3,5t alatti kishaszongépjárművek vezetői, akik csak saját árut szállítanak, akár 100% lízing- és dízel ÁFA-t számolhatnak el útnyilvántartással, kézi menetlevél helyett.

Mi történik akkor, ha egy hivatalos út során a cég saját autó használatára kötelezi az alkalmazottat?

Ebben az esetben nem az útnyilvántartás a megfelelő nyomtatvány, amit ki kell tölteni, hanem a kiküldetési rendelvény.

Nézünk pár gyakori kérdést a kiküldetési rendelvényről és az azzal kapcsolatos dokumentáció témaköréből:

  • Kell-e tankolásról számla magán autó esetén?

Rövid válasz: nem. Kiküldetési rendelvény esetén a km-távolság szerinti üzemanyag-fogyasztási norma, a NAV által közétett üzemanyagár, és a 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapul vételével számított összeg kerül kifizetésre a munkáltató által a munkavállaló céges útjai után.

  • Milyen időközönként kell a km-óraállásokat rögzíteni?

Magánautó céges használata esetén, melyet a munkáltató kiküldetési rendelvény vezetése ellenében elszámol a munkavállalónak, nincs szükség a km-óraállás rögzítésére.

Milyen következményei lehetnek a helytelenül vezetett kiküldetési rendelvénynek?

Mivel a kiküldetési rendelvények a NAV felé benyújtandó hivatalos bizonyító erejű dokumentumnak minősülnek, időről időre a NAV ellenőreire is számíthatunk.

Tipp:  egy NAV-álló útnyilvántartó programmal gyerekjáték a kiküldetési rendelvény elkészítése!