10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Amit a betonkeverő használatáról tudni érdemes

A betonkeverő az építési és kőműves munkák egyik alapvető eszköze. Akár már kevesebb cement bekeverésénél is célszerű használni, hiszen gép nélkül sokkal időigényesebb és megterhelőbb lesz a betonozás. Ráadásul nem is tudod olyan alaposan összekeverni az anyagokat, mint ahogy azt egy betonkeverő teszi. A betonkeverő használatával tehát időt és energiát is spórolhatunk.

Sokan nem mernek maguk belefogni a betonozásba, mert tartanak a betonkeverő használatától. Pedig a betonkeverő helyes használata nem ördöngősség! Ebben a cikkben bemutatjuk hogyan is kell helyesen használni és hogyan kell használat után tisztítani valamint karbantartani azt, hogy legközelebb is használni tudd. 

A betonkeverő helyes használata

Alapvető ismeretek birtokában a betonkeverő könnyedén kezelhető és akár már kisebb volumenű építkezéseken is érdemi segítséget nyújt. A betonkeverő arra szolgál, hogy homogén masszát állítson elő az adagolt összetevőkből.

A helyes használat során ezekre érdemes odafigyelni: 

 • A betonkeverőt sík felületen helyezd el, mert egyenetlen felületen forgás közben instabillá válhat, megbillenhet vagy akár fel is borulhat. Ez pedig akár komoly sérülést is okozhat.
 • Készítsd elő a beton összetevőit! Attól függően, hogy milyen módszerrel készítessz betont, szükséged lehet cementre, sóderre vagy előre bekevert szárazbetonra és vízre.
 • A betonkeverők általában árramal működtethetők, ezeknél szükséged lesz megfelelő áramellátásra. A benzinmotorral ellátott betonkeverőknél külön áramellátásre nincs szükség, de az üzemanyagot itt is biztosítani kell.
 • A betonozási terület és felület mértékének megfelelő keverőt érdemes választani. Egy fél-profi gép jellemzően 50-100 liter körüli betont tud stabilan és biztonságosan keverni, míg a nagyobb betonozási igényű területeknél érdemes profi gépet választani, ami ennek akár többszörösét is tudja.
 • Ezen felül be kell állítani a betonkeverő forgó részének, azaz a dobnak az optimális dőlésszögét is. A dőlésszöget a dobban lévő anyagok mennyisége és sűrűsége alapján állítsd be. Ha sok anyag van a betonkeverőben, akkor ha túlzottan megdöntöd a dobot, forgás közben kihullhat belőle. Ugyanígy igaz, hogy a túlságosan híg betont sokkal magasabbra tudja keveri a szerkezet, ezért ugyanolyan dőlésszög mellett az könnyebben ki tud folyni mint a sűrűbb keverék.
 • Érdemes inkább folyamatosan adagolni a száraz összetevőket és a vizet, mert így könnyebben dolgozik a gép, mintha például 50-80 kg cementet vagy szárazbetont egyszerre rakunk a gépbe. 
 • Használat után alaposan meg kell tisztítani a dobot és a betonkeverőt. Ezt egyszerű vizes mosással lehet megoldani, de fontos hogy még azelőtt meg kell tenni, hogy a benne lévő beton megkötne. Így lehet garantálni, hogy következő alkalomnál is használható és esztétikus maradjon a gép. 
 • Bár a betonkeverők strapabíró eszközök, a hajtó motort mindig védeni kell a direkt víztől, erre tisztításnál mindenképp érdemes külön figyelni.

Jellemzők

A betonkeverő működését és hatékonyságát több tényező befolyásolja. A legfontosabb alkatrészek: a motor és a dob. Háztartási és professzionális felhasználásra viszont eltérő teljesítményű gépeket célszerű használni.

Amennyiben otthon szeretnél vele dolgozni, elegendő lehet a 230V-os csatlakozás, míg profi körülmények között akár a 400V is indokolt lehet. A motor teljesítménye általánosságban 500-550W és 125-145 liter kapacitással bír.

Lényeges továbbá, hogy milyen a betonkeverő mozgathatósága, illetve hogyan védekezik a túlterhelés ellen. Legalább IP44-es szigetelésvédelemmel és újraindítás elleni védelemmel sokat tehetünk az élettartam növeléséért.

A betonkeverő tisztítása, karbantartása

A megfelelő tisztításról és karbantartásról érdemes külön pontban szót ejteni. Ennek hiánya ugyanis az egyik leggyakoribb ok, ami miatt a betonkeverő teljesítménye jelentősen romlik. Fontos, hogy a dobot használat után azonnal tisztítsd ki! Nem szükséges nagy takarításra gondolni: sima vizes öblítéssel már kisebb csodákat tehetsz. Ha kéznél van egy slag, akkor a nagyobb nyomás alatt még könnyebb eltávolítani a keverés során ráragadt cement és sóder darabokat.

A karbantartás során célszerű továbbá ellenőrizni, hogy nincs-e folyadék a motoron és annak szellőzőnyílásain. Fektess hangsúlyt a külső és belső tisztításra egyaránt, így a teljesítmény megtartása mellett a megjelenés is szép marad. Ha sósavat és speciális tisztítószereket használsz, gondoskodj a védőeszközök használatáról is!

Az ideális betonkeverő kiválasztása

A betonkeverő helyes használatával és rendszeres karbantartásával hosszú időre biztosíthatod a gép megfelelő működését. A Zákány Szerszámház kínálatában pedig széles a választék, így szinte bármilyen munkálatokhoz megtalálhatod az ideális betonkeverőt. Legyen szó beton, habarcs vagy egyéb építőipari anyagok keveréséről. 

A rendeléshez csupán ezeken a lépéseken kell végigmenni:

 • Látogasd meg a webáruházat! 
 • Olvasd el a kiszemelt termékekről az információkat! 
 • Válaszd ki a számodra megfelelő betonkeverőt! 
 • Rendeld meg és nincs más dolgod, mint várni a futár érkezésére!

A Zákány Szerszámház oldalán regisztráltak hírlevélen keresztül is hozzájuthatnak a legújabb termékekhez, információt kaphatnak az aktualitásokról, illetve kedvezményekre is szert tehetnek.