13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Garantálja, hogy ne vesszen el a csomagod: a legmodernebb szállításkezelő rendszerek

Sokan ismerik az érzést, milyen az, amikor csomagjuk nem érkezik meg a címzettnek. Akár egy ajándékról van szó, vagy egy várva-várt berendezési tárgyról, bútorról vagy élvezeti cikkről, mindenképpen csalódás a felek számára, ha nincs a címzett kezében a csomag akkor, amikor várja.

Az ember még azt sem tudja ilyen esetben, hogy pontosan kire haragudjon, ráadásul azzal van elfoglalva, hogy megpróbálja megtalálni, hogy hol akadt el a küldemény Az ezzel járó stressz könnyedén megelőzhető, ha a megfelelő szállításkezelő rendszert választjuk.

A szállításkezelő rendszerek célja

A szállításkezeléssel úgy is találkozhatunk, mint TMS-rendszer, azaz Transport Management System. Ez egy leegyszerűsített módja a csomagkövetésnek, ami kiválóan használható, különösen akkor, ha a szállítmány hosszabb utat tesz meg. Ha a tengerentúlra küldünk valamit, feladjuk, majd csomagunk valamilyen úton-módon, akár több szállító cégen keresztül jut el a címzetthez, így lokalizálása rendkívül körülményes lehet.

A szállításkezelő rendszerek olyan technológiát használnak, aminek köszönhetően nem kell kinyomoznunk az elveszett csomag hollétét több szolgáltatón keresztül, és pár pillanat alatt kideríthetjük, hol veszett el a küldemény.

A szállításkezelő rendszerek kiválasztása

A szállításkezelő rendszerek piaca több lehetőséget kínál – attól függően, hogy miképpen szeretnénk használni. Ezek a logisztikai rendszerek rendszerint úgy működnek, hogy a szolgáltatást igénybe vevő cég kiválasztott számítógépeire egy szoftvert telepítenek, melynek segítségével a kollégák folyamatosan nyomon követhetik a csomagok útját. Ez kiválóan működő módja a küldemények követésének, ám mivel csak egy-egy számítógépről hozzáférhető, nem érhetőek el bárhonnan az információk. Ma már felhő-alapú szolgáltatások is rendelkezésre állnak, így helytől függetlenül hozzá lehet férni a szükséges adatokhoz, és egy-egy szoftverfrissítés is gördülékenyebben hajtható végre. Ekképp akár telefonról is használható a szállításkezelő felület, így akár útközben is elintézhetünk egy-egy sürgős feladatot.

A koronavírus megjelenésével egyre több cég szembesült az szállítási igények növekedésével, ám a vírusos megbetegedések miatt az emberhiány is felütötte a fejét, így a cégek nincsenek könnyű helyzetben, ha arról van szó, hogy melyik szállításkezelő rendszer lenne a legmegfelelőbb számukra.

Ezek a szolgáltatások képesek arra, hogy a megadott paraméterek alapján kiválasszák a legjobb és leggyorsabb módját a csomag célba juttatásának. Különböző értékeket lehet beállítani: ha gazdaságosan szeretnénk megúszni a szállítást, megtudhatjuk, hogy az általunk rááldozni kívánt összegből mennyi idő alatt, és milyen úton jut el a csomagunk. Beállíthatunk több megállót is a célig, így egy körrel akár több címzetthez is eljuttathatjuk a küldeményeket. A rendszer lehetőséget ad arra, hogy különböző pontokon követhessük a csomagot, ezért ha valamilyen oknál fogva elveszett, sokkal könnyebb megtalálni.

Több szállításkezelő rendszer is elérhető a piacon, így csakis mi magunk tudjuk eldönteni, melyik áll a legközelebb ahhoz, amire használni szeretnénk. Egyes rendszerek arra is képesek, hogy adminisztrátori feladatok ellátásán túl megrendeléseket töröljünk rajtuk, de némelyiken akár számlát is lehet készíteni, fontos dokumentumokat hozzárendelni, de akár üzenetet is küldhetünk rajta keresztül az ügyfélnek arról, hogy különböző indokok miatt késni fog a csomagja. Ezt akár maga a sofőr is tudathatja velünk a rendszeren keresztül: pár gombnyomással jelezheti, hogy baleset vagy rossz időjárási viszonyok miatt késik a kiszállítással, így részletesebb képet tudunk adni a kliensnek a késés okáról.

A döntés csakis rajtunk és cégünk igényein áll: ha a szoftver megléte elégséges egy központi számítógépen, felesleges beruházni felhő-alapú megoldásra, ám célszerű külső, szakmai segítséget kérni, aki megfontolt érvekkel tud kiállni valamelyik opció mellett, vagy ellen.

Ugyan a rendszer már az 1990-es évek óta létezik, húsz évbe telt, mire igazán nagyot fejlődött, és még rengeteg további lehetőséget tartogat. Használatuk egyre kényelmesebb lesz a felhasználók számára, így annyi bizonyos, hogy ha szállítással, logisztikával foglalkozunk, a magunk és ügyfeleink nyugalmának érdekében mindenképpen hasznos társ lesz a mindennapokban egy szállításkezelő rendszer.