11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Mire figyeljünk tűzifa vásárláskor?

A fűtési szezon kezdetekor minden évben megindul a roham a tűzifáért. Ezt sokan kihasználják és megpróbálják átverni a fogyasztókat. Ami olyannyira nagy probléma, hogy a NÉBIH külön oldalt hozott létre, ahol felhívja a figyelmet a csalók által alkalmazaott trükkökre, illetve arra, hogy miként kerüljük el ezeket. Összefoglaljuk cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Hogyan ne verjék át tűzifa vásárláskor?

Az alább felsorolt trükkök a leggyakrabban előforduló átvetési formák.

Az első, amire érdemes odafigyelni, hogy légszáraz tűzifa helyett frissen vágott fát adnak el. A súlykülönbség 40-50% is lehet a nedves és a légszáraz tűzifa között. Mit jelent, hogy légszáraz? A nedvességtartalom 15-20% körül mozog, ami minimálisan is több hónapos (fél év) száradásnak felel meg, de nem ideális körülmények között tárolt fa esetében ez 1-2 éves száradásnak felel meg.

Az is gyakori, hogy bizonytalan eredetű fát adnak el, számla nélkül. A lopott tűzifa megvásárlásával mi magunk is bűncselekményt követünk el, nem beszélve a környezeti kárról, amit okozunk vele. Ha felelős erdőgazdálkodásból származó tűzifát vásárolunk, akkor a kitermelt famennyiségnek megfelelő új facsemete kerül telepítésre. Így az erdőállomány változatlan marad, vagy jobb esetben növekszik is.  Emellett azt is fontos kiemelni, hogy a felelős erdőgazdálkodásból származó tűzifa megújuló energiának számít az újratelepítésnek köszönhetően. Továbbá karbonsemleges fűtést tesz lehetővé azáltal, hogy a fa elégetése során annyi szén-dioxid szabadul fel, amennyit a fa élete során megkötött. Az újratelepített fa ezt a mennyiséget az élete során újra megköti a légkörből és így karbonsemleges körforgás keletkezik.

Még mindig sűrűn előfordul, hogy nem térfogatra azaz erdei köbméterre adják el a fát, hanem súlyra. Ilyenkor vagy elveve kevesebb mennyiséget szállítanak ki, hiszen otthoni körülmények között nincs lehetőségünk lemérni a kiszállított fát. Extrém esetben az is megtörténhet, hogy a teherautó platójára nehéz fémtárgyakat rejtenek mázsáláskor. És persze, ahogy az előző bekezdésben már említettük,nedves, frissen vágott tűzifaát adnak el, ami súlyra jóval többet nyom, mint a légszáraz, miközben fűtőértéke messze elmarad tőle.

Azzal is gyakran találkozni, hogy az előre ingyenesen hirdetett kiszállítás a végén mégsem ingyenes. Az apróhirdetésekben szereplő eladókat érdemes leellenőrizni, hogy rendelkeznek-e telephellyel és regisztrációs számmal.

És ami a legfontosabb, hogy minden esetben kérjünk számlát és csak szállítólevél ellenében vegyünk át tűzifát.

Milyen tűzifát érdemes venni?

Ha tűzifát vásárolunk, akkor az előző bekezdésben tárgyalt trükkökön kívül a már említett nedvességtartalomra és a fa fajtájára kell figyelni.Hazánkban elterjedt az akác tűzifa, de ez nem az ideális fafajta. Tűzifának a kemény fafajták az ideálisak, mint a cser, bükk, tölgy, gyertyán és a kőris.

Miért fontos a nedvességtartalom? A nedves fa tüzelésekor a hőenergia egy jelentős része a fában lévő víz elpárologtatására megy el, ami veszteségként jelentkezik. A légszáraz tűzifa nedvességtartama 15-20% között van. Minden extra 10% nedvességtartalom 9% fűtőérték romlást eredményez. Ez azt jelenti, hogy sokkal több fára lesz szükségünk. Nem beszélve a jóval nagyobb mennyiségben keletkező koromról, ami környezetszennyező és szmogot okoz, de a kéményben lerakódva tönkre is teszi azt és a fűtőberendezés élettartamát is csökkenti.

Mindeképp érdemes az otthoni tárolásra is figyelni. Ha sikerült jó minőségű fát venni azért, ha nem sikerült, akkor meg a gyorsabb száradás érdekében.

  • A fát felaprítva kell tárolni a jobb száradás végett.
  • A tároló legyen kültéren, de több oldalról fedett, hogy eső közvetlenül ne érje. 
  • A megfelelő szellőzés legyen biztosított vagy valamilyen keretre vagy raklapra halmozással. Ne közvetlenül a talajra helyezzük a fát, hogy a talajból ne szívjon fel további vizet és legyen légrés alatta, ahol szellőzni tud. 
  • Igaz ez az tároló hátuljára is, hogy ne közvetlenül a fallal érintkezzen, hanem ott is kb 10 cm-es légrés legyen hagyva.

A feldolgozott fa, mint a fabrikett és pellet tárolása fészerben és pincében célszerű, addig a tűzifát akkor tároljuk csak zárt térben, ha már kiszáradt. Ellenkező esetben a bepenészesedés, elkorhadás veszélye áll fenn.

Összefoglalva a legfontosabbakat, mindenképpen figyeljünk a fa származására, hogy felelős erdőgazdálkodásból származzon és olyan kereskedőtől vásároljunk, aki rendelkezik telephellyel és regisztrációs számmal. Ellenőrizzük, hogy van-e elegendő készlete, aminek van ideje kiszáradni és nem frissen vágott, nedves tűzifát értékesít. A fa fajtára is figyeljünk, hogy keményfa legyen és mindig erdei köbméterben várásoljunk, ne súlyra.

Ezen kritériumoknak mind megfelel a BioNova Hungary Kft, amely bicskei telephelyén körhálós kalodában erdei köbméterre értékesíti a felelős erdőgazdálkodásból származó bükk, cser, tölgy és kőris konyhakész tűzifát.