10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
11°
Szerda
2022.11.27. , Virgil
filter.hu filter.hu

Montessori Játékok

A gyermekek örömmel, lelkesen tanulnak, ha nem kényszerítő erők szögezik őket a feladataik elé. Ha önként, szabadon dönthetnek a tudás megszerzés, elsajátítás mellett, akkor hihetetlen eredményekre képesek, rövid időn belül. Na, de hogy valósulhat meg mindez? Természetesen a játékok segítségével!

Mi Dr. Maria Montessori hitvallása?

Ritka, ugyanakkor szívmelengető, s egyben biztonságot adó jelenség, hogy a Montessori játékokat egy, a témában nagyon is jártas szakértő Dr. Maria Montessori fejlesztette ki. Véleménye szerint, - ami kutatásokkal is alátámasztható - a gyerekek szívesen vetik bele magukat az ismeretlen felfedezésébe, ahol aztán hasznos felismerések garmadával gazdagodhatnak. Amennyiben (és itt jön a lényeg) a belső inspirációjuk adott. Vagyis nem arról van szó, hogy a szülők, óvodapedagógusok vagy iskolai tanárok kérésére hajlandóak tanulni. Ezek a külső, kényszerítő tényezők nem egyszer korlátok közé zárják a a félig fantáziavilágban élő lurkókat. Ha saját meggyőződésből ülhetnek neki a játékoknak, akkor hatalmasat fordul a világ, s mindjárt másfajta eredményhez vezet a képlet. Mert a szívből jövő, őszinte motiváció örömteli, lelkesítő időtöltést eredményez.

S mindez miért annyira fontos?

Azért, mert a képességek, készségek ilyen módon észrevétlenül ugyan, de elképesztő sikerességgel fejleszthetőek. A szem-kéz koordináció, a finom-motorikus képességek, a logikus gondolkodás, az anyagismeret, a különböző matériák, színek felismerése stb. a kirakósok, golyóvezetők támogatásával akadálytalanul fejlődhetnek.

A minőségi kivitelnek hála ezek a játékszerek nemcsak ideig-óráig tehetnek jó szolgálatot, akár testvérek, barátok között is kézről kézre járhatnak.

A közösen megélt játékpillanatoknál nincsenek értékesebbek, ugyanakkor nem minden helyzetben oldható meg az együttlét. Ilyen esetekben az önállóan játszható variációk aranyat érnek, hiszen egyrészt izgalmas elfoglaltságot biztosítanak, másrészt felügyeletet nem igényelnek. A gyerekek önerőből juthatnak el olyan tapasztalatokhoz, amik által gazdagabbá válhatnak.

Mi alapján érdemes játéktípust választani?

Montessori játékok figyelembe veszik az életkori sajátosságokat, így a vásárlásnál a legfőbb irányadó az életévek száma. De természetesen az egyéni kvalitások és érdeklődés sokat módosíthatnak a képen, ezért ezeket is kifizetődő taktika számításba venni a teljes, elégedettséget adó játékélmény érdekében!

Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
További anyagok