14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

A műszálas anyagok fortélyai

A természetes szó hallatán egyből valami egészséges dologra asszociálunk, míg a szintetikus esetén valami káros, kényelmetlen jut eszünkbe. Ez a műszálas textíliák esetén is ilyen reakciót válthat ki, de megnyugtatunk, hogy aggodalomra semmi ok!

A műszálas textíliák

Manapság érdemes félretenni a szintetikus textíliák iránti előítéleteinket, hiszen ezek az anyagok nem hordoznak az egészségünkre ártalmas veszélyt. Sőt, a műszálas anyagok gyakran felülmúlják az egyéb, akár természetes anyagokból készült ruhadarabokat is!

Először is szemléltetjük a természetes szálas anyagok tudnivalóit, hogy a műszálakról is teljes képet adhassunk.

A természetes szálas anyagok szerves és szervetlen anyagokból épülnek fel. A szerves anyagok növényi vagy állati eredetűek, például a pamut, a gyapjú, a len vagy a hernyóselyem is ide sorolható. A szervetlen szálas anyagok ezzel ellentétben ásványi eredetűek.

A mesterséges szálas anyagok esetében is ugyanezt a csoportosítást követhetjük, szerves és szervetlen szálas anyagok építik fel őket. A szervetlen szálas anyagokhoz csoportosíthatjuk az üvegszálakat, fémszálakat és a szénszálakat is. A szerves szálas anyagok esetében pedig két további csoport jön létre, melyek a természetes és a szintetikus alapú szálas anyagok.

A viszkóz, a gumi vagy a lyocell természetes eredetűek, míg a sokak által ismert poliészter vagy a poliamid szintetikusak.

A műszálas anyagok előnyei

Eleinte csupán a természetes anyagok felhasználásával dolgozott a textilipar, majd a műszálak megjelenésével robbanásszerű forradalmasítás volt tapasztalható.

A műszálas anyagok számos előnyei közé tartozik az a tulajdonságuk, hogy a technikai eljárások segítségével olyanná alakíthatóak, amilyenre szeretnénk. Míg a természetes anyagok esetében nem elérhetőek komoly változtatások, hiszen ott minden adott.

A műszálas anyagok puhák, könnyű esésűek, képesek rendkívüli hőszigetelésre és vízállóságra is. Nem utolsósorban magas rugalmassággal és tartóssággal rendelkeznek, amelyek a természetes anyagokról nem mondhatóak el.

A Csipke Csodái méteráru webáruházban széles választékú, kiváló minőségű műszálas méteráruk vásárolhatóak!

Vegyük példaként a poliészter-pamut anyagot. Ez az anyag két különböző típusú textília egyesítésével éri el azt a magas minőséget, amely ruhadarabok millióiban kerül felhasználásra. 

A sportban előszeretettel alkalmazott a spandex, mely könnyedén vezeti el a verejtéket, és akár ötszörös nyújthatóságra is képes anélkül, hogy az anyag elszakadna.

A folyamatosan növekvő ruhaipar igényli az újabb és újabb, magas minőségű és jó tulajdonságú anyagok létrehozását, melyen a textilvegyészek fáradhatatlanul dolgoznak.

Válaszd a Csipke Csodái méteráru webáruház remek szintetikus és természetes alapú textiljeit, és keltsd életre a megálmodott ruhadarabokat!

 

Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok