9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
11°
Szerda
2022.11.27. , Virgil
filter.hu filter.hu

Vigyél távol-keleti minimalizmust otthonodba!

Meguntad már a lakberendezés egyhangúságát? Úgy érzed, ha valaki lakásába mész, hogy pont olyan, mint egy másik ismerősöd otthona? Te valami másra vágysz?

A DODO csapata összegyűjtötte neked, hogy a japán lakberendezés az egzotikumán túl miért előnyös választás.

A japánok, akik papírból építenek várat

Míg nekünk itt a Kárpát-medencében csak a szomszédos népek elleni csatározározásokra kellett felkészülni, és kialakítani birodalmunk védelmét, a Távol-Keleten egész más kihívásokkal kellett szembenézniük a lakosoknak, ami az építkezésükben, lakberendezésükben, életfilozófiájukban is visszaköszön.

Míg Európában a biztos kellő védelmet a kőfalak felhúzása jelentette a támadók ellen, Japánban, ahol az egyik legnagyobb ellenség a földrengés, a kőfalak mit sem érnének. 

Ezért a felkelő nap országában könnyű vázszerkezetes házak épültek, amelyeket könnyűszerrel újjá tudtak építeni a megrongálódást követően.

Az autentikus lakóépületek vázát fából készült gerenda- és oszlopszerkezet adja. Az oszlopokat talpkövekre állítják, hogy kellően rugalmas legyen földrengés esetén. A ház többi része papír.

Japán lakberendezés- semmi felesleges

A keleti lakberendezési stílusnál megfigyelhető, hogy mindennek funkciója van. Nem találsz elöl semmi felesleges tárgyat, mindent szekrénybe zárnak el. Ezt a letisztultságot kell neked is követned, ha keleti hangulatot szeretnél az otthonodba varázsolni. 

A szobákban csak a legszükségesebb berendezési tárgyak találhatók meg: egy asztal, párnák és beépített szekrény. Az ágynak sincs állandó helye, reggel azt is összehajtogatva elrakják, és csak lefekvéskor terítik le.

A bútorok

A berendezési tárgyak igazi klasszikus, időtálló darabok. Soha nem az éppen aktuális trendnek megfelelően készülnek, hanem a funkciót szem előtt tartva. Szépségüket az egyszerűség és a természetesség adja, hiszen a masszív, tömörfa bútorok cseresznye, bambusz, cédrus, mahagóni, vagy éppen indiai rózsafából készülnek. Ezt a szigorúságot ellensúlyozhatod vagy fokozhatod a kiegészítők kiválasztásánál. Gyönyörű rózsafa bútorokat találsz a DODO oldalon.

A textil kiválasztása is fontos

A textilek tekintetében is a természet az ihletadó: kender, lenvászon, pamut, selyem. Ha igazán autentikus enteriőrt szeretnél, a függönyödet is e szerint válaszd ki. A panel függönnyel tovább növelheted az egzotikus otthon hangulatát. Ágyneműhöz, díszpárnához finom puha anyagot válassz, míg ágytakarónak a selyem kiváló.

Világítás

Szintén a földrengések miatt nem illik egy kristály mennyezeti lámpa az összképbe, a praktikum és az egyszerűség elvén általában valamilyen geometriai alakzatot formáló rizspapír lámpa adja a világítást. 

Japán otthon – a nyugalom szigete

A rohanó életünkben egyre inkább szükségünk van egy helyre, ahol megnyugodhatunk, feltöltődhetünk. Az a legideálisabb, ha ezt otthon sikerül megteremtenünk. A japán lakberendezés abszolút ezt a célt szolgálja. Mindent a rend, a letisztultság, az egyszerűség jellemez.

 

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok