10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
11°
Szerda
2022.11.27. , Virgil
filter.hu filter.hu

Igényes, egyedi, különleges - a karikagyűrű titkai

Mi az, ami minden kultúrában ugyanazt az örökkévalóságot és végtelent jelképezi? Az életre szóló összetartozást, a soha véget nem érő szerelmet és elkötelezettséget? Igen. Ez a karikagyűrű. A kör, aminek se eleje, se vége - de mindenki vágyik rá.

Egy kis történelem

A gyűrű ősidők óta létezik. Míg eleinte csak díszként funkcionált - a nomád népek a kezüket ékesítették vele -, később varázserőt nyújtó talizmánként, amulettként tisztelték. Nagysága, díszítettsége jelképezte a társadalmi hovatartozást is. A középkorban gyakorlati szerepet is kapott - pecsétként az aláírást helyettesítette.

A római korban tűnt fel legelőször a házasság jelképeként, igaz, ekkor még vasból készült. Az ötvösmesterség fejlődésével egyre szebb, kimunkáltabb és értékesebb lett, napjainkban pedig számos alapanyagból, sokféle díszítőelem felhasználásával készül.

Eljegyzési gyűrű vagy jegygyűrű?

Igaz, ma már nincsenek olyan szigorúan betartandó szabályok a gyűrűviseléssel kapcsolatban, mint régen, de azért nem árt, ha tudsz a létezésükről. Sokan hiszik azt tévesen, hogy az eljegyzési és a jegygyűrű ugyanaz, pedig ez nem így van. Eljegyzési gyűrű az, amit a férfi a lánykérés alkalmával többnyire meglepetésszerűen ajándékoz a szerelmének. Ezt csak a nő viseli a jobb kéz gyűrűsujján egészen az esküvőig.

A jegygyűrűt, ismertebb nevén karikagyűrűt viszont a lánykérés után közösen választja ki a házasulandó pár. Mind a ketten viselik a bal kézen, ahonnan majd a menyegző napján átkerül a jobb kézre, jelezve, hogy megtörtént a házasságkötés. 

Milyen legyen a karikagyűrű?

A karikagyűrű kiválasztása nem könnyű feladat, ezért sokszor okoz hosszas dilemmát a szerelmeseknek. A jegygyűrű ugyanis olyan időtálló darab, aminek elsősorban eszmei és érzelmi értéke van, miközben hűen tükrözi a viselője személyiségét. Az adott személy egyéniségének, ízlésének, stílusának, ékszerekhez való viszonyának mindig tükröződnie kell a kiválasztott ékszerben. 

A karikagyűrű alapanyaga - szakítsatok a klasszikussal

A karikagyűrű alapanyagának leggyakrabban az aranyat választják (sárga-, fehér- és vörösarany). De nektek nem muszáj a hagyományokat követnetek, főként, ha valami egyedi, különleges és megfizethető árú karikagyűrűre vágytok. A Marta Meisels Jewelry karikagyűrű kollekciójában - akár a webáruházukban, akár a budapesti üzletükben - ti is megtalálhatjátok azt a karikagyűrű párt, ami éveken, évtizedeken át jelképezi majd az összetartozásotokat.

Ezeknek a különleges és modern ékszereknek az adja az egyediségét, hogy nem a megszokott anyagokból készülnek, hanem a nemesfémeknél keményebb, tartósabb, ellenállóbb antiallergén alapanyagokból. 

A titán, az orvosi nemesacél, a tungsten, a karbon, a kobalt-króm, a tantál olyan modern, high-tech anyagok, amelyeket ma már nemcsak az autó- és repülőgépgyártásban vagy a gyógyászatban használnak fel, hanem az ékszerkészítésben is. A magas minőség és az esztétikus megjelenés mellett formabontó egyediség és trendkövető design jellemzi őket.

 

Menyasszony, vőlegény
Körítés
Menyasszony, vőlegény
Körítés
Menyasszony, vőlegény
Körítés
Menyasszony, vőlegény
Körítés
További anyagok