10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
11°
Szerda
2022.11.27. , Virgil
filter.hu filter.hu

Elromlott az önindító? Van megoldás!

Az újonnan gyártott autók egyre modernebbek, egyre több extrával vannak felszerelve. Különféle biztonsági funkciókkal vannak felvértezve, szépen lassan pedig az autógyártók már az önvezetés felé kacsintgatnak.

Egy dolgot azonban még a legnagyobb gyártók sem tudtak eddig megoldani: azt, hogy a kocsik alkatrészei örök életűek legyenek. Az önindító motor az egyik olyan alkatrész, amely időről időre elhasználódik.

Mi az önindító funkciója?

Olyan alkarész, amelynek helyes működése elengedhetetlen az autó beindításához. Ha a gyújtáskapcsoló indítókulccsal megpróbálja elindítani a személyautóját, az önindító motor gondoskodik arról, hogy megforgassa a motor főtengelyét a lendkeréken található fogaskoszorúval. Ezt követően az önindító leáll.

Az autó akkumulátora működteti ezt az apró villamos segédmotort. Könnyen belátható, hogy ha ez nem működik, akkor nagy a baj, hiszen már maga az elindulás sem lehetséges.

Mi a teendő, ha az önindító rakoncátlankodik?

Azonnal érdemes szakemberhez fordulni, hiszen magától a helyzet nem fog megoldódni. Érdemes felkeresni az országosan elérhető Tamorint, amely biztosan tud megoldást szolgáltatni a problémára. Ez a cég Zala megyétől Budapesten át Békés megyéig minden településre futárt küld ingyen, a meghibásodott önindítóért, majd a javítást követően ingyenesen vissza is szállítják.

Fel lehet őket keresni telefonon, de akár online is lehet futárt rendelni. A futár házhoz megy, elszállítja a műhelybe az alkatrészt, ahol bevizsgálják. Az ügyfél eldönti, hogy felújítást, cseredarabot vagy új alkatrészt igényel, majd a javítást követően visszaszállítják hozzá az önindító motort.

Melyik a jó választás?

Nos, a válasz általában az, hogy a felújítást érdemes választani, ám ez nem mindig lehetséges. A felújítás olcsó és gyors megoldás, általában egy nap alatt meg is van. Ugyanakkor ha az önindító motor mechanikusan sérült, vagy nem lehet rendelni alkatrészt a javításához, akkor érdemes cseredarabban gondolkodni.

Ha az eredeti önindító motor javíthatatlan, esetleg a típus nem felújítható, vagy alkatrész hiányában nem megoldható ez, akkor új alkatrésszel lehet a problémát orvosolni.

Ez történik a felújítás során

Az ember kíváncsi természet, így érthető, ha Ön is szeretné tudni, mégis hogyan zajlik az önindító felújítása. Először is megbontják és szétszerelik, hogy mechanikailag és vegyszeresen meg lehessen tisztítani. Műszerrel megvizsgálják, hogy kiderüljön, mi okozza a hibát.

Ezt követi a perselyek, tűgörgős csapágyak cserélése. A mágneskapcsolót felújítják vagy cserélik, ha erre nincs mód. Felszabályozzák a forgórészt, majd cserélik a bornzkeféket. Ha mindez elkészült, akkor összeszerelik az önindítót, és próbapadi tesztnek vetik alá.

 

Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
További anyagok