9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
11°
Szerda
2022.11.27. , Virgil
filter.hu filter.hu

A bor és pezsgő kiválasztásának érdekfeszítő kérdései

Mi mindent lehet, és mit érdemes mérlegelni akkor, amikor bor vagy pezsgő vásárlás a feladat? Miért olyannyira édes és egyben izgalmas feladat döntést hozni arról, hogy legközelebb milyen bor és milyen pezsgő kerüljön a poharunkba?

Érdekfeszítő kérdések, nem igaz? Szerintünk mindenképpen. Éppen ezért szerettünk volna külön bejegyzésben ódát zengeni arról, mennyi minden lehet fontos akkor, amikor bort vagy pezsgőt készülünk választani.

Ha bor és pezsgő kiválasztásáról van szó, az alkalom roppant lényeges tényező

Legyünk őszinték, bort vagy pezsgőt választani, no és persze fogyasztani mindig egy ünneppel érhet fel. Ezalatt persze nem feltétlenül csak a karácsony, szilveszter, születésnap hármast értjük.

Fogyaszthatunk bort vagy pezsgőt egy-egy meghitt pillanat közben a párunkkal, egy baráti beszélgetés közben, vagy pedig egy átdolgozott hét után a péntek esti program kitalálása közben.

A bor, illetve a pezsgő is emelheti szinte bármilyen alkalom fényét a maga minőségével. Ha megvan az apropó, az sok mindent befolyásolhat a “Milyen bort vagy pezsgőt igyunk?” kérdés megválaszolása kapcsán is.

Évszakonként is változhatnak a borok és pezsgők kiválasztásainak preferenciái

Valószínűleg ezzel sem mondtunk újat, hogyha jobban belegondolunk. Tipikus például, hogy a testesebb vörösborok, valamint a rosé vagy vörös pezsgők inkább a hűvösebb, őszi vagy téli napokon jelenthetnek kellemesebb választást.

Ezzel együtt a nyári nagy melegben jobban esnek a könnyedebb, fehér vagy rosé borok, ahogyan pezsgőből is hamarabb választunk nyáron könnyebb, fehér változatot. Egyszerűen így működnek az ízlelőbimbók.

Jobban belegondolva persze könnyű belátni, hogy ez a fajta változatosság egyfajta egészséges köforgást generál, tehát így egészen sokféle bor és pezsgő kerülhet a poharunkba egy-egy naptári év ideje alatt.

Ha tudjuk előre, hogy az iDrinks borok és pezsgők kínálatából mi a kiválasztott darab, ehhez mérten alakíthatjuk akár az ételeket is az otthoni vacsorához.

Bor és pezsgő választásával kapcsolatban a gasztronómiát is muszáj szóba hozni

Nem a véletlen műve tehát, hogy egy-egy kellemes ebéd vagy vacsora alkalmával az ételként választott fogásokhoz szokás igazítani a bor és pezsgő kiválasztását. Például egészen másfajta bor illik halakhoz, mint például egy negyven dekagrammot nyomó, félig átsütött, ízletes steak húshoz.

Hasonló a helyzet értelemszerűen a pezsgő kiválasztásának kérdésében is. Persze igény és preferencia alapján nyugodtan lehet fordítani is a dolgon, tehát választhatjuk először a pezsgőt, és igazíthatjuk hozzá a vacsorát.

A lényeg, hogy tudjunk örülni a bor és pezsgő ízének izgalmának, és tényleg megéljük az újabb és újabb élményeket. Mindez ugyanis a pompázatos felfedezésről, az újdonságok varázsáról is szól.

Ha pedig sikerült rátalálni egy-egy kiváló borra vagy pezsgőre, onnantól kezdve tudni fogjuk, hogy nálunk mi számíthat éppenséggel egyértelmű kedvencnek.

 

Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
További anyagok