18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Vitaminok az őszi immunerősítéshez

Ősszel a szervezetünk “új” kihívások elé néz. A nyáron megszokott meleg, napsütéses időszakot egyre hűvösebb időjárás váltja fel. A nyárias életérzést nehezen hagyjuk hátra, ezért sokan elodázzuk a réteges, melegebb öltözködést, a pulóvert hátrahagyjuk – mondván, még nincs elég hideg hozzá. Pedig egyetlen rövidke alkalom is elég hozzá, hogy aztán heteken át kellemetlen, náthás, megfázásos tünetekkel kelljen megbírkóznunk. Ebben az átmeneti időszakban azért is fontos immunrendszerünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal feltölteni és fitten tartani, hogy később egész télen jól állja majd a sarat.

A kiegyensúlyozott táplálkozás a modern életvitel Szent Grálja

Immunrendszerünk érdekében a legtöbbet azzal tehetjük, ha elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű tápanyagot viszünk a szervezetünkbe. Hajlamosak vagyunk elsiklani felette, de bizony sejtszinten is nagyon fontos a hidratáltság. Ha nehezünkre esik a napi elégséges folyadékmennyiség elfogyasztása, van néhány trükk, amelyek ezt megkönnyítik számunkra. Ősszel ugyanis beköszönt a meleg italok időszaka: egy ízletes teával nem csak vizet fogyasztunk, hanem citrommal ízesítve a létfontosságú C-vitamint is. A teázással a mindennapokba csempészhetünk egy kis változatosságot, így talán jobban is itatja magát a víz. Válasszunk egy szép kulacsot, amit szívesen viszünk magunkkal, bárhová is megyünk. A vizet ízesíthetjük egy kis citromlével, mentával, gyömbérrel, de akár limonádét is készíthetünk, például mézzel megédesítve. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget elkészíteni, amiből többször is feltölthetjük a kulacsunkat. 

A megfelelő folyadékbevitel mellett kiemelt szerepet kap, hogy változatos étrendet kövessünk. Modern életvitelünk egyik legnagyobb kihívása, hogy ezt elérjük, hiszen a változatos étrend tervezés és önfegyelem kérdése is, amire olykor sem időnk, sem energiánk nincs. Ilyenkor jönnek képbe a vitaminok és táplálékkiegészítők, amelyek ugyan nem helyettesítik a változatos, minőségi alapanyagokból való étkezést, viszont rendkívül hasznosak az immunrendszer megerősítésekor.

D-vitamin

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, amellyel immunrendszerünket optimális szinten tudjuk tartani. Szervezetünk állítja elő akkor, amikor a bőrünk napfénnyel érintkezik. Sajnos táplálkozás útján nehezen pótolható a D-vitamin szükségletünk, mivel amiben fellelhető, az sem tartalmaz elegendő mennyiséget belőle. Pedig ez az egyik legalapvetőbb, legsokrétűbb anyag, amellyel egészségünket megőrizhetjük.

Az immunrendszer erősítésén túl ugyanis csontjaink, illetve izomzatunk egészségéért is felelős.

A D-vitamin táplálékkiegészítővel való bevitele leginkább az ősz közepétől tavaszig aktuális, viszont vannak, akiknek az év többi időszakában is javasolt szedniük. 70 év alatt napi 600, 70 év felett napi 800 nemzetközi egység a javasolt D-vitamin mennyiség. Ahhoz azonban, hogy a vérben megfelelő mennyiségű D-vitamin halmozódjon fel, szükséges nagyobb, 2000 nemzetközi egység körüli D-vitamint bevinni a szervezetbe. Mielőtt elkezdjük szedni, kérjük ki a háziorvosunk véleményét.

Természetes D-vitamin források például az olajos, zsíros halak, a máj, a vörös húsok és a tojás sárgája.

C-vitamin

Az immunrendszer egyik fontos erősítője az év minden szakában a C-vitamin. Ennek ellenére tévhit az, hogy megelőzné a fertőzéseket, viszont azok lefolyását képes enyhíteni és lerövidíteni.

Az immunizálás mellett a C-vitamin a szövetek egészségének megőrzéséért is felelős, valamint antioxidáns hatása miatt a szabadgyökök kialakulását is meggátolja. Sokan a bőr egészségének megőrzése érdekében is fogyasztanak C-vitamint.

Jellemzően zöldségek és gyümölcsök, főleg citrusfélék fogyasztásával vihetünk be több C-vitamint. Az immunrendszer erősítéséhez elegendő napi 500 milligramm bevitele, viszont betegség, megfázás esetén akár napi 1000 milligrammot is bevihetünk a szervezetünkbe. Ha túl sok C-vitamint fogyasztunk, az a folyadékkal együtt távozik a szervezetünkből, ugyanakkor megfázáskor ajánlott a fokozott folyadékbevitel, így a napi C-vitamin mennyiség is emelhető.

B-vitamin

Az egyik, a szervezetünk és testünk megfelelő működését biztosító tápanyag a B-vitamin. A megfelelő energiaszint fenntartásáért is sokat tehetünk az elegendő B-vitamin bevitellel, hiszen az őszi, borongós napokon jól jön egy kis extra tartalék, ami átsegít bennünket a mindennapokon. Az agyunk, idegrendszerünk, illetve sejtjeink, továbbá a hormonháztartásunk megfelelő működését segíti elő.

Különböző formákban jelentkezhet, ha nem viszünk be elegendő B-vitamint a szervezetünkbe. Ilyen a fáradékonyság, az emésztőrendszeri zavarok és hasi panaszok, illetve a türelmetlenség, a mentális kimerültség.

A B-vitamin rengeteg élelmiszerben megtalálható. Például a tejben és tejtermékekben, tojásban, májban, vesében, csirkehúsban és vörös húsokban, illetve spenótban, burgonyában, babban, gyümölcsökben és magvakban.

A napi szükséglet változó, hiszen a különböző B-vitaminokból eltérő mennyiségre van szüksége a szervezetünknek. Ennek okán célszerű a B-vitamin kiegészítőket nem külön-külön, hanem komplex formában fogyasztani.