7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

5 tipp az alacsonyabb fűtésszámlához

Itt van az ősz, itt van újra, és vele lassan a fűtésszámlák is kopogtatnak az ablakon. A fűtésszezon jelentette plusz költségeket sajnos nem lehet teljesen elkerülni, azonban kétségbe sem kell esni, mert van pár dolog, amivel jelentékeny összeget spórolhatsz. Következzenek hát a tippek!

1. Megfelelő hőszigetelés

Ha rosszult hőszigetelt ingatlanban lakunk, az utcát fűtjük. Persze nem jókedvünkben, de tény, hogy a hőszigetelés messze az egyik legfontosabb tényező, és egy rosszul szigetelt lakás rengeteg plusz költséget varr a nyakunkba (emellett ront az épület energiahatékonyságát kifejező energetikai tanúsítvány minősítésén, de erről majd később!). Ha ez a helyzet, érdemes tehát megfontolnunk, hogy hőszigetelésbe fektessünk.

Természetesen komoly költségről van szó, de mindenképpen megtérül! Fontos figyelni rá, hogy az összes felület megfelelően legyen szigetelve, mert hiába remek például a homlokzati hőszigetelés, ha a lábazaton, a mennyezeten vagy a nyílászárókon keresztül távozik a meleg. Az egyenetlen hőszigetelés emellett hőhidakat is képezhet, amelyek a penész melegágyai.

2. Rendesen zárjanak azok a nyílászárók!

A jó minőségű nyílászárók a hőszigetelés alapvető részét képezik. A homlokzati falak után a nyílászárókon keresztül távozik a legtöbb hő, mintegy 20-30%. A rosszul záró, “szelelő” ajtók és ablakok nagy hőveszteségeket okoznak, emellett hőhidakat képezhetnek. Ha felújítást, hőszigetelést tervezünk, semmiképp ne hagyjuk ki a nyílászárókat! 

Az ablakoknál mindenképpen többrétegű, hőszigetelt ablakokban érdemes gondolkodnunk, mert rengeteget spórolhatunk velük. Ha nem tervezel mostanában felújítást, akkor is van egy javaslatunk: ha este leengeded a redőnyöket, csökkentheted a hőveszteséget, ezzel a fűtésszámládat is, a redőnyök ugyanis plusz egy réteget “hozzáadnak” az ablakhoz.

3. Korszerűsítsd a fűtésrendszert!

Láttuk, hogy milyen fontos a megfelelő hőszigetelés és nyílászárók, de van még egy kiemelten fontos dolog, maga a fűtésrendszer - nagyon nem mindegy ugyanis, hogy milyen hatékonysággal dolgozik, azaz mekkora az energiaveszteség. Érdemes egy szakemberrel átnézetni, mert könnyen lehet, hogy a kazán modernizálásával, a csövek hőszigetelésével vagy éppen az automatizációval jelentős költségeket spórolhatsz! Okos otthon rendszer telepítésével a fűtésvezérlés automatizálható, ami még nagyobb energiahatékonyságot eredményez.

A korszerű fűtésrendszerrel pedig jobb besorolású energetikai tanúsítványt kaphat az ingatlanod, ami több szempontból is előny.  És itt álljunk is meg egy pillanatra! Mi fán is terem az energetikai tanúsítvány, és mire jó?

 

Az energetikai tanúsítvány - ha eladsz vagy kiadsz

Az energetikai tanúsítvány vagy lakás zöldkártya egy okirat, amelyet szakértők és erre specializálódott, energetikai tanúsítvány készítésére jogosult cégek, például az ETANUS tudnak elkészíteni. Az épületek energetikai paramétereit fejezi ki, besorolva a 12 energetikai minőség szerinti kategória egyikébe, emellett korszerűsítési javaslatokat is tartalmaz, amik segítenek feltérképezned, hogyan javíthatsz az épület vagy lakás energiahatékonyságán. 2008 óta kötelező, ha ingatlant adsz el vagy 1 éven túli időtartamra adsz ki bérbe. De amellett, hogy sok esetben kötelező, hasznos is: lehetőséget adsz vele a vásárlás vagy bérlés felől érdeklődőknek, hogy pontosan tájékozódjanak az ingatlan energetikai tulajdonságai felől, és felmérhessék a várható fűtési költségeket.

 

Most pedig következzen még két egyszerűbb, mindennapokban hasznosítható tipp:

4. Szellőztetés - csak okosan!

Tavasztól kora őszig roppant kellemes nyitva tartani az ablakokat, télen viszont finoman szólva sem kifizetődő. Szellőztetni viszont muszáj, csak ne hagyjuk sokáig nyitva az ablakokat. Nem feltétlenül az a baj, hogy lehűl a levegő, mert a levegőt még relatíve gyorsan fel lehetne melegíteni újra. A gond az, hogy a hosszú szellőztetés során a falak és a bútorok kihűlnek, és utána folyamatosan hűtik a lakást - lényegében vissza kell melegítened őket, ha emelni szeretnéd a szoba hőmérsékletét, ami nem olcsó mulatság. Szakértők szerint nagyjából három percig érdemes szellőztetni télen, ennyi idő alatt kellőképp kicserélődik az elhasznált levegő. Szóval inkább szellőztess többször egy nap, minthogy sokáig tárva-nyitva álljon az ablak!

5. Stabilan tartott hőmérséklet

Ha hosszabb időre elmegyünk otthonról, adja magát, hogy lecsavarjuk a fűtést. Ezzel azonban óvatosan kell bánni, mert ha nagyon letekered a termosztátot, akkor a fűtésrendszernek rendkívül sok energiába kerül visszafűteni a lakást - sokkal többe, mintha csak szinten kellene tartania azt. A legszerencsésebb, ha csak 3-4 fokkal csavarod le a fűtést, mert innen még könnyen visszamelegíthető a lakás, miután hazaérkezel.