7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Guruló-száguldó járgányok a mozgásfejlődés szolgálatában

A kisgyerekek imádnak különféle kerekes járgányaikkal száguldani az utcán és a lakásban egyaránt, még ha a szülők nem is mindig boldogok ettől. Bosszankodás helyett lebegjen inkább a szemünk előtt a kerekezés számtalan fejlesztő hatása.

Mitől olyan élvezetes?

A járni még éppen csak tudó kisgyermek számára hihetetlen mértékben kitágul a világ az első bébitaxik és kismotorok révén, ami addig sosem tapasztalt lehetőségeket és önállóságot biztosít számára. Mindez rendkívül inspiráló és egyúttal önbizalomnövelő egy kisgyereknek. Amikor pedig a száguldás élménye is bekapcsol, az egy jó adag adrenalin- és boldogsághormon-koktélt is felszabadít. A veszélyesség kipróbálása és a személyes kontroll érzése – hogy ura a helyzetnek és képes irányítani az eseményeket – jóleső izgalommal és önbizalommal tölti el, ami megalapozza a világ felfedezésére irányuló igényt és bátorságot, hosszabb távon pedig mindennemű proaktív viselkedést.

A kerekezés fejlesztő hatásai

Amiről a boldogsághormonban úszó gyermek nem tud (és a szülő sem igazán gondol rá), hogy mindeközben számtalan kulcsterületen fejlődik:

  • Izomzat: erősödnek a gerinc körüli és vázizmok, a has-, comb-, far- és karizomzat, ami megalapozza a helyes testtartást;
  • Egyensúlyozás: megtanulja tartani magát előbb álló, majd egyre gyorsabban mozgó helyzetben, ami kiválóan fejleszti az egyensúlyérzéket;
  • Mozgáskoordináció: össze kell hangolnia a mozgást teljes testi szinten – két lába, kezei és törzse, feje mozgását egymással, illetve a környezetben észlelt információkkal (szem-kéz-láb koordináció); ez összehangolja a két agyfélteke működését, ami hosszú távon jó hatással van a kreatív és kognitív funkciókra;
  • Térbeli tájékozódás: fejleszti a tér-, távolság-, sebesség- és irányérzékelést.

Melyik jármű mikor és mire jó?

Kismotorfélék

A lábbal hajtható járgányoknak ma már rengeteg féle változata létezik, így akár 1-5 éves korig találhatunk megfelelőt. A legkisebbeket ráültethetjük a szobai bébitaxira, ami apró kerekeken gurul; ennek később profi változata a beltéri szlalomozásra is kiváló cirkáló, melynek kerekei 360 fokban mozognak, rendkívüli fordulékonyságot biztosítva. Ezzel párhuzamosan jöhetnek a kismotorok tetszőleges változatai is: 3 és 4 kerekű; terepjáró, kormányos autó stb. Mindegyik kiválóan fejleszti a felsorolt készségeket és testi funkciókat az életkori sajátosságoknak megfelelő szinten.

Triciklik

Mivel a háromkerekű kerékpárok pedállal működnek, másfajta készségeket is igényelnek a gyermektől. Itt a működtetéshez nem annyira lendületes testi erőkifejtésre, mint inkább a két láb (azon belül pedig a lábfej, lábszár, comb és a súlypont) mozgásának finomabb összehangolására van szükség. Nagyjából két éves kortól a gyermek már önmaga is tudja hajtani a triciklijét, de jóval korábban is szívesen és büszkén felülnek rá, ha apa vagy anya tolja őket.

Futóbiciklik, tanulóbiciklik

A pedál nélküli, kétkerekű futó- és tanulóbiciklik jó átmenetet jelentenek a kismotoros-triciklis és az igazi kerékpáros korszak között. A gyermek itt úgy sajátíthatja el a két keréken való biztonságos egyensúlyozás művészetét, hogy közben a motorozásban jól megtanult hajtási technikára támaszkodhat. (Ha előrelátóak vagyunk, be tudunk szerezni két- és háromkerekűvé is alakítható 2 az 1-ben tanulóbiciklit, az több éven át kiszolgálja gyermekünk igényeit.)

Két speciális járgány

Minden irányba gördülő szuperdeszka

Ez a speciális, négy apró, fordulékony kerékkel ellátott gördeszkaféleség pár hónapos gyermektől felnőttekig egyaránt használható akár egyszerű játék gyanánt, akár mint speciális fejlesztőeszköz. Kiválóan erősíti a gerinc menti és a vázizomzatot, valamint a comb-, far- és karizmokat, éppen ezért nagyon jó a hanyag testtartás megelőzésére. Piciket akár már párhetes kortól ráhelyezve – természetesen kizárólag felnőtt folyamatos közreműködésével! – kellemes egyensúlyi ingert ad, ami segít az eltolódott izomtónus helyreállításában. Jól fejleszti a nem kellően összehangolt két oldal koordinációját, teljes testi szinten összehangolja a mozgást, továbbá a két agyfélteke működését. Nagyobb korban használható önállóan vagy ketten, illetve álló, ülő és fekvő helyzetben, de akár sarkon ülve, négykézláb vagy térdelve is. A nagyfokú egyensúlyozás elsajátításával lesz képes a gyermek más szituációkban is korrigálni veszélyes helyzeteket, eséseket megelőzni. Iskolások tanulás közben is használhatják, mert az agy fogékonyabban működik, miközben mozog a test, így könnyebb memorizálni verseket, idegen szavakat stb.

Pedál roller fogantyúval

Ez a lényegében két nagy, stabil pedálból álló szerkezet óvodás kortól ajánlott. Helyes használatának (a lábak váltott taposó mozgásának) elsajátítása ritmusérzéket, valamint a szem-láb finom koordinációját igényli. Az eszköz egy szokatlan egyensúlyi helyzetet hoz létre, ami fejleszti az egyensúlyozó rendszert, és összehangolja a két agyfélteke működését. A játékot ketten egyszerre is használhatják, ami tovább fokozza a működtetés kihívásait és az együttműködést, koncentrációt.

Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
További anyagok